امروزه بسیاری از افراد تمایل به مصرف روزانه و مکرر قهوه دارند. این نوشیدنی کافئین دار و لذیذ، میتواند تاثیرات متعددی برای بدن در بر داشته باشد؛ به همین علت بسیاری از افراد در رابطه با قهوه و سلامتی سوالاتی خواهند داشت. یکی از این موارد، رابطه قهوه اسپرسو و غلظت خون است. در این مطلب ما قصد داریم به بررسی تاثیر قهوه اسپرسو بر غلظت خون بپردازیم.
آیا قهوه اسپرسو خون را رقیق میکند؟
بر طبق تمامی تحقیقات انجام شده در زمینه تاثیر نوشیدن قهوه بر سلامتی بدن، قهوه اسپرسو میتواند بر روی میزان چربی یا غلظت خون تاثیراتی در بر داشته باشد. علت این تاثیر هم روغنها و چربی موجود در دانه قهوه است. این روغنها میتوانند تاثیر کاهنده بسیار زیادی در اسیدهای صفراوی و استرولهای خنثی داشته باشند. کاهش دو مورد مذکور از اصلیترین دلایل افزایش غلظت خون و کاهش مقدار رقیق بودن آن است.
بررسی قهوه اسپرسو و مولفههای اصلی آن
قهوه اسپرسو یک نوشیدنی کافئین دار، انرژی بخش، دارای طعمی تلخ و غلظت بالا است. این نوشیدنی بر اثر عصاره گیری پودر قهوه اسپرسو در اثر فشار آب جوش تهیه میشود. همچنین لازم به ذکر است که چندین عامل شیمیایی در اسپرسو وجود دارد که بر طعم نوشیدنی و اثرات آن بر روی بدن تأثیر مستقیمی خواهند داشت. مولفههای مذکور عبارتند از:
- کافئین: کافئین یک ایکسنترین معروف است که در قهوهها و چایها یافت میشود. این مواد معدودی از اثرات قهوه اسپرسو را تعیین میکند.
- آنتیاکسیدانها: قهوه اسپرسو حاوی مقادیر معتدلی آنتیاکسیدانهایی است که در مقابل اکسیداسیون سلولی محافظت میکنند.
- کلسترول و چربیها: قهوه اسپرسو حاوی مقادیر کمتری چربی و کلسترول نسبت به بعضی دیگر انواع قهوه است.
- ویتامینها و مواد معدنی: این نوشیدنی حاوی ویتامینهای گروه B و مواد معدنی مانند منیزیم و پتاسیم نیز است.
تاثیرات قهوه اسپرسو بر غلظت خون
همانطور که اشاره شد، در این مطلب قصد داریم به بررسی تاثیرات قهوه اسپرسو برای غلظت خون بپردازیم. باید اشاره کرد که این موضوع با توجه به ویژگیها و مولفههای موجود در قهوه اسپرسو تاثیرات متغیری خواهند داشت. تاثیرات ناشی از مصرف مکرر قهوه اسپرسو عبارتند از:
- ارتفاع در فشار خون: مصرف معتدل قهوه اسپرسو میتواند منجر به افزایش فشار خون در برخی افراد شود. این افزایش معمولاً موقتی و متناسب با مقدار مصرف کافئین است.
- تأثیر بر قند خون: مصرف قهوه اسپرسو میتواند تأثیراتی بر روی سطح قند خون داشته باشد. برخی مطالعات نشان دادهاند که کافئین ممکن است باعث افزایش سطح قند خون شود، به ویژه در افرادی که قند خون بالایی دارند.
- تأثیر بر لیپیدهای خون: برخی تحقیقات نشان دادهاند که مصرف کافئین ممکن است به افزایش سطح کلسترول LDL (کلسترول بد) در برخی از افراد منجر شود. این اثر ممکن است مضر برای سلامت قلب باشد.
- تأثیر بر التهابات: آنتیاکسیدانهای موجود در قهوه اسپرسو ممکن است به کاهش التهابات در بدن کمک کنند. این ممکن است تأثیر مثبتی بر غلظت خون داشته باشد.
نکاتی درباره مصرف و نوشیدن قهوه اسپرسو
نوشیدن قهوه نیز همچون سایر خوراکی و نوشیدنیهای موجود میبایست کنترل شده باشد؛ زیرا عدم کنترل و مصرف این نوشیدنی میتواند موجب بروز برخی از علائم ناسازگار با سلامتی بدن باشد. در ادامه به برخی از مهمترین نکات درباره نوشیدن قهوه اسپرسو اشاره شده است:
- مصرف معتدل: مصرف معتدل قهوه اسپرسو (معمولاً تا ۲-۳ فنجان در روز) ممکن است برای بسیاری از افراد ایمن باشد. اما مصرف بیش از حد میتواند منجر به اثرات معکوس و مضری بر روی سلامتی شود.
- توجه به واکنش فردی: تأثیرات قهوه اسپرسو بر روی غلظت خون بر اساس واکنش فردی متغیر است. برخی افراد ممکن است به کافئین حساسیت داشته باشند و نیاز به مصرف کمتر داشته باشند.
- اصول تغذیه سالم: مصرف قهوه اسپرسو باید به عنوان یک بخش از رژیم غذایی سالم و تنوعبخش مدنظر قرار گیرد. همچنین، ترکیب غذایی کل رژیم باید به اندازهای باشد که تأثیرات منفی احتمالی قهوه اسپرسو بر غلظت خون را کاهش دهد.
خلاصه مطلب
قهوه اسپرسو یک نوشیدنی محبوب با تأثیرات متعدد بر روی سلامتی انسان است. تأثیرات آن بر غلظت خون نیز مورد مطالعه و تحقیقات بسیاری قرار گرفته است. این مطالعات نشان میدهد که مصرف معتدل قهوه اسپرسو ممکن است به عنوان یک بخش از رژیم غذایی سالم مطرح شود، اما نیاز به نظر دقیقتر برای افراد با ویژگیها و وضعیتهای مختلف دارد. برای بهرهگیری بهتر از تأثیرات مفید قهوه اسپرسو و حفظ سلامتی خود، توصیه میشود با متخصص تغذیه یا پزشک مشورت کنید و تأثیرات احتمالی اسپرسو و غلظت خون خود را مورد ارزیابی قرار دهید
منبع: health.harvard.edu
سوالات متداول
-
آیا قهوه اسپرسو می تواند تاثیری در رقیق شدن خون داشته باشد؟
مصرف بی رویه و کنترل نشده نوشیدن قهوه می تواند تاثیری مضراتی به همراه داشته باشد اما باید در نظر داشت که مصرف قهوه هیچ تاثیری در رقیق شدن خون نخواهد داشت.