قهوه یکی از محصولات خوراکی است که در دنیا طرفداران زیادی دارد. این نوشیدنی محبوب بعد از نفت، دومین محصول بزرگ در جهان محسوب میشود. تنوع دانههای قهوه بسیار بالا است؛ از طعم های آنها گرفته تا خاصیت و نحوه دم کردن آنها. وقتی صحبت از معرفی بهترین قهوه دنیا میشود، گزینه های بسیار زیادی برای انتخاب در میان دانههای قهوه خوب وجود خواهد داشت.
اگر در هنگام خرید با سوال بهترین قهوه دنیا چیست؟ روبرو می شوید، این مقاله جامع به شما کمک خواهد کرد که آن را پیدا کنید و بتوانید بهترین قهوه را متناسب با سلیقه خود پیدا کنید.
با قهوه بیشتر آشنا شوید
قبل از معرفی انواع قهوه در جهان و انتخاب بهترین آنها، بهتر است کمی اطلاعات درباره خود قهوه داشته باشید. خاستگاه اولیه این دانههای محبوب در کشور اتیوپی است، که گیاهان آن به طور طبیعی و فراوان در آن منطقه رشد میکنند. علاوه بر مزه و بوی خوشایند آن، قهوه به دلیل ویژگیها و مزایایی که برای بدن ایجاد میکند و بهویژه، کاهش نیاز به خواب و انرژی زا بودن، در میان انسانها بسیار محبوب شده است.
تنها ۸۰ کشور در جهان وجود دارند که شرایط آب و هوایی متناسب با نیاز درختان قهوه را دارند. درحالیکه در حدود ۵۰ کشور به تولید قهوه در جهان مشغول هستند. دو کشور برزیل و کلمبیا به ترتیب کشورهایی هستند که بیشترین میزان قهوه را سالیانه کشت و به دیگر کشورها صادر میکنند.
طعم قهوه تحت تأثیر عوامل مختلفی؛ مانند شرایط اجتماعی، اقلیمی، ارتفاع از سطح دریا و سایر شرایط رشد قرار میگیرد؛ بنابراین هنگام تلاش برای تشخیص اینکه کدام کشور بالاترین کیفیت دانههای قهوه را دارد، باید این شرایط ذکر شده را در نظر بگیرید.
دانههای قهوه پس از برداشت برای استفاده باید از مرحله رست (Roast) عبور کنند. در این مرحله دانههای قهوه بهاصطلاح تفت یا بو داده میشوند. سپس برای آسیاب و در انتها برای دم کردن استفاده می شوند. نوع دانه مورد استفاده، محل تهیه آن و نحوه رست شدن آن، بر طعم و عطری که برای نوشیدن خواهد داشت، تأثیر میگذارد.
ترکیبات درون قهوه با خواص زیادی که دارند، باعث علاقه بیشتر این افراد به نوشیدن آن و حتی در مواردی منجر به اعتیاد به این ماده شده است (اعتیاد به مصرف قهوه مضرات بسیار جدی را برای بدن به وجود میآورد).
کافئین یکی از این موارد است. کافئین موجود در دانههای قهوه از ایجاد احساس خستگی و خوابآلودگی جلوگیری میکند. به همین دلیل افراد زیادی به دنبال بهترین قهوه برای نوشیدن هستند تا اثرات زیادتر و مثبت تری را در آنها به وجود آورد!
به یکی از جالبترین خاصیت هایی که با مصرف قهوه البته که به اندازه، میتوان اشاره کرد، افزایش طول عمر است. هرچند اطمینان آشکار و مستقیمی در این باره هنوز وجود ندارد؛ اما با مزایایی که قهوه به همراه دارد، به طور قطع میتواند از دلایل ایجاد سلامتی بالقوه و طولانی مدت و در نتیجه افزایش طول عمر باشد.
به عنوان یک نکته در نظر داشته باشید، استفاده از بهترین نوع و نحوه صحیح دم کردن آن در تاثیراتی که بیان شد، دخیل هستند. در غیر این صورت می تواند مشکلاتی را نیز برای مصرف کنندگان در طول زمان به وجود آورد. به همین دلیل شناخت بهترین قهوه دنیا، یکی از مهمترین مسائلی است که برای شروع مصرف قهوه و یا ادامه آن باید در نظر داشته باشید.
معروف ترین دانه های قهوه در جهان
درخت های قهوه متفاوتی در دنیا وجود دارند. در میان آنها دو نوع درخت قهوه به نام عربیکا و روبوستا، از مشهورترین آنها هستند. دانههای قهوه این دو درخت نیز جزء بهترین های قهوه دنیا شناختهشدهاند. این دو در برخی موارد تفاوت هایی دارند که باعث شده است در مواردی نسبت به یکدیگر در جایگاه بالاتری قرار گیرند. در ادامه هر کدام به صورت مجزا بررسیشده است.
عربیکا
عربیکا محبوب ترین نوع دانه ای است که برای قهوه استفاده میشود. علاقهمندان به قهوه این نوع را به دلیل برتری طعمی که دارد، در اولویت خود قرار میدهند. طعم قهوه عربیکا به نوعی شیرینتر است و برای مصارف مستقیم گزینه ای بسیار خوبی است. دانههای درخت عربیکا معمولاً برای قهوه سیاه استفاده میشود. خواستگاه اصلی کشت عربیکا در اتیوپی است.
اکثر افراد با توجه به میزان تاثیر قهوه روی بیدار نگهداشتن و انرژی که ایجاد میکنند، آن را به عنوان قهوه های خوب تلقی میکنند. در این صورت مقدار کافئین موجود در دانههای قهوه این میزان را مشخص میکنند. با این وجود کافئینی که در دانههای عربیکا وجود دارد، به نسبت نوع دیگر آن یعنی روبوستا زیاد نیست؛ اما همچنان در جایگاه محبوب ترین نوع دانه قهوه قرار دارد.
قهوه به دلیل داشتن آنتی اکسیدان بسیار مورد توجه قرار گرفته است. میزان این خاصیت در دانههای قهوه، به نسبت مدت زمانی که رست میشوند و رنگ تیره یا روشنی به خود میگیرند، متغیر خواهد بود.
روبوستا
جایگاه دوم معروفترین نوع دانههای قهوه، به دانه قهوه روبوستا تعلق میگیرد. این نوع بیشتر در اندونزی و ویتنام کشت میشود. در مقایسه با عربیکا، ارزانتر و کیفیت کمتری دارد؛ زیرا پرورش و رشد روبوستا آسانتر انجام میگیرد.
کنترل کافئین با تمام مزایایی که دارد، موضوع بسیار مهمی است که در انتخاب نوع دانههای قهوه، باید به آن بسیار توجه داشته باشید. برای این منظور از طریق میزان رست کردن دانه ها می توانید مقدار اثرگذاری کافئین موجود در قهوه را در دست داشته باشید.
این در حالی است که قهوه هایی که از دانه روبوستا تهیه می شوند، کافئین بیشتری دارند. در نتیجه در زمینه تاثیر گذاری قوی تر از عربیکا عمل خواهند کرد. به طور کلی دانههایی که میزان رست آنها در حد رنگ روشنی خواهد بود، مقدار کافئین کمتری دارد.
طعم این نوع از قهوه ها تلخ تر و اکثراً در قهوه هایی مانند اسپرسو و مخلوط قهوه فوری استفاده میشود. با این وجود روبوستا را سالمتر از عربیکا میدانند؛ زیرا دانههای رست شده آن در حد بسیار کمی با رنگ روشن، به نسبت دانههای رست نشده عربیکا حاوی آنتی اکسیدان دو برابری هستند. به همین دلیل برای بیمارانی که مبتلا به آسم و عفونت هستند، نوشیدن این قهوه پیشنهاد میشود.
لیستی از معروفترین و بهترین قهوه ها در دنیا
قهوه هایی که در ادامه معرفی می شوند، جزء معروفترین قهوه و پرمصرف ترین نوع آن محسوب می شوند. همچنین برای آشنایی بهتر با آنها، اطلاعات جزئی درباره هر کدام از انواع قهوه ها نیز آورده شده است. به عنوان یک تذکر باید یادآور شود که قهوه ای که تحت عنوان بهترین معرفی خواهد شد، در نظر برخی از افراد ممکن است متفاوت باشد.
قهوه بلو مانتین جامائیکا (Jamaica Blue Mountain)
همانطور که از نام آن پیداست، این قهوه در کوههای جامائیکا رشد میکند. در طول چند دهه گذشته، قهوه بلو مانتین جامائیکا شهرتی پیدا کرده است که آن را به یکی از گرانترین و مرغوب ترین قهوه های جهان تبدیل کرده است. به همین دلیل نیز حجم تولیدی آن در سال محدود است و درصد زیادتر از همان مقدار نیز، به کشورهای دیگر صادر میشود.
کافئین موجود در این نوع قهوه بسیار قوی است. به دلیل طعم ملایم و شیرین خاصی که دارد، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. بلو مانتین میتواند بهترین گزینه برای مکان معروف ترین قهوه در دنیا باشد.
قهوه گیشا (Gesha)
در لیست معروف ترین قهوه دنیا، قهوه گیشا که در پاناما کشت می شود، قرار دارد. پایه این نوع قهوه دانههای عربیکا است. ویژگیهای خاک و شرایط آب و هوایی منطقه، به این دانههای قهوه گیشا ظرافت منحصربهفردی در جهان میبخشد.
کشت این نوع قهوه فقط به پاناما قطع نمیشود؛ بلکه در کشورهای دیگری که برای رشد قهوه مناسب هستند نیز، دانههای گیشا دیده میشوند. با این وجود معتبرترین نوع آن در پاناما یافت میشود.
عطر قهوه گیشا بینظیر است و آن را غیر قابل باور توصیف میکنند. به دلیل تعادل در طعم بسیار شیرین و اسیدی بودن آن، یکی از محبوب ترین گزینه ها برای نوشیدن قهوه است. به دلیل تقاضای زیادی که دارد، قیمت این نوع قهوه بسیار گران است.
قهوه پی بری ( Peaberry )
قهوه Peaberry تانزانیا یک نوع قهوه نادر آفریقایی است. دانههای قهوه پی بری بهآرامی برشتهشدهاند و طعم نسبتاً غنی در هنگام دمکردن آن ایجاد میکنند. این نوع قهوه از دانههای عربیکا با رست و میزان اسیدی بودن متوسطی روانه بازار میشوند. طعم و بوی قهوه پی بری ماندگار و غالباً رگه هایی از طعم نارگیل، آناناس و دیگر مرکبات را نشان میدهد.
قهوه کلمبیا
قهوه کلمبیا در صنعت قهوه شهرت خوبی دارد. همچنین سومین نوع تولید قهوه در جهان است. کلمبیا از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان قهوه است. کیفیت بالای قهوه های کلمبیایی باعث شده است که از مرغوب ترین قهوه های جهان شود. دو عامل کیفیت و کمیت در این نوع قهوه به وفور دیده میشود.
دلیل مرغوبیت قهوه کلمبیایی این است که دانههای قهوه به صورت دستی کشت می شود؛ به همین دلیل نیز قهوه هایی که کاملاً رسیدهاند را برای تهیه این نوع قهوه برداشت میکنند. کلمبیا یکی از تنها کشورهایی است که 100 درصد دانههای عربیکا تولید میکند. قهوه کلمبیایی به دلیل طعم مشهور در جهان محبوبیت زیادی دارد.
قهوه عاج سیاه
جایگاه این قهوه در لیست بهترین قهوه های دنیا همیشگی است. قهوه عاج سیاه از دانههای قهوه عربیکا تولید میشود. این نوع قهوه پس از خوردن و دفع فضولات حیوانی فیل ساخته میشود. قهوه بلک ایوری فقط در کشور تایلند تولید می شود. طعم این قهوه به دلیل عبور از روده حیوان، تلخی زیادی ندارد و منحصربهفرد خواهد شد.
به دلیل نحوه تولید آن، این قهوه نسبت به تمام انواع قهوه های دیگر کمیاب است و بهسختی تهیه میشود. این قهوه درحالیکه از گرانترین قهوه های جهان محسوب میشود؛ طرفداران خاص خود را دارد.
قهوه مخلوط سیاه
این نوع قهوه رقیب قوی برای بهترین دانههای قهوه در جهان، در کنار دیگر قهوه هایی که معرفی شد، محسوب میشود. قهوه مخلوط بلک از مخلوطی از قهوه آسیاب شده از 70 درصد عربیکا، 30 درصد دانههای روبوستا از برزیل، نیکاراگوئه، مکزیک، گواتمالا و هند تولید شده است. ترکیبات این قهوه برای نوشیدنیهای اسپرسو استفاده میشود. این دانه ها را برای مصرف به صورتی ایدهآل و مناسبی برشته میکنند.
دانههای قهوهایی که معرفی شدند، هر کدام به عنوان بهترین قهوه دنیا شناخته می شوند! تنها بسته به افرادی که آنها را استفاده میکنند، میتوان آنها را اولویت بندی کرد؛ اما میتوان قهوه عربیکا را به عنوان محبوب ترین دانه قهوه و انواعی که از آن مشتق میشوند را به عنوان بهترین قهوه از نظر اکثر افراد دانست.
نوشیدنی هایی بر پایه بهترین قهوه های دنیا
با همان دانه ها و انواع قهوه هایی که تاکنون معرفیشدهاند، نوشیدنیهای متنوعی ساخته میشود. این تفاوتها در نوع دانه ای که به کار گرفته میشوند و نحوه دم کردن آنها، خود را نشان میدهند. در ادامه برخی از مشهورترین نوشیدنیهای قهوه معرفیشدهاند.
لاته
این نوشیدنی کلاسیک از اسپرسو و مقداری شیر و فوم تشکیل شده است. محبوبترین نوشیدنی قهوه موجود، لاته است که پیشنهاد میشود آن را با همان ساختار خود میل کنید؛ زیرا به دلیل وجود شیر در آن، طعم شیرین تری به نسبت اسپرسو دارد؛ بنابراین افزودنی دیگری یا طعمهای دیگر آن را جایگزین طعم طبیعی نکنید.
کاپوچینو
کاپوچینو (Cappuccino) بر پایه اسپرسو مانند لاته است. فوم موجود در آن نسبت به لاته بیشتر است. این نوشیدنی نیز طرفداران زیادی دارد که منجر به ساخت پودرهای آماده و قابلیت تهیه فوری آن شده است. خلاف لاته، با استفاده از طعمدهندههای دیگری میتوان تجربه خوشمزهای از این نوع نوشیدنی قهوه داشت.
آمریکانو
آمریکانو با طعمی مشابه قهوه سیاه، از یک شات اسپرسو رقیقشده در آب داغ تشکیل شده است.
اسپرسو
یک شات اسپرسو (Espresso) از همان مقدار نوع قهوه قویتر است؛ اما چرا؟ واضح است که هیچ تفاوتی در مورد خود دانهها وجود ندارد. وقتی دانهها برای تهیه اسپرسو استفاده میشوند، ریزتر آسیاب میشوند و نسبت پودر به آب بیشتر از آنچه برای قهوه استفاده میشود، دم میشوند. در نتیجه یک مایع غلیظ تر و با طعمی تلخ تر و پررنگ تر ایجاد میشود.
برخی از افراد یک شات اسپرسو را بهتنهایی سرو میکنند. در باقی موارد نیز به عنوان پایه بیشتر نوشیدنیهای قهوه مانند لاته و ماکیاتو و کاپوچینو استفاده میشود.
ماکیاتو
ماهیت این قهوه نیز مانند لاته است و از اسپرسو ساخته شده است. تفاوت این نوع از قهوه با سایرین، استفاده از لایه فوم بسیار کم و سطحی است. قهوه ماکیاتو برای افرادی که چیزی مابین لاته و کاپوچینو میخواهند، بهترین قهوه انتخابی خواهد بود.
موکا
نوشیدنی موکا، یک نوشیدنی اسپرسو شکلاتی با شیر بخار پز و فوم است. موکا را میتوان ترکیبی از کاپوچینو و شکلات دانست.
ریسترتو
Ristretto یک شات اسپرسو است. در تهیه آن از آب گرم کمتری استفاده میکنند که طعم شیرین تری در مقایسه با طعم تلخ یک شات اسپرسو خالی را ایجاد میکند. در نهایت اسپرسویی غلیظتر و تیرهتر ساخته خواهد شد.
قهوه بولت پروف
این قهوه نیز به تازگی بسیار محبوب شده است و همچنان بر پایه اسپرسو تهیه میشود. اسپرسو، کره و روغن، مواد تشکیلدهنده این قهوه هستند. طعم آن به نوعی خامه ای شیرینی است که برای دوستداران قهوه های شیرین بدون مواد مصنوعی، بسیار انتخاب مناسبی خواهد بود.
کلام آخر
این سؤال که بهترین دنیا چیست؟ پاسخ مشخص و قطعی نخواهد داشت. همان گونه که پس از مطالعه این راهنما جامع دریافتید، بهترین قهوه دنیا را شخص خود شما تعیین میکند. ترجیحات و سلیقه ای که هر فرد در طعم و نحوه تهیه قهوه و ویژگی که هر نوع دانه قهوه دارد، روی تصمیمگیری و انتخاب آنها تاثیر میگذارد.
هر فردی با توجه به نتیجهای که از نوشیدن این قهوه ها انتظار دارد؛ مانند سلامتی، کاهش وزن، تاثیر بر بی خوابی و انرژی زایی، با انتخاب مناسب ترین آنها، بهترین قهوه را برای خود پیدا خواهد کرد.
منابع: