آسیاب قهوه یکی از حیاتیترین مراحل در روند دم کردن قهوه محسوب میشود. اگر این مرحله درست قبل از دم کردن انجام شود، تازگی قهوه حفظ میشود و مانع از کهنه شدن و از بین رفتن مزه طبیعی آن میشود؛ زیرا زمانی که دانههای قهوه در معرض هوا قرار میگیرند، کیفیت اولیه خود را از دست میدهند؛ بنابراین اگر میخواهید قهوهای با طعم فوقالعاده داشته باشید، باید هر مرحله از تهیه قهوه را با جزئیات در نظر بگیرید. در ادامه به پرسش اصلی آسیاب قهوه چیست و معرفی انواع و روش های آن می پردازیم؛ با دکتر کافی همراه باشید.
فرآیند تبدیل دانههای قهوه به یک فنجان قهوه درجهیک، راه درازی را در پیش دارد که باید آن را طی کند. طعم نهایی قهوه به میزان آسیاب کردن دانههای آن بستگی دارد و هرگونه تغییر در اندازه آسیاب، مزه قهوه را تغییر میدهد. پس این مرحله نیاز به مهارت لازم را دارد و کسی که آسیاب قهوه را انجام میدهد باید دقت و تخصص زیادی در این زمینه داشته باشد. این مقاله در تلاش است تا آموزش آسیاب قهوه را بهطور موشکافانهای به مخاطبان خود ارائه بدهد. در ادامه با ما همراه باشید تا با انواع روشهای آسیاب کردن قهوه آشنا شوید.
چرا آسیاب کردن قهوه اهمیت زیادی دارد؟
آسیاب کردن کامل دانههای قهوه درست زمانی که میخواهید آن را دمکنید، حداکثر تازگی و طعم قهوه را حفظ میکند. قهوه برشته حاوی روغنهای فراری است که منشأ اصلی طعم قهوه در هنگام نوشیدن هستند. هنگامیکه دانههای قهوه آسیاب میشوند، این روغنها با اکسیژن واکنش میدهند و شروع به تبخیر میکنند. هر چه قهوه آسیاب شده شما بیشتر در معرض هوا قرار بگیرد، ممکن است طعم بیشتری را از دست بدهد.
علاوه بر این، نحوه واکنش آب با قهوه در حین دم کردن، تأثیر زیادی بر کیفیت و مزه قهوه دارد. میزان آسیاب کردن و دستگاه شما مهم است؛ زیرا در طول فرآیند دم کردن هرچه تماس آب با قهوه بیشتر باشد، سریعتر آماده میشود. آسیاب شما باید با روشی که برای دم کردن استفاده میکنید، متناسب باشد. اگر آسیاب خیلی درشت باشد، ممکن است که آب بهسرعت در قهوه حرکت کند و حاصل آنیک فنجان قهوه بیمزه باشد.
تاریخچه آسیاب کردن قهوه در ملل مختلف
کسی دقیقاً نمیداند که قهوه چه زمانی و توسط چه کسی کشف شد و تاریخچه قهوه مشخص نیست اما تاریخچه آسیاب قهوه به سال 800 بعد از میلاد و کشور اتیوپی بازمیگردد. مردم اتیوپی دانههای قهوه را به روشهای ابتدایی آسیاب میکردند تا از نوشیدنی خوشمزهای که کشف کردهاند، لذت ببرند. آنها رابطه بسیار طولانی و صمیمی با قهوه دارند؛ زیرا یکی از قسمتهای مهم مراسمهای مذهبی آنها را شامل میشود؛ همچنین اتیوپیها روشهای بیشماری برای تهیه قهوه میدانند. آنها حتی از قسمتهایی از گیاه قهوه استفاده میکنند که بیشتر ملتهای دیگر اطلاعاتی درباره آن ندارند.
اهمیت قهوه برای مردم اتیوپی تاکنون پابرجا مانده است و هنوز هم مراسمهایی که به آسیاب کردن و نوشیدن قهوه اختصاص میدهند را مانند قبل برگزار میکنند. عطر قهوههایی که در اتیوپی سرو میشوند، بسیار مستکننده است، زیرا با روشهای خاصی آسیاب میشوند و کیفیت بالایی دارند.
داستان کشف قهوه برای اولین بار در کشور اتیوپی، بسیار جالب است. حدود سال 800 میلادی، یک چوپان به نام کالدی که هر روز گوسفندهایش را به چرا میبرد، یک روز متوجه شد که گوسفندها کمی هیجانزده هستند و نسبت به مواقع عادی، جستوخیز بیشتری دارند. وقتی پیگیر این قضیه شد، فهمید که آن روز مشغول خوردن یک گیاه خاص هستند که بعدها معلوم شد که آن گیاه، قهوه است.
بعدها مردم اتیوپی به قهوه علاقه زیادی پیدا کردند؛ آنها در آغاز برای آسیاب کردن قهوه خود از هاون استفاده میکردند و بعد از ترکیب کردن با چربی، آن را بهصورت گلولههای ریز خشکشده در میآوردند. امروزه، مردم اتیوپی از روشهای مختلفی برای آسیاب قهوه استفاده میکنند و در این زمینه بسیار ماهر هستند.
در سال 1200، قهوه به عربستان هم رسید. مردم این کشور در کنار هر وعده غذایی چند دانه قهوه را با سنگ آسیاب میکردند. بعدها رومیها هم به نوشیدن قهوه علاقه خاصی نشان دادند و از آسیابهای گندمی برای آسیاب قهوه خود استفاده میکردند؛ این آسیابها، سنگهای حکاکی شدهای بودند که روی یک آسیاب مخروطی شکل قرار میگرفتند و دانهها را از قسمت بالای آن به داخل آسیاب میریختند. در دهه 1400، در کشورهای ترکیه و ایران از آسیابهای استوانهای استفاده میکردند. در همان زمان، یک دستگاه آسیاب برای ادویه اختراع شد که بر چهارپایهای استوار بود و یککاسه داشت که قهوه بعد از پودر شدن به داخل آن میریخت.
پس از گذشت سالها، یک دیگ بخار قهوه در دمشق طراحی شده بود که یک دسته تاشو و یک ظرف فنجانی شکل داشت. در همان زمان، نیکلاس بوک، خود را به عنوان تنها کسی که میتوانست آسیابهای قهوه را بسازد، معرفی کرد. آسیابهای قهوه بهصورت تجاری در دهه 1660 در لندن و در قهوهخانهها که محل تجمع مردم بودند، استفاده میشدند. اکنون روشهای متعددی برای آسیاب کردن قهوه وجود دارند که میتوانید بر اساس نیاز خود هرکدام را برای آسیاب قهوه خود انتخاب کنید.
آسیاب قهوه به روشهای خانگی
دوستداران واقعی قهوه میدانند که قهوه آسیاب شده باعث میشود تا کیفیت آن بعد از دم کردن، پایین بیاید؛ بنابراین باید قبل از دم کردن، قهوه را آسیاب کنید. انواع مختلفی از آسیابهای خانگی در بازار موجود هستند که هرکدام قیمت و کیفیت متفاوتی نسبت به بقیه دارند. انتخاب آسیاب قهوه بسیار مهم است، زیرا یک آسیاب خوب، قهوه را بهصورت یکدست آسیاب میکند.
حتی اگر در خانه دستگاه آسیاب قهوه ندارید هم میتوانید با چند وسیله ساده که در هر آشپزخانهای یافت میشود، قهوه خود را آسیاب کنید. در این حالت دیگر نیازی به خرید قهوههای آسیاب شده و آماده ندارید و مجبور نیستید برای نوشیدن یک فنجان قهوه به کافیشاپ بروید. یکی از سادهترین ابزاری که میتوانید با آن دانههای قهوه را آسیاب کنید، هاون است.
استفاده از هاون به عنوان آسیاب قهوه خانگی
داروسازان و آشپزها، قرنها است که از هاون برای آسیاب کردن گیاهان، ادویهها و داروها بهصورت پودر استفاده میکنند. برای آسیاب قهوه باید با هاون به صورت چرخشی و چکشی به دانههای قهوه ضربه بزنید تا در نهایت یک پودر یکنواخت قهوه به دست بیاید؛ این روش را برای آسیاب انواع قهوه میتوانید استفاده کنید.
اما چگونه باید این کار را انجام داد؟ ابتدا هاون خود را با چند پیمانه کوچک قهوه پر کنید؛ بهتر است بیش از ¼ آن را پر نکنید. دسته هاون را با یک دست خود نگه دارید و از دست دیگر برای نگهداشتن مواد استفاده کنید. با دسته هاون، دانههای قهوه را محکم فشار دهید و با یک حرکت چرخشی کاملاً خرد کنید. پس از له شدن دانهها، قهوه را دور کاسه بغلتانید تا زمانی که قوام و بافت موردنظرتان را ببینید. اگر میبینید که قهوه نیاز به آسیاب بیشتری دارد، قهوهای را که قبلاً آسیاب کردهاید در یککاسه خالی کنید و این کار را تا زمانی که قهوه کافی داشته باشید، تکرار کنید.
استفاده از مخلوطکن به عنوان آسیاب قهوه خانگی
مخلوطکن یک جایگزین مناسب برای آسیاب قهوه است. تیغه مخلوطکن، قهوه را به روشی شبیه آسیاب تیغهای خرد میکند. البته هیچگاه بهاندازه یک آسیاب سریع و عالی عمل نمیکند ولی میتوان در موارد ضروری از آن استفاده کرد. برخی از مخلوطکنها، تنظیمات آسیاب کردن دارند که مخصوص آسیاب قهوه است.
نکتهای که باید در آسیاب کردن قهوه با مخلوطکن در نظر بگیرید، سرعت آسیاب کردن است؛ به این معنی که هر چه سریعتر آسیاب کنید، قهوه تلختری دارید. دلیل این امر این است که وقتی مخلوطکن با سرعت آسیاب میکند، دانهها بیشازحد گرم میشوند و گرم شدن روغن طبیعی آنها، باعث تلخ شدن قهوه میشود. این تکنیک برای آسیاب قهوههایی با دانههای درشت، نتایج بهتری را به همراه دارد. قبل از آسیاب کردن قهوه، مطمئن شوید که مخلوطکن کاملاً تمیز است تا طعم و بوی قهوه کهنه را به خود نگیرد.
چگونه دانههای قهوه را با مخلوطکن آسیاب کنیم؟ اگر مخلوطکن شما دارای تنظیمات آسیاب کردن است، آن را انتخاب کنید؛ اما اگر این گزینه را ندارد، سرعت متوسط به بالا را انتخاب کنید. مقدار کمی قهوه را در مخلوطکن بریزید و درب آن را محکم ببندید. میتوانید دانههای قهوه را بهاندازه دلخواه خود آسیاب کنید. برای اینکه بهترین نتیجه را از آسیاب کردن به دست آورید، مخلوطکن را به یک سمت کمی کج کنید؛ این کار باعث میشود که قسمتهای بزرگتر دانهها به سمت تیغه حرکت کنند و آسیاب یکنواختتری انجام شود. مخلوطکن را خالی کنید، دانههای جدید قهوه را اضافه کنید و این کار را تکرار کنید تا به میزان دلخواه قهوه آسیاب شده برسید.
استفاده از وردنه به عنوان آسیاب قهوه خانگی
وردنههای قدیمی میتوانند دانههای قهوه را همزمان خرد و آسیاب کنند. این کار باعث میشود که یک بافت یکنواختتر و همچنین آسیاب ظریفتری نسبت به روشهای دیگر ایجاد شود. استفاده از این روش به کمی زور بازو نیاز دارد و باید چهارچشمی مراقب بافت قهوه باشید که حالت یکنواخت خود را از دست ندهد.
برای آسیاب قهوه با وردنه به یک وردنه خوب، کیسه پلاستیکی یا کاغذ روغنی و یکتخته نیاز دارید. مقداری از دانههای قهوه را در یک کیسه پلاستیکی یا بین دو ورق کاغذ روغنی قرار دهید. نکته: لبههای کاغذ روغنی یا کیسه را تا بزنید تا دانهها پخش نشوند. کیسه یا کاغذ روغنی را صاف روی تخته قرار دهید؛ مانند چکش، دانهها را فشار دهید تا کاملاً خرد شوند. وردنه را روی تخته و به جلو و عقب بغلتانید تا قهوه به قوام دلخواه شما برسد.
استفاده از گوشتکوب به عنوان آسیاب قهوه خانگی
گوشتکوب میتواند بهراحتی دانههای قهوه شمارا خرد کند. البته هنگام استفاده از آن باید مراقب باشید که به دست یا تخته آشپزخانه شما آسیب نزند. همانطور که دانهها را خرد میکنید، میتوانید تکنیک خود را تغییر بدهید و دانههای قهوه را به پودر ریز تبدیل کنید. البته انتظار نداشته باشید که کیفیت قهوه نهایی شما مانند اسپرسو باشد؛ در بهترین حالت، قهوه آسیاب شده شما درشت تا متوسط خواهد بود. این روش برای قهوههای سرد یا قطرهای مناسبتر است.
چگونه با گوشتکوب قهوه آسیاب کنیم؟ یک کیسه پلاستیکی را با دانههای قهوه پر کنید، یا آنها را بین دو ورق کاغذ روغنی قرار دهید و لبههای آن را تا کنید. با استفاده از گوشتکوب، دانهها را آنقدر فشار دهید تا له شوند و قوام موردنظرتان به دست آید. برای اینکه آسیاب یکدستتر باشد، ازیکطرف کیسه یا کاغذ شروع به له کردن کنید و بهتدریج به سمت دیگر حرکت کنید.
استفاده از چاقو به عنوان آسیاب قهوه خانگی
بهترین راه برای خردکردن دانههای قهوه با چاقو این است که از قسمت صاف تیغه آن استفاده کنید. طراحی چاقوی قصابی یا سرآشپز به گونهای است که تیغه آنها کمی پهنتر و سفتتر ساخته میشود که به ایجاد یک اهرم اضافی برای بهبود فرآیند خرد کردن و له کردن دانهها کمک میکند. چاقو به شما این امکان را میدهد تا آسیاب متوسط تا ریز انجام بدهید؛ البته این کار نیاز به تخصص دارد و اگر مهارت کافی را ندارید، از این روش صرفنظر کنید.
ابتدا دانههای قهوه خود را روی تخته قرار دهید. چاقوی خود را صاف روی دانهها بگذارید، توجه کنید که لبه تیز آن را روی تخته قرار دهید. نکته: یک حوله آشپزخانه یا دستمالکاغذی را روی چاقو بگذارید تا تفالههای قهوه پخش نشوند. کف دست خود را روی تیغه نگه دارید و محکم فشار دهید تا دانهها خرد شوند. به تیغه ضربه نزنید، زیرا جهش میکنند و به اینطرف و آنطرف پرت میشوند. هنگامیکه دانهها خرد شدند، به فشار دادن تیغه ادامه بدهید و تیغه را کمی به سمت خود بکشید تا آسیاب ریزتری انجام شود.
استفاده از غذا ساز به عنوان آسیاب قهوه خانگی
غذا ساز برای آسیاب قهوه تقریباً مانند مخلوطکن عمل میکند، با این تفاوت که تیغه بزرگتری دارد و دانهها را بیشتر و ریزتر خرد میکند؛ البته باز هم به پای آسیابهای قهوه نمیترسد. اگر به دنبال یک آسیاب قهوه خانگی خوب میگردید، غذا ساز میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد.
برای اینکه قهوه خود را با غذا ساز آسیاب کنید باید چند پیمانه از دانههای قهوه را در ظرف غذا ساز بریزید و درب آن را محکم روی آن قرار دهید. از گزینه «خرد کردن» غذا ساز خود استفاده کنید و در فواصل کوتاهخرد کردن را ادامه بدهید. هنگام آسیاب کردن، غذا ساز را کمی کج کنید؛ این کار باعث میشود که قسمتهای درشتدانههای قهوه به داخل تیغهها حرکت کنند و بهتر خرد شوند. غذا ساز را خالی کنید و دانههای جدید را اضافه کنید و این کار را تا زمانی که به میزان دلخواه قهوه آسیاب شده برسید، تکرار کنید.
این تکنیک برای تهیه یک فنجان قهوه خوب (نه عالی) کاربردی است. توجه داشته باشید که در فواصل کوتاه و متوالی آسیاب کنید و غذا ساز خود را در بین مراحل آسیاب، تکان دهید؛ این تکان دادن به این دلیل است که دانههای درشت به تیغه نزدیک و سریعتر خرد شوند.
آسیاب قهوه با استفاده از آسیابهای برقی
با اطمینان میتوان گفت که آسیاب برقی میتواند تا 9 قاشق غذاخوری از دانههای قهوه را بهسرعت و بهطور یکنواخت آسیاب کند. کار با این آسیاب آسان است و تنها با فشار دادن یک دکمه دانههای قهوه را به بهترین شکل ممکن خرد میکند. درب شفاف آن به شما این امکان را میدهد که داخل آن را ببینید تا نحوه آسیاب شدن قهوه را بررسی کنید. همچنین ظرف آسیاب قابلیت جابجایی دارد که تخلیه آن را در فیلتر قهوه آسان میکند.
برخلاف بسیاری از آسیابها، ظرف این آسیاب علامتهایی دارد که برای 6، 10 و 12 فنجان آسیاب قهوه طراحی شده است؛ همچنین حداکثر میزان دانههای قهوه را مشخص میکند. یک ویژگی منحصربهفرد اضافی که آسیاب برقی دارد، سیستم ذخیرهسازی سیم آن است که در قسمت پایین دستگاه پنهان میشود؛ شما میتوانید محفظه را به سمت پایین بکشید تا سیمها نمایان شوند و برای پنهان کردن آنها باید محفظه را به سمت بالا بکشید تا سیمها در معرض دید نباشند.
آسیاب قهوه برقی مخزندار
بسیاری از آسیابهای برقی، یک مخزن دارند که پودر حاصل از خرد شدن قهوه در آنجا جمع میشود. این نوع آسیاب برای مواقعی که میخواهید به مقدار زیاد یا برای افراد زیادی قهوه درست کنید، بسیار کاربردی است. انتخاب یک آسیاب قهوه برقی مخزن دار مناسب به عوامل متعددی از جمله کاربرد قهوه بستگی دارد؛ به این معنی که شما میخواهید قهوه را برای اعضای خانواده خود درست کنید یا در کافیشاپ قهوه سرو کنید.
آسیاب قهوه برقی زماندار
آسیاب برقی زماندار تمام ویژگیهای آسیابهای برقی را دارد، با این تفاوت که میتوانید زمان آسیاب کردن را تنظیم کنید. بعد از تنظیم کردن مدتزمان آسیاب، با زدن دکمه مربوطه، عمل خرد کردن دانههای قهوه آغاز میشود و زمانی که این زمان به پایان میرسد، با یک هشدار به شما اطلاع میدهد تا قهوه پودر شده خود را تحویل بگیرید.
آسیاب قهوه چگونه کار میکند؟
بهطور خلاصه، آسیابهای قهوه با خرد کردن دانههای قهوه به ذرات کوچکتر و کوچکتر کار میکنند. این روند باعث میشود تا قهوه ریز آسیاب شده با اندازه دلخواه و به صورت یکنواخت آماده شود. آسیابهای با تیغه های ریز، تلخی بیشازحد قهوه را کاهش میدهند و طعمی عالی را به وجود میآورند. تلخی بیشازحد قهوه زمانی به وجود میآید که ذرات درشت قهوه در هنگام دم کردن آن، طعم دار میشوند و ذرات ریز بهسرعت خارج میشوند.
انواع آسیاب قهوه با بهرهگیری از ابزارهای برش تیز و تنظیم دقیق، روشی ثابت برای آسیاب دانههای قهوه دارند؛ البته انواع آسیابها در جزئیات با هم تفاوتهایی دارند. در هنگام استفاده از آسیاب قهوه، دانهها را در قسمت بالای دستگاه بریزید. سپس، دو فرچه درون آسیاب، دانههای ریزودرشت قهوه را خرد میکنند. این دو فرچه در مقابل هم کار گذاشته میشوند و به همین دلیل است که دانهها بین آنها قرار میگیرند و له میشوند.
عوامل تأثیرگذار در آسیاب قهوه
برای اینکه یک قهوه خوب و باکیفیت داشته باشید، باید تمام مراحل درست کردن آن را با دقت کامل انجام بدهید. مهمترین مرحله در تهیه یک فنجان قهوه، شیوه آسیاب کردن آن است. عوامل مختلفی در آسیاب قهوه نقش دارند که بر طعم و بوی آن، تأثیر میگذارند. تعدادی از تأثیرگذارترین عوامل در ادامه بررسی شدهاند.
کیفیت دانههای قهوه
ویژگیها و نوع دانههای قهوه بر فرآیند آسیاب کردن آن، تأثیر زیادی دارند. هر چه سختی دانهها بیشتر باشد، زمان بیشتری برای آسیاب لازم دارند و در کیفیت نهایی پودر قهوه هم مؤثر هستند. در ضمن، نوع دانهها هم در روند آسیاب بیتأثیر نیستند؛ قبل از آسیاب کردن قهوه خود توجه داشته باشید که دانههای قهوه از نوع عربیکا هستند یا روبوستا.
میزان آسیاب کردن قهوه
میزان آسیاب قهوه به انعطافپذیری دانهها و ذائقه شما بستگی دارد. دانههای سخت و ریز معمولاً به آسیاب کردن بیشتری نیاز دارند تا بهخوبی پودر شوند. اگر مرحله آسیاب را بیشازحد انجام بدهید، طعم قهوه تغییر میکند و تلختر میشود؛ پس اگر نمیخواهید قهوه شما طعم واقعی خود را از دست بدهد، زمانی که دانههای قهوه به پودر تبدیل شدند، دست از آسیاب کردن آن بکشید. البته افرادی هم هستند که بنا به دلایل مختلف دوست دارند قهوهای بسیار تلخ داشته باشند؛ اگر جزو این دسته هستید میتوانید آسیاب قهوه را کمی بیشتر ادامه بدهید.
سرعت آسیاب قهوه
اگر دانههای قهوه را با سرعت زیاد آسیاب کنید، دمای آنها بالا میرود و در مدتزمان کوتاهتری آماده میشوند. این کار باعث میشود که طعم طبیعی قهوه حفظ شود و از تلخ شدن بیشازحد آن جلوگیری میکند؛ بنابراین بسته به نوع دستگاه و روشی که برای آسیاب استفاده میکنید، میتوانید سرعت مناسب را انتخاب کنید تا طعم و بوی قهوهتان همانی باشد که انتظارش را دارید.
نوع دستگاه آسیاب قهوه
انواع آسیاب قهوه در بازار موجود هستند و شما میتوانید با توجه به نیاز و میزان بودجهای که در اختیار دارید، یکی از آنها را انتخاب کنید. از روشهای خانگی و سنتی آسیاب قهوه گرفته تا پیشرفتهترین دستگاهها، همگی در تهیه یک فنجان قهوه خوب میتوانند مؤثر باشند. مسلماً میزان مهارت کسی که قهوه را آسیاب میکند هم بسیار مهم است؛ زیرا بسیاری از افراد با همان روشهای سنتی، بهترین قهوهها را آماده میکنند.
انواع آسیاب قهوه
قبل از انتخاب یک آسیاب قهوه، باید انواع آسیاب قهوه را بشناسید؛ بعد از بررسی مزایای هرکدام، میتوانید تصمیم بگیرید که کدامیک را برای آسیاب قهوه خود انتخاب میکنید. انواع آسیاب قهوه در ادامه توضیح داده شده اند.
آسیاب قهوه دستی
یک آسیاب قهوه سبک و ارزانقیمت که حتی میتوانید در مسافرت هم همراه داشته باشید. اگر مصرف قهوه شما پایین است و نمیخواهید هزینه زیادی را برای نوشیدن یک فنجان قهوه صرف کنید، میتوانید این نوع آسیاب را تهیه کنید. البته انتظار نداشته باشید که کیفیت پودر قهوهای که با آسیاب دستی آماده میکنید، عالی و درجهیک باشد.
آسیاب قهوه تیغهای
در این نوع آسیاب از تیغه برای خرد کردن دانههای قهوه استفاده میشود؛ این تیغهها از جنسهای مختلفی مانند آلیاژ، فولاد، استیل و… ساخته میشوند. حرکت تیغهها در این نوع آسیابها به صورت چرخشی است و همین چرخش باعث میشود تا دانهها به پودر قهوه تبدیل شوند.
این نوع آسیاب برای کسانی که تازهکار هستند بسیار مناسب است، زیرا کارکردن با آنها آسان است. آسیاب تیغهای قیمت مناسبی دارد و جزو آسیابهای مقرونبهصرفه بهحساب میآید. این آسیاب برای قهوههایی که نیاز به نرم شدن زیاد دارند، مناسب نیست. استفاده مداوم از این آسیاب باعث میشود تا تیغههای آن داغ شوند یا بسوزند و طعم قهوه را تغییر بدهند.
آسیاب قهوه دندانهای
در این نوع آسیاب برای خرد کردن دانههای قهوه از چرخدنده استفاده میشود. شما میتوانید به هراندازه که میخواهید دانهها را خرد کنید و درنهایت پودر قهوه باکیفیتی داشته باشید. این آسیابها دانهها را به صورت کاملاً یکدست پودر میکنند و با استفاده مداوم، آسیب نمیبینند. قیمت آسیاب دندهای از نوع تیغهای بیشتر است و سروصدای کمتری هم ایجاد میکند. آسیابهای دندهای در دو نوع دندانهای صفحهای و قیفی ساخته میشوند.
آسیاب قهوه دندانهای صفحهای
دندانههای این آسیاب به صورت صفحاتی طراحی میشوند که حرکت این صفحات باعث میشود تا دانهها به صورت یکدست و با دقت بالا خرد شوند. این دستگاه برای تهیه قهوه اسپرسو بسیار مناسب است و معمولاً قیمت بالایی دارد.
آسیاب قهوه قیفی
در آسیاب قهوه قیفی، دانههای قهوه بین دو صفحه موجدار قرار میگیرند؛ این صفحهها معمولاً از جنس سرامیک یا فلز هستند. با حرکت این صفحهها، دانهها خرد میشوند. طراحی این آسیابها بهگونهای است که از گرم شدن بیشازحد دانهها و درنتیجه از بین رفتن طعم و بوی طبیعی قهوه، جلوگیری میکند.
مزایای آسیاب کردن قهوه
آسیاب کردن دانههای قهوه، یک فرآیند باارزش و مهم است؛ شاید در ابتدا دشوار به نظر برسد، اما بعدازاین که اصول اولیه آن را یاد گرفتید، میبینید که کار ساده است و تنها باید یک سری نکات را رعایت کنید. وقتی قهوه از دانههای تازه آسیاب شده تهیه میشود، طعم آن ماندگاری بیشتری دارد و به مزه دار شدن هر چهبهتر آن کمک میکند. در مقابل، قهوهای که از قبل آسیاب شده و به صورت بستهبندی است، طعم طبیعی خود را از دست میدهد. اکنونکه به اهمیت آسیاب کردن پی بردید، بهتر است با فواید آسیاب قهوه آشنا شوید. مهمترین مزایای آسیاب قهوه؛ عبارتاند از:
- عطر بینظیر قهوه
- حفظ کیفیت دانههای قهوه
- تازه ماندن قهوه برای مدت طولانیتر
- جلوگیری از حیفومیل شدن قهوه
- کنترل میزان آسیاب کردن قهوه
- حفظ طعم طبیعی قهوه
- تجربهای عالی و متفاوت از نوشیدن قهوه
- قهوهای شفاف و باکیفیت
- حفظ کامل آنتیاکسیدان لازم برای بدن
- به حداکثر رساندن تحریک سلولهای مغز
آسیاب کردن قهوه در کنار تمام مزایایی که دارد، دارای معایبی هم هست که باید در نظر گرفته شوند که در ادامه به آن ها می پردازیم.
معایب آسیاب کردن قهوه
آسیاب کردن قهوه در کنار تمام مزایایی که دارد، دارای معایبی هم هست که باید در نظر گرفته شوند. اولین عیب آسیاب کردن قهوه، زمانبر بودن این کار است؛ زیرا همواره توصیه میشود که درست قبل از دم کردن قهوه، آن را آسیاب کنید. مردم در بسیاری از مواقع، وقت کافی برای آسیاب قهوه را ندارند و ترجیح میدهند که از پودر قهوه آماده استفاده کنند یا برای نوشیدن یک فنجان قهوه به کافیشاپ بروند.
عیب دیگر آسیاب قهوه این است که هرکسی مهارت لازم را برای تهیه یک قهوه درجهیک ندارد. به همین دلیل است که بسیاری از افراد پس از چند بار امتحان کردن آن، ناامید میشوند و دیگر تمایلی به آسیاب قهوه خود ندارند. البته در این حالت میتوان با آموزش آسیاب قهوه به مهارت لازم برای تهیه قهوهای باکیفیت دست یافت.
انواع روشهای مختلف آسیاب کردن قهوه
در زمانهای دور که دستگاههای آسیاب امروزی اختراع نشده بودند، مردم برای آسیاب کردن قهوه خود از ابزارهای سادهای استفاده میکردند. با پیشرفت علم و تکنولوژی، دستگاههای پیشرفته و نیمه پیشرفتهای برای آسیاب قهوه ساخته شدند که در اندازهها، کیفیت و قیمتهای متفاوتی در بازار موجود هستند. هر کدام از انواع آسیاب قهوه برای نوع خاصی از قهوه کاربرد بیشتری دارند.
آسیاب قهوه به روش اسپرسو
اگر قهوه انتخابی شما اسپرسو است، قبل از دم کردن باید دانههای قهوهتان را بهخوبی آسیاب کنید. ازآنجاییکه اسپرسو به آسیاب ریزتر و بسیار عالی نیاز دارد، استفاده از یک آسیاب که مختص قهوه اسپرسو باشد، ضروری است. طراحی آسیابهای قهوه اسپرسو، ویژگیهای خاصی دارند که آسیاب کردن قهوه را آسانتر از همیشه میکنند. همین ویژگیهای باعث میشوند تا کیفیت اسپرسو بالاتر برود. این نوع آسیاب معمولاً قیمت بالایی دارد.
آسیاب قهوه به روش ترک
علاوه بر سرو درست قهوه سنتی ترک، ویژگیهای دیگری هم وجود دارند که این قهوه را منحصربهفرد میکنند؛ عطروطعم عالی این قهوه به روش تهیه آن بستگی دارد؛ بنابراین یکی از بخشهای مهم در فرآیند آمادهسازی، آسیاب کردن دانههای قهوه است. ازآنجاییکه اندازه آسیاب قهوه ترک حتی نسبت به اسپرسو هم ریزتر است، بیشتر آسیابها برای انجام این کار مناسب نیستند.
پس باید آسیابی تهیه کنید که مناسب تهیه قهوه ترک باشد؛ در غیر این صورت ممکن است پودر قهوه بهاندازه کافی خوب نباشد تا بتوانید یک قهوه اصیل ترک درست کنید.
آسیاب قهوه به روش فرانسه
طراحی آسیابهای قهوه فرانسه بهگونهای است که مقدار کمی از دانههای قهوه درون آن جای میگیرند، و همین ویژگی باعث میشود تا ذرات ریزودرشت قهوه بهطور کامل پودر شوند.
اگر به خاطر قهوه خود هزینه زیادی پرداخت میکنید، حتماً به دستگاه فرنچ پرس استفاده میکنید، تا کیفیت و طعم قهوه از دست نرود.
معرفی بهترین آسیاب قهوه
در ادامه میخواهیم شما را با بهترین و مناسبترین دستگاههای برقی آسیاب قهوه در برندهای مختلفی آشنا کنیم.
آسیاب قهوه بوش مدل MKM6003
برند بوش متعلق به کشور آلمان است و محصولات آن از کیفیت بالایی برخوردار هستند. این آسیاب یک تیغه خرد کن فولادی ضدزنگ دارد که باعث میشود آسیاب با دقت بالا و ریزتر انجام شود. ایمنی این دستگاه بالا است و یک قفل ایمنی دارد که به سمت پایین فشرده میشود. این دستگاه هر بار 75 گرم دانه قهوه را آسیاب میکند که برای یک فنجان بزرگ قهوه کافی است.
آسیاب فلر مدل EG151
اگر به دنبال یک آسیاب ساده و مقرونبهصرفه هستید، آسیاب فلر مدل EG151 انتخاب مناسبی است. کارکردن با این آسیاب راحت است و قسمتهای مختلف آن بهراحتی جدا میشوند و قابل شستشو هستند. یکی از بارزترین ویژگیهای این آسیاب، کممصرف بودن آن است.
آسیاب قهوه نوا مدل NM-3660CG
آسیاب قهوه به صورت یکدست و قابلیت تنظیم سرعت با 8 درجه مختلف، از مهمترین خصوصیات این آسیاب هستند. تیغه این آسیاب از جنس آلیاژ درجهیک است. آسیاب نوا میتواند 250 گرم از دانههای قهوه را آسیاب کند؛ این مقدار برابر چند فنجان متوسط قهوه است.
آسیاب قهوه دلونگی مدل KG79
این آسیاب یکی از بهترین آسیابهای قهوه است که برای تهیه انواع قهوه بخصوص فرانسه کاربرد دارد. ظرفیت این آسیاب 120 گرم است که برای آماده کردن حدوداً دو فنجان قهوه، کافی است. تیغه آن از جنس آلیاژ درجهیک است و دانههای ریز تا درشت را بهخوبی خرد میکند.
آسیاب قهوه دسینی مدل T-001
این آسیاب علیرغم اندازه کوچک خود، کاربردها و ویژگیهای منحصربهفردی دارد که باعث شده تا به یکی از بهترین آسیابهای قهوه تبدیل شود. آسیاب دسینی، دانههای قهوه را بهطور یکنواخت و در زمان کوتاهی پودر میکند. ظرفیت این دستگاه 100 گرم و جنس تیغه آن استیل است.
جمع بندی
آسیاب قهوه، مهمترین مرحله تهیه قهوه است که باید درست قبل از دم کردن آن انجام شود. این کار نیاز به مهارت دارد؛ بنابراین آموزش آسیاب قهوه برای کسانی که تازهکار هستند، میتواند مفید باشد. شناخت عوامل تأثیرگذار بر آسیاب کردن قهوه و انواع روشهای آسیاب، تأثیر زیادی بر تهیه قهوه باکیفیت دارد و باعث میشود طعم و بوی طبیعی قهوه حفظ شود.
منبع: market-inspector
سوالات متداول
-
آیا میتوان پودر قهوه ترک را به روشهای خانگی آسیاب کرد؟
پودر قهوه ترک بسیار نرم است و تنها با آسیابهای صنعتی میتوان آن را تهیه کرد. استفاده از روشهای خانگی آسیاب، طعم و بافت موردنظر را برای قهوه ترک فراهم نمیکند.
-
مدتزمان مناسب برای آسیاب قهوه چقدر است؟
زمان آسیاب قهوه به عوامل مختلفی بستگی دارد. روش آسیاب، نوع دستگاه آسیاب و ذائقه افراد تعیین میکنند که آسیاب قهوه چقدر طول میکشد. بهمرورزمان و با چند بار آزمایش و خطا متوجه میشوید که زمان مناسب برای تهیه پودر قهوه عالی چقدر است.
-
آیا از قهوه آسیاب شده در موکاپات میتوان در اسپرسوساز استفاده کرد؟
بله اما ممکن است اسپرسو رقیقتر شود. کسانی که میخواهند قهوه خود را غلیظ بنوشند، ازاینرو استفاده نکنند.