قهوه روبوستا

قهوه روبوستا چیست؟

یکی از پرطرفدارترین انواع قهوه در بین سایر گونه‌ها، قهوه روبوستا است که با نام کانیفورا (Canephora) شناخته می‌شود. دانه‌های این‌گونه قهوه برای تهیه قهوه‌های فوری کاربرد دارد. ازاین‌رو در این مطلب قصد داریم به سوال اینکه قهوه روبوستا چیست؟ و همچنین درباره تاریخچه، معرفی انواع قهوه روبوستا، خواص و سایر ویژگی‌های آن صحبت کنیم.

قهوه روبوستا چیست؟

قهوه روبوستا چیست

گیاه قهوه به‌طورکلی به دو نوع کانیفورا و عربیکا تقسیم می‌شود که دراین‌بین قهوه روبوستا (Robusta coffee) از دانه گیاه کانیفورا به دست می‌آید. این نوع قهوه به‌طورکلی نسبت به انواع قهوه عریکا طعم تلخ‌تر و میزان اسیدیته پایین‌تری دارد و از آن برای تهیه انواع قهوه اسپرسو و نوشیدنی‌های بر پایه اسپرسو همچون لاته و کاپوچینو استفاده می‌شود.

انواع قهوه‌ های روبوستا

انواع قهوه‌ های روبوستا گیاه و دانه ها

گیاه قهوه روبوستا نیز همانند دیگر قهوه‌ها انواع مختلفی همچون موارد زیر را دارد:

  • قهوه روبوستا تانزانیا: قهوه روبوستا تانزانیا به‌صورت انحصاری و خاص تنها در منطقه بوکوبا در مجاورت سواحل دریاچه ویکتوریا که دارای میزان رطوبت بالایی است، کشت می‌شود. دانه این نوع قهوه تولید شده در منطقه تانزانیا طعمی ملایمی با ته مایه‌ای از شکلات، آجیل و عسل دارد که میزان غلظت آن بالاست.
  • قهوه روبوستا جاوه: قهوه جاوه ازنظر کیفیت، تمیزی و میزان طعم شیرین نسبت به دیگر قهوه‌های تولید شده در کشور اندونزی دارای مرغوبیت بیشتری است و به‌صورت سنتی و روش پوست کندن خیس فرآوری و در بازار عرضه می‌شود.
  • قهوه روبوستا اوگاندا: طعم و مزه این نوع قهوه تولید شده در منطقه اوگاندا به مربای توت سیاه و قهوه‌ کره‌ای بسیار نزدیک است.
  • قهوه روبوستا برزیل: از مهم‌ترین مشخصات قهوه روبوستا برزیل این است که میزان اسیدیته آن پایین و اغلب طعم آجیلی، تلخ و شیرین دارد و بیشتر در از متدهای همچون دم آوری اسپرسو، فرنچ پرس و کلد برو برای قهوه برزیل به کار گرفته می‌شود.
  • قهوه روبوستا ویتنام: از مهم‌ترین مشخصات دانه‌های روبوستا ویتنام داشتن مقدار کافئین بیشتر و میزان قند و چربی کمتر نسبت به عربیکا است. همچنین عطروطعم قهوه تولیدی در مناطق ویتنام نت‌هایی شکلاتی، آجیلی و خاکی دارند.

ویژگی‌های خاص دانه قهوه روبوستا

ویژگی‌های خاص دانه قهوه روبوستا

از دیگر مهم‌ترین ویژگی‌های قهوه‌های روبوستا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاومت مناسب و بالا در برابر حمله حشرات و آفات گیاهی و بیماری
  • دانه‌های کوچک‌تر، گردتر و صاف‌تر نسبت به قهوه عربیکا
  • قیمت پایین‌تر نسبت به دیگر انواع قهوه به دلیل فراوانی در میزان تولید
  • میزان تلخی بیشتر نسبت به قهوه عربیکا
  • میزان کافئین روبوستا از قهوه عربیکا بیشتر و چیزی بین 1.5 تا 4 درصد بسته به منطقه محل کشت قهوه متفاوت است
  • روبوستا میزان اسیدیته و چربی کمتری نسبت به عربیکا دارد
  • روبوستا میزان قند کمتری نسبت به عربیکا دارد
  • میزان عطروطعم قهوه روبوستا با وجود عظیم‌الجثه بودن درخت چندان قوی نیست چراکه مقدار کمتری مواد مغزی به گیلاس قهوه می‌رسد

به‌طورکلی قهوه روبوستا چون میزان کافئین آن بسیار بالا است درنتیجه طعم آن تلخ‌تر است بنابراین این نوع قهوه برای کسانی که علاقه‌مند به‌صرف نوشیدنی‌های سنگین و تلخ هستند، بسیار مناسب است.

مزایای مصرف قهوه روبوستا

فواید قهوه روبوستا

  1. تولید انرژی زیاد در بدن
  2. افزایش زمان بیداری و افزایش دقت در فعالیت‌ها
  3. کاهش کیفیت خواب
  4. افزایش سطح هوشیاری
  5. مقابله با سردرد
  6. مناسب برای تهیه قهوه اسپرسو
  7. ترکیب پذیری با سایر نوشیدنی‌ها
  8. کشت و تولید آسان
  9. از بروز بیماری‌های مغزی همچون پارکینسون و آلزایمر جلوگیری می‌کند.

معایب قهوه روبوستا

  1. کاهش کیفیت خواب
  2. افزایش فشار خون
  3. بروز استرس و اضطراب
  4. حساسیت به کافئین
  5. طعم خسته‌کننده
  6. میزان تلخی بالا
  7. سطح کیفیت پایین

فرق بین روبوستا و عربیکا؛ کدوم بهتره؟

اینفوگرافیک روبوستا و عربیکا

روبوستا و عربیکا دو گونه اصلی از دانه های قهوه هستند که برای تهیه قهوه استفاده می شوند. فرق بین روبوستا و عربیکا در این است که عربیکا یک دانه با کیفیت تر با طعم ملایم تر، پیچیده تر و تلخی کمتر در نظر گرفته می شود، در حالی که روبوستا قوی تر و کافئین بیشتری دارد، اما طعم تند و تلخ تری دارد.

دانه های عربیکا نیز نسبت به دانه های روبوستا کافئین کمتری دارند. علاوه بر این، گیاهان عربیکا نسبت به گیاهان روبوستا ظریف‌تر و سخت‌تر رشد می‌کنند که باعث گران‌تر شدن دانه قهوه عربیکا می‌شود.

جمع‌بندی

طبق آنچه در مطالب بالا گفته شد به شما پیشنهاد می‌کنیم که حداقل یک‌بار هم که شده این نوشیدنی پر کافئین را تست کنید البته همان‌طور که در متن مقاله مطالعه کردید این قهوه غلیظ و سنگین است و ممکن است با ذائقه برخی افراد ساز نباشد و از طعم آن لذت نبرند.

اما این نوشیدنی مزایا و فواید مخصوص به خودش را دارد؛ بنابراین اگر نوشیدن یک قهوه ملایم و لطیف را ترجیح می‌دهید بهترین قهوه روبوستا را با سایر مواد همچون شیر ترکیب کنید تا از میزان غلیظ و تلخی آن کاسته شود.

منابع:

4.1/5 - (37 امتیاز)

سوالات متداول

  • قهوه روبوستا چگونه دم می‌شود؟

    روش دم کردن قهوه روبوستا ساده است و همانند انواع قهوه‌ها با دستگاه‌های مختلف انجام می‌شود که ساده‌ترین آن دم کرده با قهوه جوش است.

  • آیا قهوه روبوستا روی لاغری تأثیر می‌گذارد؟

    قهوه روبوستا به دلیل داشتن سطح کافئین بالا برای بهبود متابولیسم بدن مفید است و خاصیت چربی‌سوزی آن سبب لاغری و کاهش وزن در افراد چاق می‌شود.

  • میزان کافئین موجود در روبوستا چقدر است؟

    به‌طور میانگین هر دانه قهوه روبوستا 1.7 تا 4 درصد کافئین دارد. این میزان کافئین تقریباً دو برابر مقداری است که در هر دانه قهوه عربیکا وجود دارد.

  • دانه‌های قهوه روبوستا چه شکلی هستند؟

    شکل ظاهری دانه‌های روبوستا نسبت به دانه‌های قهوه عربیکا متفاوت‌تر هستند به‌طوری‌که دانه‌های این نوع قهوه کوچک‌تر، گردتر و صاف‌تر هستند.

  • قهوه روبوستا مال کدام کشور است؟

    ایتالیا به عنوان یکی از بهترین کشورها برای قهوه روبوستا شناخته می‌شود و قهوه ایتالیایی از جمله معروف‌ترین و محبوب‌ترین نوع قهوه‌های روبوستا است.

  • کافئین روبوستا بیشتر است یا عربیکا؟

    کافئین در قهوه روبوستا بیشتر است. قهوه روبوستا معمولاً حاوی مقدار بیشتری کافئین نسبت به قهوه عربیکا است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *