کافه لاته چیست؟ هر آنچه باید در رابطه با قهوه لاته بدانید

کافه لاته چیست؟

برخلاف انواع قهوه ها که ممکن است حتی یک بار در طول عمرمان اسم‌های عجیب‌وغریبشان را نشنیده باشیم، قهوه لاته سال‌ها است که اولین انتخاب بسیاری از ما به‌عنوان یک نوشیدنی قهوه است. وقتی به یک کافی‌شاپ می‌رویم و به منوی نوشیدنی‌های گرم آنها نگاه می‌کنیم، یکی از اولین نوشیدنی‌هایی که به ذهنمان می‌رسد، لاته دوست‌داشتنی با شکل‌های هنرمندانه روی آن است. قهوه لاته، ترکیبی از شیر غلیظ و خامه‌ای و اسپرسو قوی است که در کنار یکدیگر به‌عنوان قهوه صبحانه غوغا می‌کنند. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا ببینیم کافه لاته چیست؟ و چطور می‌توان در خانه درست کرد؟

کافه لاته، نوعی قهوه است که با استفاده از قهوه اسپرسو و شیر بخاری تهیه می‌شود و با یک لایه کرم بالای آن تزئین می‌شود.

کافه لاته چیست؟

لاته یک قهوه ایتالیایی کلاسیک است که از دو عنصر اصلی اسپرسو و شیر بخارپز تهیه می‌شود. کلمه «لاته» از واژه ایتالیایی «Caffè e latte» (Caffe Latte و Caffellatte هم می‌گویند) گرفته شده و به معنای «قهوه و شیر» است. ترکیب استاندارد این نوشیدنی شامل 1/3 اسپرسو، 2/3 شیر بخارپز و یک لایه کوچک و نازک فومی روی سطح فنجان است و معمولاً در فنجان‌های 300 الی 350 میلی‌لیتری سرو می‌شود.

گونهنوشیدنی داغ و گاها سرد
خاستگاهایتالیا
رنگقهوه‌ای، سیاه، سفید
ترکیباتاسپرسو و شیر
کالریحدود ۱۵۰ تا ۳۰۰
میزان کافئین60-100 میلی گرم

یک شات قهوه اسپرسو که با شیر بخارپز ترکیب می‌شود و یک نوشیدنی قهوه لطیف و خامه‌ای با طعم اسپرسو خلق می‌کند. در این نوشیدنی نسبت اسپرسو و شیر بخارپز با نسبت 1 به 2 ترکیب می‌شوند و بعد روی آن با یک لایه‌نازک کف شیر پوشانده می‌شود. به زبان ساده‌تر لاته یک فنجان قهوه خوش‌طعم‌ ترکیبی از اسپرسو، شیر بخارپز و کف شیر است. این نوشیدنی به شکل گرم و سرد سرو می‌شود و یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌های اسپرسو در سراسر جهان محسوب می‌شود.

اکثر افراد لاته را به‌عنوان نوشیدنی صبحانه می‌نوشند و تاریخچه آن به حوالی قرن هفدهم برمی‌گردد. منشأ این نوشیدنی لذیذ کشور ایتالیا است؛ اما در طول این سال‌ها در سرتاسر اروپا طرفداران زیادی پیدا کرده است.

تاریخچه کافه لاته

تاریخچه کافه لاته (Latte)

فکر می‌کنید این نوشیدنی قهوه کلاسیک با نام «کافه لاته» از کجا آمده است؟ از اوایل قرن هفدهم مردم از ترکیب قهوه و شیر لذت می‌بردند و به‌مرورزمان، نام‌های مختلفی روی این ترکیب گذاشته شد. در اواخر قرن هجدهم، قهوه‌خانه‌های اتریشی نوشیدنی جدیدی به نام Kapuziner Platz im Wald سرو می‌کردند که ترکیبی از قهوه، خامه، شکر و ادویه بود. این نقطه شروع کاپوچینوی کلاسیک ایتالیایی بود.

اصطلاح “Caffè e latte” اولین بار در سال 1867 توسط ویلیام دین هاولز در مقاله‌ای با عنوان «سفرهای ایتالیایی» به کار رفت. اگرچه قهوه سال‌های سال به‌عنوان بخشی از صبحانه خانواده‌های اروپایی مصرف می‌شد، نوشیدنی Latte یک اختراع آمریکایی است. در طول تاریخ، حتی در طول جنگ جهانی دوم، هیچ اثری از «Latte» در منوی کافه‌های ایتالیایی یا فرانسوی نبود.

مهم‌ترین علتی که امروز این نوشیدنی را Latte می‌نامیم همان «قهوه لاته» ایتالیایی است که به معنی قهوه و شیر است. به‌مرورزمان این اصطلاح کوتاه شد و لاته تبدیل شد به یک نوشیدنی اسپرسو، که حجم زیادی از آن را شیر تشکیل می‌دهد.

نوشیدنی لاته به زبان‌های دیگر

کلمه انگلیسی «Latte» نسخه کوتاه شده «Caffe Latte» ایتالیایی است. در فرانسه این نوشیدنی تحت عنوان «café au lait» و در اسپانیا تحت عنوان «cafe con leche» سرو می‌شود که معنی آن قهوه با شیر است. این یعنی اگر در این کشورها یک لاته، لیت یا لچه سفارش دهید، یک لیوان شیر پیش رویتان قرار می‌دهند.

کافه لاته برای چه کسانی مناسب است؟

کافه لاته برای چه کسانی مناسب است؟

لاته از قهوه‌های صبحانه محسوب می‌شود، البته برخی از افراد ترجیح می‌دهند آن را در اواخر روز بنوشند و این مسئله کاملاً سلیقه‌ای است؛ اما به علت سطح بالای کافئین موجود در اسپرسو، بیشتر افراد آن را به‌عنوان قهوه صبحانه نوش جان می‌کنند. غلظت این نوشیدنی به‌قدری بالا است که به‌محض نوشیدن یک جرعه اثر می‌کند و تأثیر آن تا مدت‌ها باقی می‌ماند.

این یعنی اگر کسی دنبال یک منبع انرژی باشد که به‌سرعت اثر کند، لاته انتخاب مناسبی برای او خواهد بود. فرقی نمی‌کند در طول روز مشغول چه کاری باشید، کارمند اداری باشید یا کارگر ساختمانی، درهرصورت اگر می‌خواهید روز خود را در سریع‌ترین زمان ممکن شروع کنید، لاته را جایگزین قهوه‌های دیگر کنید.

حتی در روزهای گرم تابستان که بیشتر افراد نوشیدنی‌های سرد را ترجیح می‌دهند، می‌توان با افزودن انواع شربت‌ها هم دمای آن را پایین‌تر آورد و هم یک فنجان لاته با طعم جدیدی خلق کرد.

انواع قهوه لاته

انواع قهوه لاته

عموما تفاوت نوع های متخلف قهوه لاته در نسبت شیر به قهوه و یا چیز هایی است که به آن اضافه می‌شود. ولی به طور کلی سه نوع از محبوب ترین نوع قهوه Latte به شرح زیر است:

نوع قهوهمواد تشکیل‌دهندهطعمدمای سرو
آیس لاتهشات اسپرسو، شیر، یخبالا و نرمسرد
کاپوچینواسپرسو، کف شیر، شیر قوی و تندگرم
اسپرسو ماکیاتواسپرسو، شیرتلخگرم
کافه اولهشات اسپرسو، شیرعطر مطبوع و شیرینگرم

که ادامه قصد داریم بیشتر این نوع از قهوه Latte آشنا شویم.

۱) کافه اوله (CAFÉ AU LAIT)

کافه اوله از نظر ترکیب قهوه سفید و شیر شبیه لاته است. بااین‌حال، تفاوت اصلی بین این دو نوشیدنی، قهوه استفاده شده در آنها است. ازآنجایی‌که موقع دم کردن قهوه دمی نسبت آب بیشتری مصرف می‌شود، حاوی مقادیر قابل‌توجهی محتوای کافئین است؛ اگرچه کافئین موجود در آن به‌اندازه اسپرسو زیاد نیست.

کافه au lait حدود 1/2 دریپ کافی و 1/2 شیر بخارپز دارد و برخلاف لاته برای تهیه آن از اسپرسو استفاده نمی‌شود. درحالی‌که کافه لاته حاوی حدود 1/3 اسپرسو و 2/3 شیر است.

۲) لاته ماکیاتو

یکی دیگر از انواع لاته که طرفدار بسیار زیادی دارد، لاته ماکیاتو (Latte macchiato) است که ترکیبی از نوشیدنی‌های لاته و ماکیاتو است. هنگام تهیه لاته، معمولاً ابتدا اسپرسو را در لیوان می‌ریزند و سپس شیر بخارپز را به آن اضافه می‌کنند. درحالی‌که روال تهیه لاته ماکیاتو دقیقاً برعکس این فرآیند است. شیر را بخارپز می‌کنند تا به غلظت خوبی برسد و سپس آن را در یک فنجان می‌ریزند. سپس نیم شات اسپرسو به آرامی به آن اضافه می‌کنند. در نهایت یک نوشیدنی لایه‌ای با یک لکه اسپرسو روی آن ایجاد می‌شود که به آن «ماکیا» گفته می‌شود.

تفاوت اصلی بین لاته و لاته ماکیاتو ترتیب افزودن مواد تشکیل‌دهنده و مقدار اسپرسو است. وقتی در لاته ماکیاتو از اسپرسو کمتری استفاده می‌شود، طبیعتاً محتوای کافئین آن ضعیف‌تر از یک فنجان لاته خواهد بود.

۳) کاپوچینو

علی‌رغم محبوبیت جهانی نوشیدنی لاته، هنوز هم بسیاری از افراد آن را با کاپوچینو اشتباه می‌گیرند؛ چون هر دو قهوه کف‌دار هستند؛ اما این دو نوشیدنی با وجودی که هر دو بر پایه اسپرسو هستند، با یکدیگر کاملاً متفاوت‌اند. لاته خامه‌ای‌تر است و برای تهیه آن اسپرسو و شیر بخارپز با هم مخلوط می‌شوند تا طعم لطیف‌تری به دست آید؛ اما کاپوچینو (Cappuccino) از ترکیب مقادیر مساوی شیر بخارپز و کف شیر آماده می‌شود و کف شیر آن به‌مراتب بیشتر است. همچنین بسیاری از افراد کاپوچینو را با پودر شکلات سرو می‌‌کنند.

کاپوچینو معمولاً کمتر است و نهایتاً در یک فنجان 180 میلی‌لیتری سرو می‌شود. با این‌ وجود نسبت به لاته کافئین بیشتری دارد چون مقدار شیر آن کمتر است.

۴) آیس لاته

لاته سرد یا آیس لاته یک نوشیدنی قهوه سرد است که با اسپرسو، شیر سرد و یخ درست می‌شود. معمولاً در یک لیوان بلند سرو می شود و می توان آن را با سیروپ طعم دار کرد یا روی آن را با خامه فرم گرفته اضافه کرد. برخی از تغییرات شامل افزودن چای سرد یا شیر سویا است. این یک انتخاب محبوب برای تابستان یا افرادی است که طعم قهوه با شدت کمتری را ترجیح می دهند.

طرز تهیه قهوه لاته در خانه

برای درست کردن قهوه لاته در خانه، کافی است مراحل زیر را طی کنید:

مواد اولیه:

  • 1-2 شات اسپرسو یا 1/2 فنجان قهوه دم کرده 
  • 1 فنجان شیر
  • شکر یا شیرین کننده (اختیاری)

مراحل تهیه:

  1. با تهیه 1 تا 2 شات اسپرسو با دستگاه اسپرسوساز شروع کنید. اگر دستگاه اسپرسوساز ندارید، از قهوه سازهای موکاپات و یا فرنچ پرس استفاده کنید و به جای آن قهوه قوی دم کنید.
  2. یک فنجان شیر خود را در داغ کنید.
  3. میتوانید برای روی لاته، فوم لاته تهیه کنید.
  4. اسپرسو یا قهوه دم کرده  خود را در یک فنجان بریزید.
  5. شیر را به آرامی روی اسپرسو یا قهوه دم کرده بریزید و کف را با قاشق نگه دارید.
  6. پارچ شیر را حدود یک اینچ بالاتر از فنجان نگه دارید و در صورت تمایل شیر را به صورت دایره ای بریزید تا یک طرح لاته آرت ایجاد کنید.
  7. اگر لاته شیرین را ترجیح می دهید، شکر یا شیرین کننده دلخواه خود را اضافه کنید.
اینفوگرافی مواد تشکیل دهنده قهوه لاته
اینفوگرافی مواد تشکیل دهنده قهوه لاته

البته لازم به ذکر است که کافه لاته اصیل ایتالیایی، معمولاً با یک موکاپات درست می‌شود و برخلاف نسخه آمریکایی این نوشیدنی، شیر بخارپز و فومی نمی‌شود، بلکه فقط حرارت می‌بینید و بعد از آنکه در یک فنجان ریخته شد، قهوه غلیظ قهوه جوش موکاپات به آن اضافه می‌شود.

نکاتی برای شیر بخارپز و کف عالی قهوه کافه لاته

برای تهیه شیر کافه لاته از شیر خیلی سرد استفاده کنید. درست قبل از تهیه این نوشیدنی شیر را از یخچال خارج کنید و سپس پارچ بخارپز را حدود یک سوم پر کنید. مراقب باشید که از این مقدار بیشتر نریزید تا بعد از بخار دهی و هوادهی حجم شیری بیشتر از ظرفیت پارچ نشود.

بهتر است شیری با یک یا دو درصد چربی انتخاب کنید. این مقدار چربی طعم کامل‌تر و بهتری به نوشیدنی می‌دهد و درعین‌حال بافت آن غنی‌تر می‌شود.

قبل از شروع بخار دادن شیر، لوله دسته بخار را تمیز کنید تا حتی یک قطره آب در مجرای آن وجود نداشته باشد. یک حوله مرطوب روی این لوله بگذارید و دستگاه را برای چند لحظه روشن کنید تا کاملاً خشک شود.

فوت‌های کوزه‌گری تهیه کافه لاته

درست کردن لاته مهارتی است که به‌مرور و با تمرین و تکرار آموخته می‌شود؛ اما هر بار حین آماده کردن نوشیدنی لاته باید نکات زیر را به خاطر داشته باشید:

  1. مراقب کیفیت فوم باشید و اگر می‌بینید حباب‌های بزرگی تشکیل شده‌اند و حالت فومی شیر کمتر است، میله بخار را کمی عمیق‌تر فرو کنید تا فشار بخار بیشتری ایجاد شود.
  2. دمای شیر را در طول مرحله بخارپز و هوادهی بررسی کنید. هنگامی‌که دما به حدود 145 درجه فارنهایت رسید، بخار دادن را متوقف کنید تا شیر بیش‌ازحد داغ نشود.
  3. اگر می‌بینید چند حباب بزرگ روی پارچ تشکیل شد، به آرامی با کف پارچ روی سطح صافی ضربه بزنید تا حباب‌ها کمتر شوند.
  4. پس از اتمام مرحله بخارپز و هوادهی شیر، دسته بخار را با یک حوله مرطوب تمیز کنید تا برای استفاده بعدی آماده باشد.

با اینکه تهیه تهیه قهوه لاته، مانند سایر نوشیدنی های بر پایه قهوه همراه با ترکیب شیر است، اما در صورتی که میخواهید نوشیدنی کافه لاته شما طعم بی نظیری بگیرد، باید نکات کلیدی را رعایت کنید تا یک طعم اصیل از لاته را تجربه کنید.

چگونه لاته بخوریم؟

نوشیدن کافه لاته نسبتاً ساده و ساده است. این مراحل برای لذت بردن از لاته است:

  1. لاته خود را سفارش دهید یا درست کنید: لاته نوشیدنی قهوه ای است که با اسپرسو و شیر بخارپز درست می شود. می توانید یک لاته را در کافی شاپ سفارش دهید یا در خانه با دستگاه اسپرسوساز و کف ساز شیر درست کنید.
  2. یک فنجان و قاشق بگیرید: به یک فنجان برای نگه داشتن لاته و یک قاشق برای هم زدن آن نیاز دارید.
  3. لاته را در فنجان بریزید: لاته را داخل فنجان بریزید و حدود سه چهارم آن را پر کنید.
  4. افزودن شیرین کننده (اختیاری): اگر شیرینی لاته خود را دوست دارید، می توانید شکر، عسل یا هر شیرین کننده دیگری را به دلخواه اضافه کنید.
  5. لاته را هم بزنید: از قاشق برای هم زدن لاته استفاده کنید و اسپرسو و شیر را با هم مخلوط کنید.
  6. میل کنید و لذت ببرید: جرعه ای از نوشیدنی قهوه لاته خود را بنوشید و از بافت خامه ای و طعم غنی آن لذت ببرید.

این تمام چیزی است که باید بدانید! نوشیدن لاته یک لذت ساده است که در هر زمانی از روز می توان از آن لذت برد.

کافه لاته طعم‌دار

آشنایی با قهوه های لاته طعم‌دار

اصطلاح کافه لاته در تمام نقاط دنیا به معنای «قهوه با شیر» است و از ترکیب قهوه و شیر بخارپز تهیه می‌شود. بااین‌حال بسیاری از افراد دوست دارند با افزودن شربت‌های شیرین به این نوشیدنی طعم‌های جدید خلق کنند. این نوشیدنی را می‌توان با طعم‌دهنده‌هایی مثل موکا، کارامل، وانیل یا سایر شربت‌ها سرو کرد و حتی می‌توان به‌جای شیر حیوانی با انواع شیر سویا، بادام، نارگیل یا جو آماده کرد.

محبوب‌ترین طعم‌های قهوه لاته عبارت‌اند از:

  • وانیلی
  • کاراملی
  • شکلاتی

چند قاشق چای‌خوری از شربت طعم‌دار دلخواه را به اسپرسو اضافه می‌کنیم و هم می‌زنیم و سپس شیر بخارپز را به آن اضافه می‌کنیم. شربت‌های طعم‌دار را می‌توان به‌صورت آماده خریداری کرد یا در خانه تهیه کرد.

لاته آرت چیست

لاته آرت چیست؟

هنر لاته یا همان لاته آرت در کافی‌شاپ‌هایی که این نوشیدنی را سرو می‌کنند، بسیار رایج است. منظور از هنر لاته همان شکل‌های زیبایی است که باریستاها در نهایت ذوق و هنر روی شیر بخارپز و فومی ایجاد می‌کنند و ظاهر نوشیدنی را یک سطح بالاتر می‌برد.

بسته به مهارت باریستا، شکل‌ها و الگوهای مختلفی می‌توان روی این نوشیدنی ایجاد کرد؛ از شکل برگ و درخت گرفته تا قلب و انواع گل. اگرچه باریستاهای حرفه‌ای این شکل‌ها را با هنر دست خود ترسیم می‌کنند؛ برخی از آنها برای طراحی روی فنجان از شابلون و تاپینگ دارچین یا شکلاتی استفاده می‌کنند.

مقایسه لاته و کاپوچینو

تفاوت لاته و کاپوچینو چیست؟

در حالی که لاته و کاپوچینو هر دو نوشیدنی‌های مبتنی بر اسپرسو هستند که از شیر بخارپز استفاده می‌کنند، تفاوت‌هایی نیز دارند که از مهم ترین فرق لاته و کاپوچینو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شیر: نسبت شیر بخارپز و کف به اسپرسو در هر نوشیدنی متفاوت است. یک لاته نسبت به کاپوچینو شیر بخار پز بیشتر و شیر کف شده کمتری دارد.
  • بافت: در نتیجه تفاوت نسبت شیر، لاته‌ها بافت خامه‌تری و نرم‌تری دارند، در حالی که کاپوچینوها کف بیشتری دارند و بافت خشک‌تری دارند.
  • اندازه سرو: لاته معمولا در یک فنجان بزرگتر از کاپوچینو سرو می شود، بنابراین حجم شیر بیشتری دارد.
  • طعم: به دلیل تفاوت در شیر، لاته ها طعم ملایم تری نسبت به کاپوچینو دارند که طعم قهوه قوی تری دارند.

به طور خلاصه، لاته ها خامه ای تر و ملایم تر هستند، در حالی که کاپوچینو ها خشک تر و قوی تر هستند.

جمع بندی

در نتیجه، کافه لاته (Latte) یک نوشیدنی قهوه دوست داشتنی است که طعم قوی اسپرسو و لطافت شیر بخار پز را با هم ترکیب می کند. لاته از آغاز ساده خود در ایتالیا تا گسترش آن در سراسر جهان، به یک عنصر اصلی در فرهنگ قهوه تبدیل شده است.

تهیه آن به مهارت و دقت نیاز دارد، اما نتیجه نهایی ترکیبی لذت بخش از طعم ها و بافت ها است. فرقی نمی‌کند لاته خود را با سیروپ  یا بدون کافئین، گرم یا سرد، با شیر سویا یا بادام ترجیح دهید، گزینه‌های بی‌پایانی برای هر سلیقه‌ای وجود دارد. قهوه لاته واقعاً یک نوشیدنی همه کاره و خوشمزه است که قلب عاشقان قهوه را در سراسر جهان تسخیر کرده است.

منابع:

5/5 - (1 امتیاز)

سوالات متداول

  • لاته از چه موادی تهیه می‌شود؟

    لاته ترکیبی از یک شات قهوه اسپرسو (دبل شات) همراه با شیر بخارپز است که یک نوشیدنی لطیف و خامه‌ای با طعم اسپرسو ایجاد می‌کند.

  • کافه لاته همان شیر است؟

    در ایتالیا بله این کلمه فقط به معنی شیر است؛ اما در کشور ما همان کافه لاته است که به اختصار به آن لاته می‌گویند.

  • لاته را گرم بخوریم یا سرد؟

    این قهوه هم داغ سرو می‌شود و هم سرد. برای آماده‌سازی لاته سرد دیگر نیازی به گرم کردن شیر نیست و فقط کافی است با همزن آن‌قدر بزنید تا کف کند، بعد قهوه را به شیر سرد اضافه کنید.

  • لاته چقدر کافئین دارد؟

    از آنجاکه این قهوه بر پایه اسپرسو آماده می‌شود، حاوی محتوای کافئین قابل‌توجه است. البته حجم زیاد شیر ممکن است تأثیر کافئین را تا حدی تعدیل کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *