رست کردن یا بو دادن قهوه چیست؟

رست کردن یا بو دادن قهوه چیست؟

نوشیدن قهوه‌ای که خودتان آن را بوداده‌اید، بسیار لذت‌بخش خواهد بود؛ زیرا رست کردن یا بو دادن قهوه سبب خواهد شد تا عطروطعم دانه‌های سبز قهوه تغییر کرده و فوق‌العاده شوند. عمل رست کردن از طریق روش‌های مختلفی صورت می‌گیرد که معمولاً بسیاری از آنها توسط کارخانه‌های بزرگ و باریستاهای حرفه‌ای انجام می‌گیرد اما برخی افراد این کار را در خانه انجام دهند. درجه رست نیز انواع مختلفی مانند رست روشن، رست متوسط و… دارد؛ بنابراین باید با فرایند رست کردن آشنا باشید تا بتوانید بهترین نوع آن را انتخاب کنید؛ در همین راستا قصد داریم در ادامه در مورد رست قهوه یا Coffee Roasting، مراحل رست آن، درجه رست قهوه و بهترین روش‌های برای بو دادن آن صحبت کنیم.

لیست عناوین این مطلب پنهان

رست قهوه چیست؟

ازآنجایی‌که دانه‌های قهوه عاری از عطر و بوی دلنشین هستند، باید عمل رست کردن بر روی آنها انجام شود تا عطروطعم خوشایندی به خود بگیرد. رست قهوه سبب ایجاد فرایندهای شیمیایی درون قهوه می‌شود، لذا رنگ سبز دانه‌های آن را تغییر داده و به دانه‌های قابل‌نوشیدن تبدیل می‌کند. هر مرحله‌ای که رست قهوه انجام بگیرد، قهوه شما عطروطعم بی‌نظیری خواهد داشت؛ اما در نظر داشته باشید که نحوه صحیح رست کردن نیز در طعم و عطر آن اثر می‌گذارد؛ به عبارت دیگر می‌توانیم بگوییم به فرایندی که طی آن دانه‌های قهوه بو داده و برشته می‌شوند، رست قهوه می‌گویند؛ بنابراین رست کردن یا بو دادن قهوه به منظور آماده کردن، طعم بخشی و ایجاد عطر دلنشین انجام می‌گیرد. معمولاً فرایند رست قهوه با دو عامل مهم درجه برشته شدن و زمان برشته شدن سنجیده می‌شود؛ زیرا اگر به این دو فاکتور توجه نشود، احتمال اینکه نتیجه کار برعکس شود، وجود خواهد داشت. به طور کلی تمیز کردن، بو دادن، خنک کردن و در برخی مواقع آسیاب کردن قهوه جز فرایند رست کردن به شمار می‌آیند. این فرایند نیازمند دقت زیادی است؛ زیرا کوچک‌ترین غفلتی ممکن است منجر به سوختن دانه‌های قهوه شود.

رست قهوه چیست

رست شده یعنی چه؟

رست Roast به معنای کباب کردن است، اما هر مرحله‌ای که این اصطلاح برای قهوه مطرح می‌شود، معنی تفت دادن یا بو دادن می‌دهد؛ بنابراین رست شده، همان برشته شده یا بو داده شده است که برای آماده‌سازی دانه‌های قهوه انجام می‌شود. رست قهوه در گذشته‌های دور مورد استفاده قرار می‌گرفت اما روش استفاده از آن با روش‌های امروزی تفاوت‌هایی داشت. در زمان باستان این فرایند بیشتر توسط مردم محلی کشورهای آفریقایی و یمنی انجام می‌گرفت. آنها برای رست شدن قهوه از تابه استفاده می‌کردند؛ یعنی آن را بر روی آتش قرار داده سپس به برشته کردن قهوه می‌پرداختند تا زمانی که دانه‌های قهوه دچار تغییر رنگ شود. این روش امروزه نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد اما دستگاه‌های پیشرفته جایگزین آنها شده است. در برخی از موارد نیز از روش‌های خانگی استفاده می‌شود.

قهوه بو داده شده چیست؟

قهوه بو داده شده به قهوه‌ای گفته می‌شود که عمل رست شدن یا برشته شدن بر روی آن به طور کامل انجام شده است. این قهوه نسبت به قهوه سبز دارای عطروطعم مناسبی می‌باشد. در واقع این فرایند مهم‌ترین عامل آماده‌سازی قهوه به شمار می‌آید. عطروطعم قهوه‌ها نیز تحت تأثیر محل رشد میوه آن‌ها قرار دارند. از این‌رو قهوه بو داده شده دیگر عطروطعم حالت ابتدایی خود را ندارد بلکه طعم آن بر اساس درجه رست، تلخ، متوسط و… تغییر خواهد کرد. بو دادن قهوه به علت تغییر در ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی آنها صورت می‌گیرد. یکی دیگر از این تغییرات مربوط به اندازه اولیه آنها می‌باشد.

بهترین رست قهوه برای اسپرسو

انتخاب نوع قهوه در تهیه یک اسپرسو عالی نقش به سزایی دارد. امروزه قهوه‌های زیادی با برند و بسته‌بندی مختلفی در بازار وجود دارند که همین تنوع زیاد، تهیه بهترین نوع قهوه را دشوار می‌کند. نوع رست قهوه نیز در کیفیت اسپرسو تأثیر دارد؛ بنابراین انتخاب رست مناسب اهمیت بسیار حائز اهمیت است؛ لذا رست تیره به عنوان بهترین گزینه برای بو دادن قهوه اسپرسو به کار می‌رود؛ زیرا دانه‌های رست تیره معمولاً به مرور زمان تغییر رنگ کمتری خواهند داشت، اما رست‌های روشن برعکس این رست‌ها هستند؛ یعنی ممکن است کیفیت آنها باگذشت زمان کاهش پیدا کند. دومین دلیل اهمیت رست تیره در قهوه اسپرسو این است که ترکیب رست تیره با شیره بهتر انجام می‌گیرد. دلیل دیگری که سبب شده است از رست تیره برای اسپرسو استفاده شود، به سنت قدیمی برمی‌گردد که اسپرسو را نسبت به دیگر انواع قهوه‌ ها، تیره‌تر بو داده می‌کردند و همان روش تا امروز هم ادامه پیدا کرده است.

بهترین روش برای بو دادن قهوه

بهترین روش برای بو دادن قهوه

انتخاب بهترین روش رست کردن یا بو دادن قهوه کار نسبتاً دشواری است؛ زیرا به سلیقه افراد بستگی دارد. برخی افراد علاقه زیادی به طعم تلخ قهوه دارند در صورتی که عده‌ای اصلاً از این طعم استقبال نمی‌کنند. در حقیقت برای بو دادن قهوه روش‌هایی گوناگونی همچون استفاده از فر، استفاده از دستگاه ذرت بو داده و… وجود دارد که هر کدام ویژگی خاصی دارند؛ بنابراین نمی‌توان یک روش را به عنوان بهترین روش اعلام کرد؛ زیرا سلیقه افراد متفاوت خواهد بود. انتخاب بهترین نوع رست نیز با علاقه افراد در ارتباط است. براساس آمارگرفته شده، رست ملایم یا سبک انتخاب بیشتر متخصصان قهوه بوده اما مشتریان دانه‌های قهوه معمولاً سطح متوسط را می‌پسندند. یکی دیگر از روش‌های سنجیدن بهترین روش، توجه به میزان فروش انواع قهوه می‌باشد. میزان فروش یکی از صاحبان قهوه نشان داده است که طرفداران رست متوسط نسبت به همه رست‌ها بیشتر می‌باشند؛ بنابراین می‌توانیم بگوییم قهوه دارک یا تیره، کمترین میزان محبوبیت را دارد. علت آن هم وجود طعم تلخ آنها می‌باشد.

آموزش رست قهوه

آموزش رست قهوه

برخی گمان می‌کنند رست قهوه کار آسانی است، اما باید بگوییم که شاید این کار دشواری‌های زیادی نداشته باشد اما باید تکنیک‌های آن را به طور کامل انجام دهید تا بهترین قهوه رست شده حاصل شود. برای رست کردن یا بو دادن قهوه، ابتدا باید قهوه سبز خام را درون دستگاه رست بریزید. ازآنجایی‌که این دانه‌ها به صورت دانه‌های آسیاب شده و آسیاب نشده عرضه می‌شوند، بهتر است نوع آسیاب نشده را خریداری کنید. سپس در هر مرحله استفاده آن را آسیاب کنید تا عطر خود را از دست ندهند. حال باید دستگاه را روشن کنید تاکمی حرارت ببیند. در این مرحله، دمای موردنیاز باید حدود 180 درجه سانتیگراد باشد. در چنین دمایی، آب درون قهوه بخار می‌شود. سپس رنگ قهوه، متمایل به طلایی یا قهوه‌ای متمایل می‌شود که همان درجه رست لایت نام دارد. پس‌ازآنکه دمای قهوه به حدود 200 درجه سانتیگراد برسد، دانه‌های آن افزایش حجم پیدا کرده و صدای ترک خوردن آنها که شبیه طرق و تروق است، به گوش می‌رسد. در چنین زمانی رنگ قهوه از طلایی کم رنگ به طلایی پر رنگ تغییر پیدا خواهد کرد. هر چه میزان حرارت بالاتر برود، رنگ آن تیره‌تر خواهد شد اما کافئین آن کاهش می‌یابد. نکته‌ قابل توجه پس از رست کردن قهوه این است که قهوه را در بسته‌بندی‌های مناسب قرار دهید تا در برابر رطوبت و نور خورشید خراب نشود. البته باید به مدت 12 ساعت صبر کنید تا گاز کربن دی اکسید آنها خارج شود؛ زیرا در هر مرحله رست کردن از دانه‌های قهوه گاز کربن دی اکسید خارج می‌شود؛ بنابراین اگر سریعاً آنها را بسته‌بندی کنید، به دلیل فشار زیاد کربن دی اکسید، این احتمال وجود دارد که بسته‌بندی آنها باز شود.

مراحل رست یا بو دادن قهوه

مراحل رست یا بو دادن قهوه

دانه‌های سبز قهوه برای آنکه بتوانند به دانه‌های کاملاً تیره تبدیل شوند، باید مراحلی را بگذرانند که عبارت‌اند از:

مرحله اول: دانه‌های سبز قهوه

رنگ‌دانه‌های قهوه‌ قبل از آنکه فرایند رست کردن را شروع کنند، سبز است؛ بنابراین همه چیز از خرید دانه‌های سبز قهوه آغاز می‌شود. برای خرید این محصولات، فروشگاه‌های گوناگونی وجود دارند که انواع قهوه را عرضه می‌کنند. انتخاب نوع قهوه به سلیقه افراد بستگی دارد اما نکته‌ای که در هر مرحله خرید باید مورد توجه قرار بگیرد، شکاف وسط دانه‌ها می‌باشد. شکاف برخی از دانه‌ها باریک‌تر است لذا اگر خودتان رست قهوه را در منزل انجام می‌دهید، بهتر است دانه‌هایی با شکاف باریک‌تر را انتخاب کنید؛ زیرا رست آنها سریع‌تر است.

مرحله دوم: دانه‌های زرد قهوه

زرد شدن رنگ قهوه در این مرحله است. هر مرحله‌ای که دانه قهوه حرارت داده شود، تغییر رنگ می‌دهد، یعنی از سبز به زرد تبدیل می‌شود. همچنین وزن آن حدود 5 درصد کاهش می‌یابد. در چنین زمان‌هایی بوی علف مانندی حس خواهید کرد.

مرحله سوم: خروج بخار

دانه‌های قهوه در اثر حرارت، آب درون خود را از دست داده وزن آنها نیز حدود 13 درصد کاهش می‌یابد.

مرحله چهارم: اولین ترک

در این مرحله صدای ترک‌خوردگی دانه‌های قهوه شنیده می‌شود. همچنین قندهای درون لوبیای قهوه به صورت کاراملی بیرون می‌آیند.

مراحل رست یا بو دادن قهوه

مرحله پنجم: رست سیتی

به این مرحله رست روشن یا رست سیتی می‌گویند که اولین سطح رست قهوه قابل قبول محسوب می‌شود. علت آن هم رنگ قهوه‌ای روشنی است که بعد از ترک خوردن دانه‌های قهوه ایجاد می‌شود؛ بنابراین اگر طرفدار قهوه سبک هستید، در این مرحله می‌توانید رست کردن یا بو دادن قهوه را به اتمام برسانید اما باید دقت کنید تا تمام سطوح دانه‌های قهوه یک‌رنگ و برشته شده باشند.

مرحله ششم: رست متوسط

این مرحله از رست کردن قهوه که به رست متوسط معروف است، طرفداران بسیار زیادی دارد. در این مرحله اندازه دانه‌های قهوه افزایش پیدا کرده و فرایند خروجی چربی آغاز می‌شود. همچنین سطح قند نسبت به مراحل قبلی بیشتر به کارامل تبدیل می‌شود.

مرحله هفتم: رست متوسط تیره

بعد از رست متوسط قهوه، رست متوسط تیره آغاز می‌شود. در این مرحله تبدیل‌شدن قند به کارامل، بیشتر از مراحل قبلی اتفاق می‌افتد.

مرحله هشتم: رست فول سیتی

این مرحله رست کردن یا بو دادن قهوه، رست فول سیتی نام دارد. در این مرحله دانه‌های قهوه وارد مرحله ترک دوم می‌شوند؛ یعنی فرایند ترک دوم شکل گرفته و بیشترین طعم قهوه آشکار خواهد شد.

مرحله نهم: رست تیره

مرحله رست تیره، آخرین سطحی است که دانه‌های قهوه می‌توانند ساختار خود را حفظ کنند. در چنین زمان‌هایی قندهای باقی‌مانده قهوه می‌سوزند.

مرحله دهم: سوختگی دانه‌های قهوه

آخرین مرحله بو دادن، سوختگی دانه‌های قهوه می‌باشد. در این مرحله همان طور که از نامش مشخص است، دانه‌های قهوه به صورت کامل سوخته می‌شوند. همچنین ساختار دانه‌های قهوه به طور کامل از بین می‌رود.

دستگاه بو دادن و رست قهوه

دستگاه بو دادن و رست قهوه

طرز تهیه قهوه روش‌هایی متفاوتی دارد لذا انتخاب روش مناسب با توجه به سلیقه افراد متفاوت خواهد بود. برخی از افراد قهوه را با استفاده از روش‌های خانگی آماده می‌کنند؛ اما بهترین روش رست کردن یا بو دادن قهوه، استفاده از دستگاه مخصوص رست می‌باشد. این دستگاه که عمل تفت دادن دانه‌های سبز قهوه و تبدیل آنها به قهوه دمی مورد استفاده را ما به عهده دارد، دستگاه رستر نام‌گذاری شده است. دستگاه رستر همانند روش ذرت بو داده شده عمل می‌کند، با این تفاوت که برشتگی در این دستگاه‌ها به طور یکنواخت صورت می‌گیرد. این دستگاه‌ بیشتر در کافی‌شاپ‌ها و قهوه‌فروشی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. دستگاه رستر دارای نمونه‌های زیادی است که بر اساس صدا، ظرفیت و… دسته‌بندی‌شده‌اند. آنها عمدتاً دارای دو دسته هوای گرم و حرارت مستقیم می‌باشند. به رستر هوای گرم، رستر بستر سیال می‌گویند که دارای ظرف شیشه‌ای است. این ظرف به شما کمک خواهد کرد تا رنگ برشته شدن قهوه را موردبررسی قرار دهید. معمولاً دستگاه‌های بو دادن قهوه بی‌صدا می‌باشند اما نوع با صدای آن هم وجود دارد که صدای زیادی از خود تولید می‌کنند. ازآنجایی‌که در حین رست کردن، نیاز به شنیدن ترک دانه‌های قهوه خواهید داشت، بهتر است نوع بی‌صدای آن را خریداری نمایید تا صدای طرق و تروق آن به خوبی شنیده‌شده و از بو دادن درست قهوه مطمئن شوید.

دستگاه‌های مخصوص بو دادن قهوه ظرفیت‌های گوناگونی دارند و از نیم کیلو شروع می‌شوند. دستگاه‌ رستر دارای دو نوع خانگی و تجاری می‌باشد که نوع خانگی آنها معمولاً نسبت به نوع تجاری ظرفیت پایین‌تری دارد. دستگاه‌های رستر با ظرفیت پایین، معمولاً  برای مصارف شخصی، هتل‌ها و کافی شاپ های کوچک مورد استفاده قرار می‌گیرند. قیمت دستگاه‌های کمپانی‌های ایرانی در مقایسه با نمونه‌های خارجی پایین‌تر است؛ همین امر سبب شده است تا نمونه‌های ایرانی طرفداران بیشتری داشته باشد.

انواع روش‌های بو دادن قهوه

انواع روش‌های بو دادن قهوه

دانه‌های قهوه باید به‌خوبی رست شوند تا عطر خوب و دلنشینی داشته باشند. برای بو دادن قهوه‌ها روش‌های مختلفی در نظر گرفته شده است که هر کدام از آنها طرز تهیه گوناگونی دارند اما تمام این روش‌ها، در نهایت قهوه بو داده شده خوش طعم و بی‌نظیری را به وجود خواهند آورد. از جمله وسایلی که برای بو دادن قهوه استفاده می‌شود می‌توان به دستگاه فر، دستگاه ذرت بو داده، ماهیتابه، توری فلزی‌ و دستگاه رستر اشاره کرد که در ادامه به انواع این روش‌ها می‌پردازیم.

رست قهوه در خانه

برخی افراد دوست دارند قهوه مورد علاقه خود را به صورت خانگی درست کنند. در ادامه به انواع روش‌های رست قهوه در خانه می‌پردازیم تا اگر شما هم قصد بو دادن قهوه دارید، بتوانید در خانه آن را انجام دهید:

رست کردن با استفاده از فر

یکی از انواع روش‌های بو دادن قهوه، استفاده از فر می‌باشد. فر به دلیل فقدان جریان هوا سبب می‌شود تا دانه‌های قهوه به طور ناهمگن برشته شوند. برای رست کردن یا بو دادن قهوه با استفاده از فر به دانه سبز قهوه، سینی سوراخ‌دار و یک عدد صافی نیاز خواهید داشت. همچنین باید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید تا فرایند رست کردن قهوه به خوبی انجام شود.

  1. برای آنکه بتوانید دانه‌های قهوه را با استفاده از فر رست کنید، باید قبل از هر چیز محیط فر را گرم نمایید. برای این کار دمای 450 درجه فارنهایت مناسب خواهد بود.
  2. حال باید ظرف مناسبی را آماده کنید تا دانه‌های قهوه درون آن قرار بگیرند. برای تهیه ظرف موردنیاز باید توجه داشته باشید تا صفحه پخت شما دارای سوراخ‌های ریزی باشد؛ زیرا اگر این سوراخ‌ها درشت باشند، احتمال خروج دانه‌های قهوه وجود خواهد داشت.
  3. پس‌ازآنکه ظرف مورد نظر را تهیه نمودید، به سراغ ریختن دانه‌های قهوه بروید. این دانه‌ها را باید درون ظرفتان به گونه‌ای بگذارید که از یکدیگر فاصله مناسبی داشته باشند؛ زیرا اگر فاصله آنها خیلی زیاد یا خیلی کم باشد، ممکن است که بو دادن قهوه شما به درستی انجام نشود.
  4. در این مرحله باید ظرف حاوی دانه‌های قهوه را در طبقه وسط فر قرار دهید. سپس به مدت 15 الی 20 دقیقه صبر کنید تا حرارت به دانه‌های قهوه برسد. در هر مرحله بو دادن قهوه صدایی به گوش شما خواهد رسید که نشان دهنده ترک خوردن دانه‌های آن است. علت وجود این صدا ناشی از تبخیر آب درون‌دانه‌های قهوه است. پس باید به این صدا توجه کنید و هر چند دقیقه یک‌بار، آنها را انجام دهید تا رست کردن یا بو دادن قهوه به صورت یک‌دست انجام شود.
  5. مرحله آخر، بیرون آوردن دانه‌های قهوه از فر است. هر مرحله‌ای که بو دادن این دانه‌ها به خوبی انجام شد، آنها را سریعاً بیرون بیاورید تا خنک شوند. برای خنک کردن دانه‌های قهوه روش‌های متنوعی در نظر گرفته شده است که این روش‌ها شامل خنک کردن در آب، خنک کردن در هوای آزاد و خنک کردن در هوای تحت‌فشار می‌شوند. یکی از روش‌های ساده پیشنهادی ما این است که دانه‌ها را در صافی فلزی بگذارید تا در هوای آزاد خنک شوند. در این روش علاوه بر آنکه دانه‌های قهوه خنک می‌شوند، جداسازی پوست دانه‌های آن نیز راحت‌تر خواهد شد.

رست کردن با استفاده از ظرف مخصوص ذرت بو داده

رست کردن یا بو دادن قهوه بر روی گاز کاری نسبتاً دشوار است اما این کار با استفاده از ظرف مخصوص ذرت بو داده آسان‌تر خواهد بود؛ برای همین بسیاری از افراد برای بو دادن قهوه در منزل از این روش استفاده می‌کنند. از ویژگی‌های این روش می‌توان راحتی و دسترسی دقیق، سادگی و تکان دادن خودکار را نام برد. استفاده از این روش هم مراحلی دارد که عبارت‌اند از:

  • برای بو دادن قهوه با استفاده از این روش ابتدا باید ظرف مخصوص ذرت بو داده را بر روی اجاق بگذارید سپس شعله را روشن کنید تا دمای آن 450 درجه فارنهایت برسد. در چنین مواقعی شاید برای شما سؤال پیش بیاید که چگونه متوجه شویم دما به 450 درجه فارنهایت رسیده است. بدین منظور استفاده از دماسنج گزینه مناسبی می‌باشد؛ بنابراین در صورت امکان دمای آن را بررسی کنید تا ظرف شما بیش از حد گرم نشود.
  • قدم بعدی افزودن دانه‌های قهوه است. برای افزودن این دانه‌ها، باید به میزان آنها توجه داشته باشید. معمولاً برای هر بار بو دادن، حدود 250 گرم قهوه کافی است؛ زیرا اگر از این مقدار بیشتر شود، امکان هم زدن وجود نخواهد داشت. حال درب ظرف را ببندید و آن را خوب تاب دهید تا دانه‌های قهوه به طور مداوم هم زده شوند. اگر هم زدن به خوبی انجام نگیرد، این احتمال وجود دارد که دانه‌ها به طور یکنواخت بو داده نشوند؛ بنابراین برای تکان خوردن دانه‌های قهوه می‌توانید از یک قاشق چوبی استفاده کنید.
  • خیلی مهم است که صدای ترک خوردن دانه‌های قهوه را بشنوید؛ زیرا نشان دهنده رست کردن قهوه‌ها می‌باشد. معمولاً برای شنیدن این صداها باید حدود 4 تا 7 دقیقه منتظر باشید؛ بنابراین پس‌ازآنکه صدای دانه‌ها را شنیدید، دودی تولید خواهد شد که بوی تند قهوه را می‌دهد؛ لذا باید هواکش یا پنجره‌ها را باز بگذارید تا دود خارج شود. همچنین باید رنگ قهوه را نیز بررسی کنید. هر مرحله‌ای که قهوه، رنگ دلخواه را پیدا کرد، آن را از ظرف بیرون بیاورید. سپس برای خنک شدن آن را در صافی بگذارید.

رست کردن با استفاده از قابلمه یا ماهیتابه

رست کردن با استفاده از قابلمه یا ماهیتابه

استفاده از قابلمه و ماهیتابه از دیگر روش‌هایی است که برخی افراد برای رست کردن قهوه استفاده می‌کنند؛ این دو وسیله در هر خانه‌ای پیدا می‌شوند اما بو دادن از این طریق نسبت به دیگر روش‌ها کمی دشوارتر خواهد بود؛ زیرا خطر سوختن دانه‌های قهوه وجود دارند. از دیگر معایب این روش می‌توان دودزا بودن و دیرتر گرم شدن اشاره کرد؛ اما در کنار این معایب، مزایای زیادی دارد که می‌توان سریع بودن، راحت بودن و عدم نیاز به ابزار اضافی را نام برد. طریقه استفاده از این روش نیز مراحلی دارد که به شرح زیر است:

  1. رست کردن یا بو دادن قهوه با استفاده از قابلمه و ماهیتابه به شدت دودزا است لذا قبل از هر چیزی باید هود آشپزخانه را روشن کنید و پنجره‌ها را نیز باز بگذارید تا خروج دود به راحتی انجام شود.
  2. برای شروع رست قهوه سعی کنید دما به حد مطلوب یعنی حدود 230 درجه سلسیوس برسد.
  3. پس‌ازآنکه ظرف مورد نظر را به دمای مناسب رساندید، نوبت به ریختن دانه‌های قهوه می‌رسد. حجم دانه‌های قهوه نباید زیاد باشد؛ زیرا هم زدن دانه‌ها مشکل خواهد بود. همچنین ممکن است دانه‌ها به خوبی برشته نشوند؛ بنابراین حد وسط را در نظر بگیرید.
  4. دانه‌های قهوه باید به طور مرتب هم زده شوند؛ به همین دلیل هیچ‌وقت تکان دادن را متوقف نکنید. هم زمان با تکان دادن به صدای ترک خوردن آنها نیز توجه داشته باشید. معمولاً دانه‌های قهوه در 4 تا 5 دقیقه اول رنگ روشن‌تری خواهند داشت؛ بنابراین اگر شما از علاقه‌مندان به قهوه تیره هستید، دانه‌های قهوه را مدت زمان بیشتری حرارت دهید.
  5. مرحله آخر، انتقال دانه‌های قهوه به آبکش است. شما باید دانه‌ها را به آبکش انتقال دهید سپس آنها را هم بزنید تا فرایند خشک شدن و جدا شدن پوسته‌ها سریع‌تر انجام شود. برای انتقال بهتر می‌توانید از دو عدد آبکش استفاده کنید.

رست کردن با استفاده از توری فلزی

روش رست کردن با استفاده از توری فلزی همانند روش کار با قابلمه است اما تفاوت‌هایی نیز دارد. از تفاوت‌های مهم آنها این است که دانه‌های قهوه به جای گاز بر روی توری فلزی گذاشته می‌شوند؛ در نتیجه حرارت به طور مستقیم با آنها در ارتباط است. لذا این روش نسبت به دیگر انواع روش‌ها، به دقت بیشتری نیاز دارد؛ زیرا احتمال سوخته شدن دانه‌های قهوه وجود خواهد داشت. از این‌رو رست با استفاده از توری فلزی به تازه‌کارها پیشنهاد نمی‌شود. آنها بهتر است از سایر روش‌ها استفاده کنند تا دانه قهوه آنها نسوزد.

انواع درجه رست قهوه

انواع درجه رست قهوه

درجه رست قهوه‌ها در بازه زمانی و دمایی با یکدیگر متفاوت است. معمولاً آنها در بازه زمانی 13 دقیقه و بازه دمایی 130 تا 260 درجه رست می‌شوند که تفاوت این بازه‌ها به علت تفاوت در روش روست کردن آن‌هاست. رست قهوه درجات مختلفی دارد که بر اساس طیف رنگ، میزان چربی و عطر با یکدیگر تفاوت دارند. درکل درجه رست شامل  4 دسته زیر است:

رست روشن Light Roast

رست light، رنگ دارچینی یا قهوه‌ای روشن دارد؛ زیرا مدت‌زمان رست کردن یا بو دادن قهوه در این نوع رست کم است. این نوع رست که با نام‌هایی همچون light city، half city، cinnamon roast  شناخته شده است، دارای بیشترین میزان کافئین و اسیدیته است. رست روشن طعم ترشی مانندی دارد. دمای آن نیز بین 196 تا 205 درجه سانتیگراد است؛ بنابراین به دلیل حرارت کمتر، روغن دانه‌های آن بیرون نیامده است؛ در نتیجه‌ سطح آن حالت خشکی دارد.

رست متوسط یا میان برشت Medium Roast

یکی دیگر از انواع درجه رست قهوه، رست متوسط نام دارد که با نام‌های دیگری مانند Regular Roast و American Roast معروف است. رست متوسط دمای حدود 210 تا 219 درجه سانتیگراد دارد. میزان کافئین و اسیدیته آن نیز بالا می‌باشد اما میزان آن در مقایسه با رست روشن کمتر است. روغن قهوه در این نوع رست همانند رست light به چشم نمی‌خورد.

رست متوسط تیره Medium dark Roast

نام دیگر درجه رست متوسط تیره، Full City Roast است که طعم تلخی دارد. برای این نوع رست دمای حدود 225 تا 230 درجه سانتیگراد مناسب می‌باشد. در این نوع رست به دلیل حرارت بالا، نشانه‌های روغن در آن دیده می‌شود؛ بنابراین حالت چرب دارد.

رست تیره Dark Roast

رست تیره رنگ شکلاتی دارد که در برخی از اوقات به سیاهی می‌زند. کافئین این نوع رست برخلاف سایر درجه رست‌ها، بسیار پایین است، اما بیشترین تلخی را به خود اختصاص می‌دهد. رست تیره آغشته به روغن است. همچنین در دمای 240 تا 245 درجه سانتیگراد بو داده می‌شود. این رست نیز همانند دیگر انواع درجه رست‌ها، نام‌های دیگری نیز دارد که معروف‌ترین آنها French Roast است.

فواید قهوه رست شده

فواید قهوه رست شده

نوشیدن قهوه تازه رست شده برای سلامتی افراد فواید بسیار زیادی دارد. یکی از این فواید، افزایش طول عمر می‌باشد. برخی افراد نیز برای کاهش وزن از این نوشیدنی خوشمزه استفاده می‌کنند؛ زیرا در کاهش وزن، تاثیر بسزایی خواهد داشت. عطر دلنشین قهوه رست شده خاصیت درمانی دارد بنابراین از دیگر فواید آن می‌توان به بهبود و کاهش عوارض بیماری‌هایی همچون بیماری‌های شریانی، دیابت، آلزایمر و… اشاره کرد. علاوه بر این موارد، نوشیدن قهوه رست شده در تقویت مغز انسان‌ها تاثیر می‌گذارد؛ زیرا مواد مغذی و آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آن سبب تمرکز و افزایش خلاقیت خواهد شد. همچنین سبب آزادسازی آندروفین‌ها می‌شود؛ بنابراین ازآنجایی‌که قهوه رست شده از فواید زیادی برخوردار است، باید در انتخاب آن توجه شود تا قهوه خریداری شده تازه باشد. یکی از راه‌های تشخیص تازه بودن رست قهوه، بررسی دانه‌های آنها می‌باشد. معمولاً قهوه‌های تازه رست شده دارای رایحه قدرتمندی هستند و ظاهری براق‌تری دارند.

نکاتی در مورد رست قهوه

  • در هر مرحله رست قهوه باید به درجه رست آن توجه داشته باشید؛ زیرا هر چقدر میزان تیرگی قهوه بیشتر باشد، تلخی آن بیشتر می‌شود؛ بنابراین اگر به قهوه تلخ علاقه ندارید، درجه رست روشن یا متوسط را انتخاب نمایید.
  • در زمان رست قهوه باید به ارتفاع از سطح دریا و نوع دستگاه دقت کنید. این دو عامل در رست قهوه اثر بسیار زیادی خواهند داشت؛ زیرا ارتفاع از سطح دریا با مدت زمان عملیات رست رابطه مستقیم دارد؛ بنابراین با افزایش ارتفاع، زمان رست نیز بالاتر می‌رود مگر اینکه دستگاه مورد استفاده شما قابلیت تنظیم و کنترل فشار درون محفظه رستر را داشته باشد.

نتیجه گیری

در این متن راجع به رست کردن قهوه و انواع روش های روش های رست کردن آن صحبت کردیم. سپس به بهترین روش بو دادن قهوه و انواع درجه رست قهوه پرداختیم. در آخر هم طرز رست کردن یا بو دادن قهوه را به صورت مرحله‌به‌مرحله آموزش دادیم. به‌طوری‌که شما بتوانید خودتان در منزل قهوه سبز را برشته‌کرده و برای درست کردن قهوه آماده کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

سوالات متداول

  • قهوه رست شده را کجا نگهداری کنیم؟

    قهوه رست شده را از رطوبت، اکسیژن و نور مستقیم خورشید محفوظ نگه دارید؛ زیرا این موارد دشمن قهوه رست شده به شمار می‌آیند.

  • ظرف نگه‌دارنده رست باید چگونه باشد؟

    بسته‌بندی قهوه رست نیز از نکات دیگری است که باید مورد توجه قرار بگیرد. ظرف بسته‌بندی شما باید دارای سوپاپ تخلیه گاز باشد تا گاز کربن دی اکسید از آن خارج شود؛ بنابراین اگر ظرف شما سوپاپ تخلیه نداشت، سعی کنید از دستگاه‌های بسته‌بندی استفاده کنید تا هوای داخل ظرف را تخلیه و بسته‌بندی را پلمپ کند. با این کار قهوه کیفیت خود را حفظ کرده و با مرغوب‌ترین کیفیت به دست مصرف‌کننده خواهد رسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *