قهوه دمی چیست؟ معرفی و مقایسه انواع Drip Coffee

از دیرباز تاکنون تمام مردم دنیا عادت به‌صرف نوشیدنی‌های گرم روزانه دارند. یکی از نوشیدنی‌های معجزه‌آسا که در سراسر جهان به طور ویژه‌ای از آن استقبال و مصرف می‌شود، قهوه نام دارد.

دنیای قهوه بسیار وسیع است؛ از مدل‌های مختلف قهوه گرفته تا روش‌های سرو و تهیه آنکه در انواع مختلف دمی و فوری موجود هستند. قهوه دمی یک روش آماده کردن قهوه است که با نام قهوه فیلتر شده نیز معرفی می‌گردد. در این روش، آب داغ بر روی یک فیلتر حاوی دانه‌های قهوه ریخته می‌شود که در نهایت نوشیدنی قهوه از فیلتر عبور خواهد کرد. ویژگی‌هایی همچون طعم دلچسب و کافئین مناسب، سبب محبوبیت آن در میان مردم جهان شده است.

به گونه‌ای که امروزه روش‌های مختلفی برای دم کردن قهوه وجود دارد که وجه اشتراک تمام این روش ها، اضافه کردن آب به دانه‌های قهوه در طی یک دوره زمانی، می‌باشد.

قهوه دمی چیست؟

یکی از محبوب ترین انواع قهوه در دنیا، قهوه دمی است. در واقع قهوه دمی از نوع از قهوه است که از عبور آب داغ از بین قهوه های آسیاب شده و سپس رد شدن آن از فیلتر قهوه، به دست می‌ آید.

دم کردن، معمول‌ترین راه سرو دانه‌های قهوه برشته شده برای تهیه یک نوشیدنی گرم است. روش‌های دستی دم کردن قهوه، ارزان و آسان بوده و تاریخچه آن به قوم اوریو اتیوپی باز می‌گردد.

در قرن پانزدهم میلادی، عثمانیان بخش‌هایی از اروپای مرکزی، شمال آفریقا و آسیا را به قلمرو خود اضافه کردند و همین عامل منجر به گسترش تجارت آنان با آفریقا، آسیا و اروپا گردید که در همین زمان با قهوه آشنا شدند. قهوه در کشورهای ایران، ترکیه و مناطقی از اروپا، در قرن شانزدهم وارد گردید و در مدت زمان کوتاهی، این نوشیدنی دلچسب به سرعت در سایر کشورهای دنیا نیز، مرسوم شد.

کشور ترکیه یکی از پیشگامان عرصه تهیه قهوه است که روش دستی تهیه آن را ابداع نموده است. طبق اختراع آنان، ابتدا دانه‌های قهوه برشته شده و سپس آسیاب می‌شدند. به این دانه‌ها آب اضافه میشد و در یک ظرف گود به جوش می‌آمد. و سپس به نوشیدنی قهوه می‌رسیدند.

انواع قهوه دمی

انواع قهوه دمی

قهوه دمی طرفداران خاص خود را دارد زیرا مزه اصلی قهوه، اصولاً با قهوه دمی حس می‌شود و این بدان معنا نیست که در سایر روش‌های تهیه این نوشیدنی، قهوه مزه ندارد، بلکه این روش به دلیل نوع دانه‌های قهوه به کار رفته و نحوه دم آوری، از طعم ویژه و خاصی برخوردار است.

قهوه های دمی از تنوع بسیار زیادی بهره میبردن، که این نوع قهوه ها علاوه بر متفاوت بودن در طعم و عطر و میزان کافئین متفاوتی دارند. نکته قابل توجه در انواع قهوه های دمی این است که با توجه به تفاوت در وسیله دم آوری، درجه سختی درست کردن این نوع از قهوه ها نیز متفاوت است. از محبوب ترین نوع قهوه های دمی نیز میتواند به موارد زیر اشاره کرد.

انواع قهوه دمیدرجه سختی درست کرد قهوه
فرنچ پرس7/10
ایروپرس (AeroPress)6/10
دریپ کافی4/10
کلد برو5/10
سایفون یا سیفون8/10
کمکس
7/10

و همچنین از دیگر قهوه های محبوب دمی، میتوان به قهوه فرانسه که با استفاده از قهوه آسیاب درشت و با دستگاه قهوه ساز و یا فرانسه ساز (فرنچ پرس) دم داده می شود، اشاره کرد.

انواع قهوه دمی

طرز تهیه قهوه دمی

برای تهیه قهوه دم کرده با استفاده از قهوه ساز به موارد زیر نیاز دارید:

  • دانه های قهوه تازه برشته شده
  • آسیاب قهوه (اگر دانه ها قبلا آسیاب نشده باشند)
  • یک قهوه ساز دمی
  • آب

دستورالعمل:

  1. دانه های قهوه را در صورت نیاز به درشتی دلخواه آسیاب کنید.
  2. یک فیلتر قهوه را در سبد دم قهوه ساز قرار دهید.
  3. مقدار مورد نظر تفاله قهوه را اندازه بگیرید و به فیلتر اضافه کنید.
  4. مقدار آب مورد نظر را اندازه بگیرید و به مخزن آب قهوه ساز اضافه کنید.
  5. قهوه ساز را روشن کنید و منتظر بمانید تا فرآیند دم کشیدن کامل شود.
  6. پس از اتمام دم کردن، قهوه را در لیوان بریزید و لذت ببرید!

توجه داشته باشید که انواع مختلفی از قهوه ساز های دمی وجود دارد و انواع مختلف قهوه طعم متفاوتی به شما می دهد، بنابراین ممکن است بخواهید مقداری از قهوه آسیاب شده و آبی که استفاده می کنید و همچنین زمان و دمای دم کشیدن را امتحان کنید.

رست قهوه دمی

رست قهوه دمی چگونه است؟

رست قهوه به معنای حرارت دادن دانه‌های سبز قهوه و برشته کردن یا پخت آن است به‌گونه‌ای که رنگ سبز قهوه به رنگ قهوه‌ای تغییر پیدا کند. رست قهوه سبب ایجاد فرآیندهای شیمیایی در دانه‌ها و در نتیجه ایجاد عطروطعم خوشایند قهوه خواهد شد. هرچه مدت زمان و درجه حرارت رست بیش‌تر باشد، رنگ‌دانه‌های قهوه تیره‌تر و سطح آن‌ها، روغنی‌تر خواهد شد و ویژگی‌های متفاوتی خواهند داشت.

به دلیل آنکه برای قهوه دمی، از دانه‌های آسیاب شده درشت استفاده می‌شود، گزینه لایت رست مناسبتر می‌باشد و در مقابل، قهوه اسپرسو اصولا با دارک رست تهیه می‌شود زیرا مواد جامد محلول بیشتری در معرض حل شدن با آب قرار دارند و فرآیند عصاره گیری اسپرسو سریع‌تر رخ می‌دهد.

اما این مسئله بدین معنا نیست که از قهوه دارک رست در روش دم کردن استفاده نمی‌شود؛ بلکه دارک رست نیز با دارا بودن منافذ بیشتر نسبت به لایت رست، بسیار راحت دم آوری می‌شود. در انتها انتخاب قهوه دمی دارک رست یا لایت رست کاملا سلیقه‌ای می‌باشد.

قهوه دمی چکه‌ای چیست؟

برای تهیه قهوه دمی چکه‌ای که به آن دریپ کافی نیز گفته می‌شود از روش خاصی استفاده می‌کنند که در آن با عبور آب جوش از روی پودر قهوه‌ای که به خوبی آسیاب شده است، قهوه دم شده به دست می‌آید. یکی از مهم‌ترین مزایای این روش تهیه قهوه نسبت به سایر راهکارهای موجود، سرعت بسیار بالای آن است.

به طور کلی باید بگوییم که این نوع روش تهیه قهوه حتی از مواردی همچون تهیه قهوه با کمکس و قهوه‌ساز برقی نیز سرعت بالاتری دارد. در بسته‌بندی‌های مخصوص این محصولات، قهوه در درون کیسه‌های خاصی قرار دارد که باید آن‌ها را بر روی ماگ مدنظر خود قرار دهید و سپس بر روی آن آب جوش ریخته شود. با طی همین مرحله ساده به یک قهوه خوشمزه می‌رسید.

پودر قهوه دمی چیست؟

منظور از پودر قهوه دمی، همان قهوه آسیاب شده مناسب دم آوری می‌باشد که در اصطلاح به آن پودر قهوه گفته می‌شود. وقتی پودر قهوه را در اختیار داشته باشید می‌توانید آن را دم کنید و نوشیدنی را تهیه نمایید.

پودر قهوه فوری نیز با نوع قهوه دمی تفاوت دارد. ساختار پودر قهوه فوری بدین صورت است که ابتدا دم شده و سپس این پودر دم شده، با یک نوع روش خاصی مجدد به پودر خشک تبدیل‌شده است و این قهوه خشک‌شده را قهوه فوری می‌نامند.

برای تهیه پودر قهوه دمی توسط خودتان، ابتدا بایستی دانه‌های قهوه خوب را خریداری کنید و آن را رست نمایید. سپس این دانه‌های برشته را آسیاب کنید. این پودر تازه، بدون شک امکان تهیه یک نوشیدنی فوق‌العاده را فراهم خواهد کرد.

همچنین خریداری پودر قهوه دمی آماده نیز بسیار بهتر از خرید نوع فوری آن می‌باشد زیرا تازگی و طعم خوب یک فنجان قهوه، در دم کردن پودر آن است. یکی از مهم‌ترین موضوعات در تهیه پودر قهوه دمی، دقت به برند می‌باشد. قهوه دمی به دو صورت عرضه می‌شود؛ فله یا برند معروف خارجی و ایرانی. قهوه دمی را می‌توانید از یک برند معروف ایتالیایی یا ایرانی خریداری نمایید که از نظر درجه آسیاب و طعم دانه‌های آن، اطمینان کافی داشته باشید.

برای خرید فله، از مراکز معتبر روستینگ استفاده نمایید. برندهای بن مانو، لاوازا، جاکوبز، ایلی و غیره از جمله برندهای خوب پودر قهوه دمی در سراسر جهان می‌باشند و توصیه ما خریداری محصول بسته‌بندی‌شده اصل، به جای پودر فله‌ای است زیرا قهوه خیلی سریع و راحت، عطروطعم خود را از دست می‌دهد و در مجاورت با هوا، اکسیده می‌شود که این مسئله برای پودر قهوه دمی فله اتفاق می‌افتد.

خرید قهوه دمی

خرید قهوه دمی

قهوه‌های بسته‌بندی‌شده در دو نوع، دانه قهوه و آسیاب شده به فروش می‌رسند که نوع اول را بعد از خرید، باید آسیاب کنید. فرآوری یک قهوه خوب، علاوه بر دارا بودن مزرعه‌ای با خاک عالی و سیستم آب‌رسانی درست، نیازمند برداشت و البته رست استاندارد نیز هست. هر چقدر دانه‌های قهوه عالی باشند اما فرآیند رست به خوبی انجام نشود، محصول حاصل‌شده، بی‌کیفیت خواهد بود.

با توجه به اینکه دانه‌های قهوه در شرایط آب و هوایی خاصی و بر روی ارتفاعات کشت می‌شوند، در حال حاضر کشورهای خاصی قادر به پرورش آن هستند. برزیل، کلمبیا، اتیوپی، کنیا، پرو، گواتمالا و مکزیک از جمله کشورهای تولید کننده هستند. نکاتی که پیش از خرید قهوه دمی بایستی مورد توجه قرار دهید به شرح زیر است.

  • قهوه جاذب رطوبت و بو است و به سرعت عطر خود را از دست می‌دهد لذا قهوه دمی آسیاب شده را داخل بسته‌بندی‌های پلمپ شده خریداری کنید و در خانه نیز، حتما در ظروف در بسته، از آن نگهداری کنید.
  • تاریخ رست دانه‌های قهوه باید نزدیک باشد زیرا تاثیر مستقیمی بر کیفیت نهایی دارد؛ بنابراین برای حفظ طعم، عطر و کیفیت قهوه تلاش کنید قهوه‌ای را خریداری کنید که به تازگی رست و آسیاب شده باشد.
  • قهوه دمی اصل و خوش طعم و عالی، از کارخانه نیازی به هیچ‌گونه افزودنی مانند شکر، شیر، کافی میت و طعم‌دهنده ندارد.
  • قهوه در مجاورت هوا اکسید می‌شود و طعم و بوی خود را از دست می‌دهد. سعی کنید قهوه را در بسته‌بندی‌هایی که کاملاً هواگیری شده‌اند تهیه نمایید.
  • قهوه دمی با کیفیت، حتی هنگام سرد شدن نیز از بو و طعم خوبی برخوردار است. اگر قهوه دمی را آماده کردید و طعم یک فنجان گرم و یک فنجان سرد آن، خوب بود، کیفیت محصول خریداری شما بالاست.
  • قهوه کهنه، طعم و عطری ندارد. پس در هنگام خرید قهوه دمی به عطری که از بسته به مشام شما می‌رسد توجه کنید.
  • بهترین خرید، آسیاب دانه‌های تازه قهوه است تا عطر، تازگی و طعم بسیار خوبی را تجربه نمایید. در غیر این صورت خریداری قهوه آسیاب شده و رست شده با تاریخ جدید، انتخاب مناسبی خواهد بود.
  • یک قهوه خوب، آمیخته‌ای از بوی وانیل، کاکائو و شکلات را نیز به همراه دارد؛ اگر حس بویایی خیلی قوی داشته باشید آن را حس خواهید کرد.
  • اگر دانه‌های قهوه بیش از حد رست شده باشند، دیواره‌ی سلول‌های آن از هم باز می‌شود و روغن به بیرون تراوش می‌کند؛ اما اگر دانه‌های قهوه در دمای درست و به اندازه کافی برشته شده باشند، روغن از آن خارج نمی‌شود و طعم و عطر خود را حفظ خواهد کرد. هنگام خرید قهوه دمی به دانه‌ها توجه کنید که روغنی نباشند.
  • قهوه‌ای که بیش از اندازه رست شده باشد عطر، طعم و خاصیت خود را از دست می‌دهد؛ بنابراین موقع خرید به رنگ‌دانه‌ها توجه کنید که بیش از اندازه تیره نباشند.

تاریخچه نخستین دستگاه دم آوری قهوه

قهوه در ابتدا نوشیدنی خاص اشراف و ثروتمندان بود و صرفاً قشر مرفه جوامع مختلف، از نوشیدن آن لذت می‌بردند؛ اما با اختراع دستگاه‌های دستی برای دم آوری قهوه، همه افراد با هر سطح اجتماعی می‌توانستند از نوشیدن آن لذت ببرند.

هنگام ورود قهوه به اروپا، روش تهیه آن به صورت افزودن آب به دانه آسیاب شده قهوه و سپس جوشاندن آن بود. قهوه هم‌زمان با وقوع انقلاب صنعتی به قاره اروپا رسید که در آن زمان، اکثر مردم از قهوه به جای آب آبجو یا شراب استفاده می‌کردند تا افراد بتوانند بدون مستی، با انرژی بیشتری در کارخانه‌های انقلاب صنعتی کار کنند.

روش آماده‌سازی قطره‌ای قهوه، اولین بار در فرانسه توسعه یافت که در این روش، قهوه برشته و آسیاب شده را در ظرفی بین دو محفظه توری قرار می‌دادند که ابتدا آب گرم از محفظه فوقانی به ظرف حاوی قهوه اضافه میشد و سپس این آب، از لابه‌لای ذرات قهوه آسیاب شده به توری پایینی و سپس به فنجان سرو قهوه ریخته می‌شد.

این اختراع، نور روشنی در راستای ابداع روش‌های نوین دم آوری قهوه بود تا اینکه در آلمان شخصی به نام املی ملیتا بنتز، اولین فیلتر قهوه دمی را معرفی نمود. این وسیله در سال ۱۹۰۸ ابداع شد که امکان تهیه و سرو نوشیدنی قهوه دمی فاقد رسوبات با طعم بهتر را میسر می‌کرد. این کار با استقبال فراوانی مواجه شد و منجر به تاسیس شرکت ملیتا شد که در نهایت، فیلتر اختراعی تکامل بیشتری یافت و یک فیلتر مخروطی شکل ایجاد شد که طراحی و کارکرد بهتری داشت.

انواع روش های تهیه قهوه دمی چیست ؟

برای تهیه قهوه دمی، درجه رست بایستی ملایم باشد و از درجه آسیاب درشت استفاده شود. هم‌چنین باید از ابزار مخصوص تهیه آن یا قهوه ساز مانند دستگاه های زیر استفاده کرد:

  • مخروط
  • کمکس
  • V60
  • نل دریپ
  • سایفون
  • فرنچ پرس
  • موکاپات
  • ایروپرس

که در ادامه به بررسی هر یک از آنها خواهیم پرداخت.

تهیه قهوه دمی با مخروط

این روش یکی از ساده‌ترین و ارزان‌ترین راه‌های دم کردن قهوه بشمار می‌رود که از مخروط قهوه و فیلتر کاغذی در آن استفاده می‌شود. آسیاب دانه‌ها باید متوسط تا درشت باشند و حدود ۲۰ گرم قهوه برای یک فنجان نیاز است. در این روش به فیلترهای کاغذی که با مخروط مطابقت دارند نیاز است تا آب گرم به طور مساوی بر روی دانه‌های قهوه موجود در فیلتر ریخته شود و قهوه دم‌کرده درون یک فنجان بریزد. این فرآیند به ۳ دقیقه زمان نیاز دارد و جنس مخروط می‌تواند از استیل، پلاستیک، سرامیک یا شیشه باشد.

تهیه قهوه دمی با کمکس

تهیه قهوه دمی با کمکس

این روش به آسیاب درشت تا متوسط دانه‌ها و ۴ دقیقه زمان نیاز دارد. دستگاه کمکس، فیلترهای کاغذ Chemex، آب ۹۰ درجه سانتی گراد و پودر قهوه از جمله لوازم موردنیاز می‌باشند. ابتدا فیلتر را در دستگاه قرار دهید. فیلتر کمکس ازیک‌طرف به صورت یک لایه کاغذ و طرف دیگر سه لایه کاغذ قرار می‌گیرد؛ به همین علت بهتر است ابتدا فیلتر را با کمی آب داغ خیس کنید تا قهوه بو و طعم کاغذ را به خود نگیرد.

سپس قهوه را درون فیلتر بریزید و آن را به آهستگی بلرزانید تا سطح قهوه یکنواخت شود و امکان ریختن آب فراهم گردد. آبی با دمای ۹۰ درجه سانتی گراد را روی پودر قهوه بریزید تا خیس بخورد.

سپس کمی در حدود ۳۰ ثانیه صبر کنید و در ادامه مابقی آب را نیز اضافه نمایید. توجه داشته باشید که آب بایستی به صورت دورانی یا چرخشی ریخته شود. ۴ دقیقه زمان دهید تا قهوه دمی شما فراهم شود. این نوشیدنی در قسمت پایینی دستگاه جمع می‌شود.

تهیه قهوه دمی با V60

در این روش به دستگاه قهوه ساز V60، پودر قهوه، آب گرم و فیلتر احتیاج دارید. ابتدا دانه‌های قهوه را با درجه درشت آسیاب کنید زیرا اگر سایز آن ریز باشد، مسیر فیلتر مسدود می‌شود. آب را حرارت دهید تا دمای آن به ۹۰ درجه سانتی گراد برسد. کاغذ فیلتر را درون دستگاه V60 قرار دهید و با آب داغ بشویید و آب را دور بریزید.

به ازای هر ۱۰۰ میلی لیتر آب بایستی ۸ گرم قهوه استفاده نمایید. پودر قهوه را بریزید و سپس آب داغ را به صورت چرخشی روی پودر اضافه نمایید. قهوه را هم بزنید و ۳ دقیقه زمان دهید تا عصاره از فیلتر عبور کند. نوشیدنی داخل ظرف می‌ریزد و آماده سرو است.

تهیه قهوه دمی با نل دریپ

فیلتر را به مدت ۵ دقیقه در آب جوش قرار دهید. سپس آب آن را بگیرید و بر روی قهوه ساز قرار دهید. دانه‌های آسیاب شده قهوه را داخل فیلتر بریزید. وسط پودر را با یک قاشق چوبی گود کنید و آب ۸۰ درجه سانتیگراد را به‌آرامی به آن اضافه نمایید. ۳ دقیقه فرصت دهید تا نوشیدنی شما آماده شود و در ظرف پایینی جمع گردد.

تهیه قهوه دمی با سایفون

فیلتر را ۵ دقیقه در آب جوش قرار دهید و پس از آبگیری، در قسمت انتهایی دستگاه سایفون قرار دهید. محفظه پایینی دستگاه سایفون را با آب، پر نمایید. محفظه بالایی را بر روی محفظه پایینی قرار دهید و منبع حرارتی دستگاه را روشن نمایید. در این هنگام، آب به جوش می‌آید و وارد محفظه بالایی می‌شود.

هنگامی‌که دمای آب موجود در محفظه بالایی به ۹۰ درجه سانتی گراد رسید، پودر قهوه را اضافه نمایید. ترکیب را مخلوط کنید و شعله حرارت را کم نمایید. شعله را پس از ۱ دقیقه خاموش‌کنید و ۳ دقیقه زمان دهید تا نوشیدنی آماده شود. منبع حرارت را از دستگاه جدا کنید و مواد موجود در محفظه بالایی را مخلوط نمایید. عصاره نهایی قهوه در محفظه زیرین دستگاه جمع می‌شود. هنگامی‌که تمامی عصاره به محفظه زیرین منتقل شد، نوشیدنی آماده سرو است، آن را داخل فنجان بریزید و نوش جان کنید.

تهیه قهوه دمی با فرنچ پرس

تهیه قهوه دمی با فرنچ پرس

در این روش، قهوه در آب داغ خیس می‌شود و صاف می‌گردد که همین عامل سبب حفظ طعم و عطر نوشیدنی می‌شود. در این شیوه به دستگاه فرنچ پرس، آب گرم، دانه‌های قهوه نیاز دارید. ابتدا قهوه را درشت آسیاب کنید. داخل دستگاه مقداری آب گرم بریزید و پودر قهوه را به آن اضافه نمایید. آب گرم را اضافه کنید تا سطح قهوه‌ها را به طور کامل بپوشاند. فرنچ پرس را بچرخانید تا آب و پودر با یکدیگر مخلوط شوند.

درب دستگاه را ببندید و ۵ دقیقه زمان دهید تا قهوه دمی، آماده شود. پیستون را به‌آرامی فشار دهید تا پودرهای حل‌نشده از قهوه جدا شوند و هنگامی که پیستون پایین است، نوشیدنی را از دستگاه به درون لیوان بریزید.

تهیه قهوه با موکاپات

قهوه، دستگاه موکاپات، اجاق گاز و آب سرد از لوازم تهیه قهوه با این دستگاه می‌باشد. این دستگاه، قهوه دمی را در حرارت کم و از طریق فیلتراسیون آماده می‌کند که در ساختار آن، بخار حاصل از آب جوش وارد قهوه می‌شود و قهوه دمی به قسمت بالایی دستگاه موکاپات وارد می‌شود.

در این شیوه، ابتدا آب را در محفظه پایینی دستگاه بریزید. سپس سبد فیلتر مخصوص دستگاه را روی محفظه قرار دهید. قهوه را با درجه ریز تا متوسط آسیاب کنید و آن را روی محفظه بالایی بریزید. سپس درب دستگاه را ببندید و به مدت ۵ دقیقه بر روی شعله ملایم قرار دهید. قهوه دمی، پس‌ازاین زمان آماده سرو می‌باشد.

تهیه قهوه با ایروپرس

در این روش به دستگاه ایروپرس، قهوه، فیلتر کاغذی و آب گرم نیاز است. در اروپرس، یک فیلتر در انتهای محفظه دم‌کرده قرار دارد؛ هنگامی که قهوه‌ها در محفظه دم، قرار می‌گیرند، آب گرم به قهوه اضافه می‌شود. برای استخراج عصاره، به پیستون فشار وارد می‌شود و این فشار ایجاد شده، سبب انتقال قهوه دم‌کرده از فیلتر به داخل فنجان می‌شود.

برای این کار، ابتدا قهوه را ریز آسیاب کنید. فیلتر را در درب مخصوص دستگاه اروپرس قرار دهید و با آب جوش، شستشو دهید. فیلتر را در قسمت پایینی دستگاه قرار دهید و پودر قهوه را به داخل محفظه بریزید. یک فیلتر دیگر را بر روی قسمت بالایی محفظه قرار دهید و آب گرم را در محفظه دیگر دستگاه که بر روی فیلتر دوم است بریزید. دستگاه را روی فنجان قرار دهید و پیستون را فشار دهید تا نوشیدنی دلچسب شما آماده شود.

انواع قهوه ساز دمی و نحوه استفاده از آن

انواع قهوه ساز دمی و نحوه استفاده از آن

قهوه ساز‌های دمی به قهوه سازهای نسل سوم معروف هستند و سازوکار آن‌ها بدین صورت است که دانه قهوه در مدت زمان بیشتری در مجاورت با آب گرم قرار می‌گیرد. قهوه سازهای دمی، از ساختار ساده‌ای برخوردار هستند و به همین علت در کنار ظاهر زیبا، امکان تهیه قهوه دمی بسیار راحت را نیز فراهم می‌کنند. اساس کار، تهیه نوشیدنی گرم و خوشمزه در قهوه ساز های دمی با استفاده از یک فیلتر انجام می‌گیرد که استفاده از این فیلتر، سبب جذب روغن و رسوبات می‌شود.

فیلترهای کاغذی، یکبار مصرف هستند و برای خرید آن، بایستی به نوع دستگاه قهوه ساز توجه شود. نحوه استفاده از این دستگاه‌ها تا حدودی مشابه بوده و در تمام آن‌ها بایستی از آب گرم ۹۰ درجه یا به عبارتی آب جوشی که ۱ دقیقه از حرارت برداشته‌شده باشد، استفاده شود.

در این دستگاه‌ها از دانه‌های قهوه که اصولاً به صورت درشت یا متوسط آسیاب شده باشند، استفاده می‌شود و میزان آسیاب کردن دانه قهوه با توجه به نوع دستگاه تعیین می‌گردد. هر چقدر مدت زمان قرارگیری قهوه آسیاب شده با آب گرم بیشتر باشد، قهوه از طعم غلیظ‌تری برخوردار خواهد بود.

همچنین مدت زمان دم کشیدن قهوه در قهوه سازهای دمی یکسان نیست و پیشنهاد می‌شود قبل از ریختن قهوه در داخل فنجان، فنجان نیز گرم باشد.

از انواع قهوه سازهای دمی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

قهوه ساز V60

این دستگاه همانطور که از نامش پیداست به شکل یک V با زاویه ۶۰ درجه می‌باشد که نخستین بار کمپانی ژاپنی هاریو، این محصول را در سال ۲۰۱۵ تولید کرده است. این دستگاه مدرن، به طور مستقیم نیازی به برق و شعله ندارد و برای دم‌آوری قهوه در کافی شاپ‌ها و منازل کاربرد دارد. ساختار این وسیله بر مبنای سه جزء می‌باشد؛ بخش مخروطی شکل که امکان حرکت آب به سمت مرکز دستگاه را میسر می‌کند تا مدت زمان بیشتری کنار پودر قهوه قرار گیرد.

بخش دوم مربوط به منحنی‌های ساختار داخلی دستگاه است که امکان عبور جریان هوا از پشت فیلتر و دم آوری بهتر را فراهم می‌کند و جزء آخر مربوط حفره دستگاه است که نحوه ریختن آب و سرعت اضافه کردن آن، تاثیر مستقیمی بر کیفیت نوشیدنی نهایی خواهد داشت. این دستگاه از ابتدا تاکنون از جنس بدنه سرامیک، پلاستیک، شیشه و در نهایت فلزی ساخته شده است که برای تهیه قهوه دمی، به فیلتر مخصوص V۶۰، قهوه آسیاب شده و آب با دمای ۹۰ درجه نیاز دارید.

قهوه ساز کمکس

نخستین بار شخصی به نام پیتر شلبو در سال ۱۹۴۱، این نوع قهوه ساز را اختراع نمود و دو سال بعد شرکت کمکس را برای تولید این وسیله تاسیس کرد. این دستگاه از جنس شیشه ساخته می‌شود و ساختار آن از مخزن بالایی برای قهوه آسیاب شده به همراه آب جوش و مخزن پایینی برای عصاره قهوه، ساخته شده است که فیلتر مخصوص قهوه ساز کمکس نیز در بخش وسط این دو مخزن قرار می‌گیرد.

قهوه ساز فرنچ پرس

در سال ۱۸۵۲ دو مخترع فرانسوی به نام‌های دفورژنی و مایر، دستگاه قهوه ساز فرنچ پرس را ابداع کردند. این وسیله بعدها در سال ۱۹۲۹ توسط دو مخترع ایتالیایی با نام‌های مونتا و کالیمانی، تکمیل گردید و طرحی مشابه به مدل امروزی را معرفی کردند.

در این دستگاه، قهوه آسیاب شده به مدت ۴ دقیقه تحت‌فشار کامل آب داغ است و با استفاده از یک اهرم و یک فیلتر فلزی، از ریختن تفاله‌های قهوه آسیاب شده در فنجان جلوگیری می‌کند. این دستگاه به دلیل قابلیت حمل آسان و استفاده راحت بسیار پرطرفدار می‌باشد.

قهوه ساز ایروپرس

ایروپرس در سال ۲۰۰۵ توسط مخترع مشهور آلن آدلر اختراع شد. این دستگاه از دو سیلندر تشکیل می‌شود که در داخل یکدیگر قرار می‌گیرند و هنگام آماده شدن قهوه دمی، سیلندر کوچک‌تر بایستی به سمت بالا کشیده شود.

فیلتر مورد استفاده در ایروپرس بر روی خود دستگاه نصب است و از جنس فلز می باشد و برای استفاده از دانه‌ های قهوه با آسیاب متوسط، پیشنهاد می‌گردد. پیش از استفاده از ایروپرس از تمیز بودن دستگاه و محفظه فیلتر آن اطمینان حاصل کنید.

تفاوت قهوه دمی و اسپرسو

تفاوت قهوه دمی و اسپرسو چیست؟

اغلب افراد گمان می‌کنند که قهوه‌های دمی و قهوه‌های اسپرسو، نام دو نوع دانه قهوه مختلف می‌باشند در صورتی که اینها، روش‌های مختلف تهیه این نوشیدنی معجزه‌آسا می‌باشند و از لحاظ شیوه تهیه و پارامترهایی مربوط به آماده‌سازی، با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند. در کل، تمام روش‌ها از دو نوع دانه قهوه استفاده می‌کنند که به صورت تجاری با نام‌های روبوستا و عربیکا شناخته می‌شوند.

دانه‌های عربیکا هنگامی که برشته می‌شوند از طعم شیرین‌تری نسبت به روبوستا برخوردار می‌شوند که عموم قهوه‌های دمی از این نوع دانه استفاده می‌کنند؛ در مقابل اسپرسو، اصولاً از دانه‌ی روبوستا یا عربیکا که اغلب طعم تیره و تلخ داشته باشد، ساخته می‌شود. در این قسمت به بیان تفاوت‌های بارز قهوه دمی و اسپرسو خواهیم پرداخت.

نتیجه گیری

در این مطلب به معرفی قهوه دمی و انواع قهوه دمی پرداختیم. سپس آن را با قهوه اسپرسو مقایسه کرده و تفاوت‌های آنها را از لحاظ غلظت، میزان کافئین، طرز تهیه و … ذکر کردیم. در ادامه در مورد انواع روش های درست کردم قهوه دمی، تاریخچه پیدایش اولین دستگاه برای دم کردن قهوه و انواع قهوه ساز های دمی صحبت کردیم.

منبع: wholelattelove

4.4/5 - (5 امتیاز)

سوالات متداول

  • ویژگی‌های یک قهوه دمی خوب چیست؟

    یک قهوه دمی با کیفیت هنگام سرو، فاقد بوی سوختگی و تلخی بیش از حد است و به هیچ عنوان طعم خاک یا چوب ندارد. یک پودر قهوه دمی خوب، فاقد رنگ تیره و ظاهری روغنی است.

  • جنس فیلتر قهوه ساز های دمی از چیست؟

    کاغذی، پارچه‌ای و فلزی از انواع جنس فیلتر قهوه سازهای دمی هستند؛ اما عمدتا از نوع کاغذی استفاده می‌شود و در فیلترهای کاغذی و پارچه‌ای، روغن قهوه گرفته می‌شود.

  • چه عواملی بر کیفیت قهوه دمی موثر هستند؟

    نسبت قهوه به آب، دمای آب، درجه آسیاب قهوه، کیفیت دستگاه دم آوری، چگونگی رست قهوه، کیفیت نوع قهوه و تنظیم حرارت از عوامل موثر بر کیفیت قهوه دمی هستند.

  • طبع قهوه دمی چیست؟

    طبع قهوه دمی نیز مانند سایر قهوه‌ها یک طبع سرد و خشک است.

2 دیدگاه

  1. ممنون بابت مطلب کامل تون واقعا، ولی یه سوال من داشتم جوابش داخل مقاله نبود. اینکه قهوه دمی واقعا ضرر داره؟

    • سلام حمید رضا عزیز، خوشحالیم از اینکه از مطلب راضی بودی؛ به طور کلی تمامی انواع قهوه اگر بیش از حد مصرف شوند، می‌توانند مضر باشند. حتی قهوه های دمی 🙂

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *