قهوه به عنوان یکی از محبوبترین نوشیدنیهای جهان است که با توجه به گذشت زمان روشهای سرو مختلفی را تجربه کرده است. چه طرفدار قهوه باشید و چه بخواهید برای بار اول قهوه را امتحان کنید، نوع روشی که قهوه سرو میشود برای شما مهم است. برای مثال برخی دوست دارند قهوه را کاملا سیاه و تلخ بنوشند؛ اما برخی دیگر ترجیح میدهند انواع قهوه با شیر را امتحان کنند تا مزه تلخ قهوه با شیر کمتر شود. در ادامه این مطلب روشهای تهیه انواع قهوه با شیر را توضیح میدهیم.
معروفترین روش تهیه قهوه چیست؟
اگر میخواهید هنگام رفتن به کافیشاپ سردرگم و انتخاب نوع نوشیدنی خود سردرگم نشوید بهتر است با معروفترین روشهای تهیه قهوه آشنا باشید. قهوه به شکلهای مختلفی در کافیشاپها تهیه میشود. هر کدام از این روشها ویژگی خاص خود را دارند. برای مثال یکی از معروفترین مدلهای قهوه، قهوه اسپرسو است. حتی اگر تاکنون قهوه نخورده باشید، اسم اسپرسو را شنیدهاید. اسپرسو نام دانه قهوه خاصی نیست، بلکه اسپرسو یک روش خاص برای دمکردن قهوه است. اسپرسو از انواع قهوه با شیر نیست و طعم بسیار تلخی دارد. معمولا اسپرسو در شاتهای کوچک 25 گرمی سرو میشود. برای تهیه اسپرسو از دستگاه اسپرسوساز یا موکاپات استفاده میکنند. اسپرسو به نوعی مادر انواع دیگر قهوهها نظیر لانگو، کاپوچینو و قهوه آمریکانو است.
قهوه ترک، یکی دیگر از معروفترین روشهای تهیه قهوه است که روش خاص متعلق به کشور ترکیه است. روش تهیه قهوه ترک، از دانههای قهوه با بودادگی کم و رنگ تقریبا روشن که شبیه آرد آسیاب شدهاند باید استفاده کنید. پس از تهیه دانه قهوه مخصوص قهوه ترک باید با کمک قهوهجوش یا ایبریک آن را تهیه کنید.
قهوه ترک از لحاظ طعم، عطر و رنگ با انواع دیگر قهوه کاملا متفاوت است. قهوه ترک معمولا در فنجانهای سنتی سرو میشود. نوع دیگری از قهوههای معروف، قهوه فرانسوی است که دانههای درشتی دارد. برای تهیه قهوه به روش فرانسوی نیاز به یک دستگاه فرنچپرس دارید. قهوه فرانسوی معمولا در یک ماگ یا لیوان بزرگ سرو میشود.
انواع روشهای مختلف برای دمکردن قهوه
از زمانی که قهوه کشف شد و به شکل ترکیب با روغن حیوانی استفاده میشد تاکنون روشهای زیادی برای تهیه و سرو آن به وجود آمده است. به طور کلی برای سرو قهوه ابتدا باید به طریقی آن را دم کنید. در انواع قهوه با شیر، پس از دمکردن قهوه به آن شیر اضافه میکنند و طعم متفاوت و دلپذیری ایجاد میشود. تفاوت روشهای مختلف دمکردن قهوه تنها در چگونگی افزودن آب به قهوه است. در ادامه 4 روش اصلی برای دمکردن قهوه را توضیح میدهیم.
روش اول: جوشاندن قهوه
یکی از قدیمیترین روشها برای تهیه قهوه و دمکردن آن جوشاندن آن است. جوشاندن قهوه تقریبا شبیه به دمکردن چای است، به این ترتیب که قهوه را به همراه آب در یک قوری ریخته و روی اجاق گاز قرار میدهند. سپس منتظر میمانند تا آب داخل قوری به جوش بیاید. یکی از قهوههای معروفی به روش جوشاندن تهیه میشود، قهوه ترک است.
روش دوم: دمکردن قهوه به کمک تحتفشار قراردادن آن
معروفترین قهوهای که با تحتفشار قراردادن آب و با استفاده از قهوه ساز تهیه شود، قهوه اسپرسو است. البته این روش در تهیه دیگر قهوهها نیز کاربرد دارد. برای تهیه قهوه به این روش نیاز به دستگاه اسپرسوساز و یا موکاپات دارید. گاهی برخی پس از دمکردن قهوه با اسپرسوساز، به آن مقداری شیر سرد به همراه تکههای یخ میافزایند که به این روش، آیس کافی گفته میشود.
روش سوم: تهیه قهوه به کمک نیروی جاذبه
در این روش، مقداری پودر قهوه در یک صافی قرار میگیرد. سپس آب کاملا جوش قطره قطره روی دانههای قهوه ریخته میشود. طعم قهوهای که به این روش تهیه میشود بستگی به میزان آب و همچنین میزان قهوه خشک دارد. در کل قهوههایی که به این طریق تهیه میشوند، طعم دلپذیری دارند.
روش چهارم: تهیه قهوه به کمک خیس کردن
در روش خیس کردن به یک لیوان شیشهای دارای صافی یا فرنچپرس دارید. در استوانه دستگاه فرنچپرس، قهوه و آب جوش با هم مخلوط میشوند و سپس چند دقیقه به آنها زمان میدهیم تا پیستون به سمت پایین برود. روش تهیه قهوه به کمک خیس کردن یکی از روشهای محبوب خانگی برای تهیه قهوه است. به طور کلی، انواع قهوه از لحاظ دمکردن شامل موارد زیر است. ممکن است در ترکیب برخی از آنها شیر یا فوم شیر نیز وجود داشته باشد:
- قهوه ترک
- قهوه فرانسه
- قهوه اسپرسو
- قهوههای دمی
- قهوههای فوری
- اسپرسو دوپیو
- اسپرسو لانگو
- اسپرسو ریستریتو
- اسپرسو ماکیاتو
- اسپرسو کوبانو
- لاته ماکیاتو
- کافه لاته
- کاپوچینو
- اسپرسو کن پانا
- کافه بِرِو
- قهوه رِد آی
- قهوه بلک آی
- دِد آی
- کافه موکا
- قهوه آمریکانو
در لیست فوق، انواع قهوه که میتوان با روش های مختلفی به همراه شیر آن ها را مصرف کرد را بررسی کردیم؛ در ادامه به معرفی و روشهای سرو انواع قهوه با شیر می پردازیم.
روشهای سرو انواع قهوه با شیر
برای مصرف قهوه روشهای متفاوتی وجود دارد. برخی دوست دارند قهوه را تلخ بنوشند و پس از دمکردن آن هیچ افزودنی دیگری اعم از شیر، شکر و یا خامه به آن اضافه نمیکنند؛ اما برخی دیگر هم دوست دارند تلخی قهوهشان کمتر باشد، به همین دلیل آن را با شیر یا خامه مصرف میکنند. در سرو انواع قهوه با شیر، پس از دمکردن قهوه به آن شیر سرد یا گرم اضافه میکنند. انواع مختلفی قهوه با شیر در کافیشاپها تهیه میشود که میتوانید آن را در خانه هم درست کنید. در ادامه روش تهیه هر کدام را توضیح میدهیم.
۱. قهوه کاپوچینو
شاید کاپوچینو را بتوان یکی از محبوبترین انواع قهوه با شیر معرفی کرد. کاپوچینو یک روش محبوب سرو قهوه در ایتالیا است و برای سرو آن قوانین مشخصی وجود دارد. برای مثال در ایتالیا هیچوقت بعد از وعدههای غذایی یا بعد از ساعت 11 صبح کاپوچینو سرو نمیشود. برای تهیه کاپوچینو نیاز به قهوه اسپرسو، شیر و فوم شیر نیاز دارید. پس از دمکردن صحیح قهوه با دستگاه اسپرسوساز، باید تعداد مساوی شیر و فوم شیر به آن بیفزایید.
۲. قهوه لاته
ییک دیگر از روشهای سرو محبوب قهوه لاته است که به عنوان اسپرسوی ایتالیایی شناخته میشود. در تهیه قهوه به صورت لاته، دو پیمانه شیر جوشیدهشده را به یک پیمانه قهوه که با اسپرسوساز دم شده است، میافزایند. قهوه لاته نسبت به کاپوچینو رقیقتر است و اگر میخواهید برای اولین بار قهوه را امتحان کنید، بهتر است لاته را انتخاب کنید.
۳. قهوه فلت وایت
فلت وایت در واقع همان قهوه لاته است با این تفاوت که در تهیه قهوه فلت لایت برخلاف لاته لایه فوم شیر روی قهوه تشکیل نمیشود.
۴. موکا
یکی از خوشمزهترین قهوههای جهان موکا است. برای تهیه قهوه موکا از قهوه اسپرسو، شکلات و فوم شیر استفاده میشود. موکا یکی از بهترین انتخابها برای کسانی است که برای اولینبار میخواهند قهوه را امتحان کنند. طعم شکلات و فوم شیر تاحدودی تلخی قهوه را میگیرد و طعم آن را دلپذیرتر میکند.
۵. کورتادو
مبدا قهوه کورتادو کشورهای اسپانیا و کوبا است. تهیه این نوع قهوه بسیار شبیه به کاپوچینو است با این تفاوت که در تهیه کورتادو شیر کمتری استفاده میشود.
۶. قهوه ماکیاتو
عامل شهرت کافه ماکیاتو در سراسر جهان استارباکس است. در واقع بسیاری از افراد به واسطه استارباکس با کافه ماکیاتو آشنا شدند. در تهیه ماکیاتو از قهوه اسپرسو به علاوه مقدار کمی فوم شیر استفاده میشود؛ یعنی بخش اعظم قهوه ماکیاتو، از اسپرسو تشکیل میشود و خیلی قوی است. در نتیجه قهوه ماکیاتو در فنجانهای کوچک باید مصرف شود.
۷. کافه او لَه
کافه او لَه یک نوع قهوه لاته به سبک فرانسوی است. سرو کافه او لَه در لیوانهایی مانند لیوانهای کاپوچینو انجام میشود. برای تهیه این نوع از انواع قهوه با شیر، یک بخش قهوه صافشده را با یک بخش شیر حرارتدیده (نه شیر جوشیدهشده یا فومدار) مخلوط میکنند. این قهوه به زبان ایتالیایی با عنوان میستو شناخته میشود.
۸. قهوه لاته ماکیاتو
با شنیدن نام قهوه لاته ماکیاتو شاید فکر کنید تهیه آن به لاته و ماکیاتو شباهت دارد، اما روش تهیه لاته ماکیاتو با لاته و ماکیاتو بسیار متفاوت است. لاته ماکیاتو در لیوانهای بلند شیشهای سرو میشود. در تهیه قهوه لاته ماکیاتو اول شیر و فوم شیر در لیوان ریخته میشود و در نهایت به آنها یک شات قهوه اسپرسو افزوده میشود. اگر میخواهید قهوه را در منزل تهیه کنید، بهتر است انواع قهوه با شیر را امتحان کنید. در تهیه قهوه با شیر میتوان از عسل یا شکر برای افزایش شیرینی قهوه استفاده کرد. همچنین برای غلظت بیشتر میتوانید مقداری خامه به ترکیب شیر و قهوه خود اضافه کنید.
یکی دیگر از روشهای سرو قهوه با شیر، تهیه قهوه سرد به کمک چند تکه یخ است. برای تهیه قهوه به این روش، میتوانید چند قطعه یخ را داخل لیوان بریزید و سپس شیر فومدار و قهوه را به آن اضافه کنید. این نوع سرو قهوه اخیرا محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
آیا به قهوهای که با شیر سرو میشود شکر میافزایند؟
به طور کلی شیر دارای قند طبیعی است و وقتی انواع قهوه با شیر را سرو میکنید، بهتر است شکر که قند مصنوعی است به این ترکیب اضافه نکنید. البته افزودن شکر به ترکیب قهوه و شیر به سلیقه شما همبستگی دارد.
اگر میخواهید قهوه شما شیرینتر باشد، میتوانید به آن شکر هم اضافه کنید؛ اما اگر با طعم تلخ و کم شیرینی آن مشکلی ندارید میتوانید از افزودن شکر صرفنظر کنید. یک نکته مهم دیگر در مورد مضرات شکر است، به خصوص وقتی مصرف قهوه شما بالا باشد. مصرف شکر به همراه قهوه با شیر باعث اثرات سوء بر سلامتی شما میشود.
برای سرو انواع قهوه با شیر لیوانهای مخصوصی نیاز است؟
به طور کلی سرو انواع مختلف قهوه در کافیشاپها در لیوان و فنجانهای متفاوت انجام میشود؛ اما برای تهیه قهوه با شیر در خانه نیاز نیست از لیوانها و ماگهای مخصوص استفاده کنید. البته در برخی قهوهها نظیر اسپرسو، چون میزان انرژی این قهوهها بالا است باید حتما اندازه آن را رعایت کنید تا دچار مشکلات مختلف نشوید.
چرا برخی به قهوه شیر اضافه میکنند؟
تهیه قهوه با شیر و خامه در اکثر مناطق دنیا مرسوم است و طرفداران زیادی دارد. با افزودن شیر به قهوه، طعم تلخ قهوه تا حدود زیادی تعدیل میشود. اکنون سرو شیر قهوه با کمک دستگاه موکاپات برای صبحانه بسیار مرسوم است. بااینحال برخی ترجیح میدهند قهوه خود را با همان طعم تلخ اصیل امتحان کنند. انواع قهوه با شیر مثل کاپوچینو یا موکا بهترین انتخاب برای افرادی هستند که میخواهند برای بار اول قهوه را امتحان کنند.
در واقع طعم تلخ قهوه باسلیقه و مذاق بسیاری از افراد همخوانی ندارد اما برای بهرمندشدن از فواید قهوه، میخواهند آن را بنوشند. ترکیب انواع قهوه با شیر برای این دست از افراد انتخاب خوبی است؛ زیرا با وجود شیر، دیگر تلخی قهوه کمتر احساس میشود.
در کل استفاده از شیر یا ترکیبات دیگر نظیر خامه یا شکلات در تهیه قهوه به سلیقه شخصی افراد بستگی دارد. ممکن است برخی ترجیح بدهند در هر شرایطی قهوه را به شکل اسپرسو و تلخ بخورند، برخی دیگر هم ترجیح میدهند قهوه با طعمهای مختلف شیر یا خامه را امتحان کنند.
جمعبندی
قهوه یکی از بهترین و محبوبترین نوشیدنیهای جهان است که هرکسی حداقل یک روش تهیه آن را میپسندد. انواع روش های مصرف قهوه با شیر از اشکال محبوبتر سرو قهوه است و شاید دلیل آن تعدیل طعم تلخ قهوه در کنار شیر باشد. امروز میتوانید انواع مختلف قهوه را با شیر سرد یا گرم برای مهمانیهای خود تهیه کنید.
منبع: wikipedia
سوالات متداول
-
روشهای سرو انواع قهوه با شیر کدام اند؟
روش های زیادی برای مصرف قهوه با شیر وجود دارند که در این مطلب به صورت کامل آن ها را بررسی کرده ایم.
-
آیا به قهوهای که با شیر سرو میشود شکر میافزایند؟
به طور کلی شیر دارای قند طبیعی است و وقتی انواع قهوه با شیر را سرو میکنید، بهتر است شکر که قند مصنوعی است به این ترکیب اضافه نکنید.