قهوه ترک چیست؟ هر آنچه باید از قهوه ترکی بدانید

قهوه ترک چیست؟ هر آنچه باید از قهوه ترکی بدانید

اگر شما هم به کافی‌شاپ‌ و یا رستوران‌ رفته و نگاهی به منوی آن‌ها انداخته باشید، با لیست بلند بالایی از انواع قهوه‌ها روبه خواهید شد. یکی از قهوه‌هایی که اتفاقاً طرفداران بسیار زیادی هم در ایران دارد، قهوه ترک است؛ اما شاید برای شما هم این سؤال ایجاد شده باشد که قهوه ترک چیست؟ در پاسخ به این سؤال باید اشاره کرد که قهوه ترک روشی برای تهیه قهوه است که از کشورهای خاورمیانه و اروپایی از جمله ترکیه، ایران و یونان گرفته شده است.

قهوه ترکی چیست؟

قهوه ترک (Turkish coffee) یک نوع قهوه سنتی و محبوب در کشور ترکیه، کشور های خاورمیانه و شمال آفریقا، قفقاز و بالکان است. البته باید به این نکته اشاره کرد که اسم این نوع قهوه به دلیل محبوبیت زیاد آن در کشور ترکیه به قهوه ترکی شناخت شده است و زادگاه اصلی این قهوه محبوب کشور فرانسه است که در اوایل نیز با نام قهوهٔ کُرد شناخته می‌شد.

ویژگیاطلاعات
خاستگاهفرانسه
آغاز تولیدقرن ۱۶ میلادی
وسیله تهیهقهوه جوش
میزان کافئینمیانگین ۶۵ تا ۱۲۰ میلی‌گرم
میزان کالریمعمولاً حدود ۲ تا ۳۰ کیلوکالری

قهوه ترکی دارای ویژگی‌های منحصر به فردی است که آن را از سایر انواع قهوه‌ها متمایز می‌کند. از جمله این ویژگی ها می‌توان به پودر قهوه ترک اشاره کرده که تا بیشتر میزان آسیاب شده است.

تاریخچه قهوه ترک

تاریخچه قهوه ترک

اولین ‌بار تقریباً پنج قرن پیش در محله Tahtakale واقع در Eminönü، قهوه‌خانه‌ها، محلی برای جمع‌ شدن مردان و نوشیدن چای و قهوه بود. قهوه‌خانه‌ها همچنین محل اصلی برای انتشار فرهنگ شفاهی در امپراتوری عثمانی بودند و در آنجا کمدین‌ها و هنرمندان به اجرای برنامه در مقابل جمعیت می‌پرداختند.

در واقع قهوه‌خانه‌ها نمایشگاهی برای اجرای انواع نمایش و نوشیدن چای و قهوه بودند. قهوه در سال 1555 بود که نخستین ‌بار به ‌وسیله دو تاجر سوری به کشور ترکیه آورده شد. این نوشیدنی در قرن هفدهم به یکی از مهم‌ترین بخش‌های مراسم دربار عثمانی تبدیل شده و رفته‌رفته مصرف آن در بین مردم و در قهوه‌خانه‌ها، رواج بسیار زیادی پیدا کرد.

خواص قهوه ترک چیست؟

خواص و فواید قهوه ترک چیست

قهوه‌ها از انواع نوشیدنی‌هایی هستند که در کنار انرژی‌زا بودن، از خواص و فواید دیگری نیز برخوردارند. قهوه ترکی نیز از این قاعده مستثنا نبوده و نوشیدن آن می‌تواند مزایای زیادی برای بدن شما داشته باشد. از جمله خواص قهوه ترک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهبود عملکرد کرد بدن به هنگام ورزش: دانشمندان از کافئین به ‌عنوان یک محرک طبیعی و کاملاً مطمئن یاد می‌کنند که می‌تواند باعث تقویت ذهن و بهبود عملکرد بدن در زمان ورزش شود. قهوه ترک، دوز بسیار غلیظی از کافئین را فراهم می‌کند که می‌تواند برای تمامی افرادی که ورزشکار هستند، مفید باشد.
  • دارای ترکیبات مغذی: باید اشاره کرد که این قهوه از جمله قهوه‌های فیلتر نشده است که می‌تواند سطح بالاتری از مواد مغذی و ترکیبات مفید را با خود به همراه داشته باشد. دانه‌های قهوه دارای مواد مغذی مختلفی هستند که از جمله آن‌ها می‌تواند به اسیدهای کلروژنیک اشاره کرد.
  • پیشگیری از آلزایمر: مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار می‌تواند از مغز شما در برابر برخی از بیماری‌های عصبی همچون بیماری آلزایمر نیز محافظت کند. در بررسی‌های انجام‌شده بر روی بیش از 29000 نفر مشخص شد افرادی که قهوه بیشتری مصرف می‌کنند، 27 درصد کمتر از افرادی که مصرف قهوه پایینی دارند، در معرض خطر ابتلا به بیماری آلزایمر بوده‌اند.
  • کاهش برخی بیماری‌ها: نوشیدن قهوه ترک می‌تواند خطر ابتلا به برخی از بیماری‌های خاص، مانند دیابت و بیماری‌های قلبی را نیز کاهش دهد. در بررسی‌های انجام‌شده مشخص‌شده که هر فنجان قهوه مصرف‌شده در روز با کاهش 7 درصدی خطر ابتلا به دیابت نوع 2 همراه خواهد بود.

انواع قهوه ترک

انواع قهوه ترک

شاید برای شما هم جالب باشید که قهوه ترک در انواع مختلفی وجود دارد. این را بیشتر افرادی متوجه می‌شوند که هم اطلاعات بالایی در مورد انواع قهوه داشته باشند و هم جز مصرف‌کنندگان دائمی قهوه ترک باشند. در اینجا قصد داریم تا شما را با انواع قهوه ترک آشنا کنیم. انواع قهوه ترک عبارت‌اند از:

۱. قهوه ترک

اولین نوع قهوه‌ ترک، همانی است همه ما احتمالاً یک‌بار آن را امتحان کرده باشیم. این قهوه اکثراً از آسیاب کردن دانه‌های قهوه پیش از بو دادن تهیه می‌شود. دانه‌های قهوه باید به‌اندازه‌ای ریز شوند که به شکل پودر دربیایند. البته در این روش باید از تکنیک‌های آسیاب نیز استفاده کرد و قهوه را به روش درست و صحیح آسیاب کرد تا طعم و بوی مطلوبی داشته باشد.

۲. قهوه ترک با شیر

نوع دیگری از این قهوه وجود دارد که در تهیه آن، به‌جای آب از شیر استفاده می‌شود. البته شاید بپرسید که دلیل استفاده از شیر در قهوه ترک چیست؟ این نوع قهوه مخصوص افرادی است که به دنبال یک طعم ملایم از قهوه ترک هستند.

۳. قهوه دیبک (Dibek)

قهوه دیبک با کوبیدن چکش در هاون سنگی، آسیاب می‌شود و این شیوه آسیاب کردن موجب می‌شود تا عطر قهوه، تندتر شود.

۴. قهوه عثمانی (Ottoman)

نوع قهوه در امپراتوری عثمانی تهیه می‌شده و در آن دوره تنها مخصوص سلاطین دربار بوده و بس. ازاین‌رو نام قهوه عثمانی را بر روی این قهوه ترک گذاشته‌اند. قهوه عثمانی با افزودن گیاهان و رایحه‌های مختلف به قهوه ترکی تهیه می‌شود.

۵. قهوه منژیک (Menengic)

از جمله قهوه‌های ترک سنتی، می‌توان به قهوه منژیک اشاره کرد. این قهوه که به قهوه چدن نیز معروف است، از میوه‌های گیاه منژیک که به درخت پسته وحشی نیز شناخته می‌شوند، به دست می‌آید و با آب در قهوه‌جوش تهیه می‌شود و می‌توان آن را در فنجان سرو کرد.

۶.قهوه فلرتی (Flirty)

قهوه فلرتی با افزودن بادام به قهوه ترک درست می‌شود و طعم متفاوتی ایجاد می‌کند که به آن قهوه فلرتی می‌گویند. بعدازاینکه قهوه ترک تهیه کردید، کافی است تا بادام بوداده و آسیاب شده را به قهوه اضافه کنید.

طرز تهیه قهوه ترک

برای تهیه قهوه ترکی، در وهله اول نیاز به موارد زیر داریم:

  • یک فنجان آب (دمای اتاق)
  • دو قاشق غذاخوری قهوه آسیاب شده ریز
  • یک هشتم قاشق غذاخوری هل (اختیاری)
  • یک تا دو دانه قند یا یک قاشق چای‌خوری شکر (اختیاری)

طرز تهیه قهوه ترک به صورت خلاصه به شرح زیر است:

  • آب را به همراه قهوه آسیاب شده و هل (اگر استفاده می‌کنید) در ظرف ایبریک یا ظرف فلزی کوچک قرار دهید.
  • ظرف را بر روی شعله گاز یا زغال قرار دهید.
  • به مدتی صبر کنید تا قهوه به جوش بیاید و یک لایه قهوه‌ای در بالای ظرف شکل بگیرد.
  • ظرف را از روی شعله بردارید و کمی خنک شود.
  • ظرف را مجدداً بر روی شعله قرار دهید تا به مرحله جوشیدن برسد.
  • این مراحل را چند بار تکرار کنید تا کف بیشتری بر روی قهوه تشکیل شود.
  • قهوه را بدون استفاده از فیلتر درون یک فنجان ریخته و سرو کنید.
  • در صورت تمایل، می‌توانید قند یا شکر را به قهوه اضافه کنید.

با این روش ساده می‌توانید در خانه قهوه ترکی خوشمزه و معطری تهیه کنید.

نحوه خوردن قهوه ترک

نحوه خوردن قهوه ترک

شاید تصور شما این باشد که زمان نوشیدن قهوه ترک هم مانند سایز نوشیدنی‌ها، می‌تواند هر ساعتی از شبانه‌روز باشد؛ اما در مورد خوردن قهوه ترک نکاتی وجود دارد که حتماً باید مدنظر گرفته شود.

خوردن قهوه ترک دارای برخی نکات است که باید در زمان مصرف حتماً به آن توجه کنید. اولین نکته این است که مقدار کافئین موجود در این قهوه بالاست؛ بنابراین اگر می‌خواهید شب خوب بخوابید، بهتر است صبح زود را برای خوردن قهوه ترک انتخاب کنید.

قهوه‌های ترک بیشتر با یک لقمه شیرین و در کنار یک فنجان کوچک آب سرو خواهند شد. چرا که قهوه ترک به‌خودی‌خود، تلخ بوده و شیرینی لقمه باعث می‌شود تا از طعم تلخ آن کاسته شود. سرو لیوان آب در کنار قهوه ترک به این دلیل است تا پیش از مصرف قهوه ترک، کام خودتان را تمیز کنید.

4.5/5 - (2 امتیاز)

سوالات متداول

  • آیا قهوه ترک کافئین دارد؟

    بله، قهوه ترک دارای کافئین است؛ قهوه ترک معمولاً دارای میزان بالایی از کافئین است که می‌تواند بین ۹۵ تا ۱۵۰ میلی‌گرم کافئین در هر فنجان حاوی ۲۳۰ میلی‌لیتر باشد.

  • آیا شیر کافئین قهوه ترک را از بین می‌برد؟

    افزودن شیر به قهوه باعث رقیق‌تر شدن قهوه شده و به‌این‌ترتیب میران کافئین در هر میلی‌متر قهوه کمتر می‌شود؛ اما این به این معنی نیست که شیر باعث از بین رفتن کافئین قهوه شود.

  • چرا پودر قهوه ترک ته نشین میشود؟

    پودر قهوه ترک ممکن است به دلیل وجود رسوبات و کم شدن آب جوش در طی فرآیند تهیه، ته نشین شود.

  • چگونه می‌توانم از ته نشین شدن پودر قهوه ترک جلوگیری کنم؟

    برای جلوگیری از ته نشین شدن پودر قهوه ترک، از آب تمیز و خالص (آب معدنی) استفاده کنید.

  • مقدار قهوه برای یک فنجان قهوه ترک است؟

    معمولاً برای یک فنجان قهوه ترک، مقدار حدوداً یک تا دو قاشق چایخوری (تقریباً ۵-۱۰ گرم) قهوه ترک استفاده می‌شود.

  • قهوه ترک از چه نوع قهوه ای است؟

    ترکیب قهوه ترک از دو نوع عربیکا و روبوستا است. اما عموماً قهوه ترک با استفاده از قهوه عربیکا تهیه می‌شود.

  • کافئین قهوه ترک بیشتر است یا اسپرسو؟

    مقدار کافئین در قهوه ترک بیشتر از اسپرسو است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *