تصور کنید کنار یک دکه کوچک قهوهفروشی ایستادهاید و پس از مدتها که نوبتتان شده، وقتی میگویید «یک فنجان اسپرسو لطفاً»، باریستا بپرسد سولو یا دوپیو؟! میدانید باید چه جوابی بدهید؟ دوپیو نام ایتالیایی قهوه دبل اسپرسو است که از دو شات اسپرسو معمولی تهیه میشود و طبیعتاً کافئین بیشتری نسبت به قهوه سولو یا سینگل دارد. پس اگر اول یک روز سخت و پرمشغله به کافئین بیشتری نیاز دارید و از طرفداران قهوه ایتالیایی هستید، قهوه اسپرسو دوپیو میتواند انتخاب فوقالعادهای برای شما باشد. در ادامه این مطلب نگاهی میاندازیم به اینکه این قهوه چیست و چگونه تهیه میشود. با ما همراه باشید.
دبل اسپرسو یا دوپیو چیست؟
دوپیو در زبان ایتالیایی به معنی دوبل است؛ این یعنی منظور از اسپرسو دوپیو همان اسپرسو دبل شات است. برای آماده کردن این قهوه روشهای مختلفی وجود دارد که در نهایت همه آنها به یک نوشیدنی لذیذ با طعم مشابه ختم میشود. معمولاً افرادی که دوست دارند صبحها کافئین بیشتری دریافت کنند یا کسانی که برای بیدار ماندن در طول روزبه کافئین بیشتری نیاز دارند، این قهوه را ترجیح میدهند.
یک فنجان قهوه معمولی ضعیفتر از یک شات اسپرسو است و یک شات سینگل اسپرسو ضعیفتر از قهوه اسپرسو دوپیو. دوپیو کافئین بیشتری دارد و به لطف آب اضافه، طعم قویتری دارد.
اصالت قهوه اسپرسو دوپیو به کجا برمیگردد؟
بسیاری معتقدند واژه دوپیو را باریستاهای ایتالیایی ابداع کردند، فقط به خاطر اینکه جالب بود، اما یک داستان واقعی پشت این اسمگذاری وجود دارد. کلمه «doppio» در زبان انگلیسی به معنای «دوبل» است و ازآنجاییکه این اسپرسوها آن موقع دو برابر قویتر از سایر نوشیدنیهای قهوه بودند، (چون برای تهیه آن دو شات با یکدیگر ترکیب میشد) در میان قهوهخورها محبوبیت بیشتری پیدا کردند.
اسپرسو نسبت به قهوههای معمولی عطروطعم غلیظتر و قویتری دارد، اکنون با دبل اسپرسو شاهد دو برابر غلظت بیشتر قهوه و طعم قویتری هستیم. ازآنجاکه دوپیو یکی از اولین راههایی بود که مردم توانستند کافئین بیشتری به نوشیدنیهای خود اضافه کنند، به عقیده برخی از افراد، الهامبخش نوشیدنیهای انرژیزای مختلف مثل Red Bull بود.
فرق بین دوپیو و اسپرسو معمولی چیست؟
میتوان گفت دوپیو معادل دو شات اسپرسو سینگل است. بسیاری از کافههای خارج از ایتالیا اکنون دوپیو را به عنوان اسپرسو استاندارد خود سرو میکنند و از آن در تمام نوشیدنیهای لبنی استفاده میکنند.
مواد لازم برای تهیه قهوه دبل اسپرسو
تمام چیزی که برای تهیه این قهوه لذیذ و خوشمزه نیاز دارید قهوه، اسپرسو، آب داغ و شیر است. برای تهیه یک یا دو شات دوپیو، معادل 6 تا 8 گرم اسپرسو نیاز خواهید داشت. طبق دستورالعمل قهوهساز، قهوه را دم کنید. برای افزودن آب داغ و شیر به داخل قهوه باید یک پارچ تهیه کنید. البته برخی از قهوهسازها خودشان پارچ فیلتردار دارند.
طرز تهیه دبل اسپرسو
قهوه خود را طبق دستورالعمل دستگاه قهوهساز دم کنید. دو فنجان بردارید و آنها را تا نیمه با آب جوش پر کنید، سپس در هر فنجان 30 الی 60 گرم اسپرسو بریزید و بقیه فنجانها را با شیر داغ پر کنید. سپس هم بزنید تا خوب مخلوط شوند. در صورت نیاز، شکر یا هر طعمدهنده دیگری که دوست دارید در همین مرحله اضافه کنید. قهوهها را بلافاصله سرو کنید یا در ظرفی تا 15 دقیقه داغ نگه دارید.
برای تهیه اسپرسو دوپیو سرد، کافی است یک فنجان را با قهوه و نصف دیگر را با شیر پر کنید، سپس قبل از سرو به هر فنجان یخ اضافه کنید. البته با این کار قهوه اسپرسو شما کمی رقیقتر از حالت داغ میشود.
قهوه اسپرسو دوپیو را چطور نوش جان کنیم؟
دوپیو اسپرسو را معمولاً همانطور که هست، مینوشند؛ اما برخی ترجیح میدهند فوم روی آن را با قاشق هم بزنند. برخی پس از آماده شدن فنجان قهوه روی آن پودر کاکائو میریزند و برخی ترجیح میدهند به فنجان خود مقداری لیمو اضافه میکنند.
مقدار شیر موجود در اسپرسو دوپیو
اسپرسو دوپیو بدون شیر درست میشود. این نوشیدنی به عنوان پایه قهوه برای بسیاری از نوشیدنیهای لبنی مثل ماکیاتو، کورتادو، کاپوچینو و لاته عمل میکند.
بهترین دما برای دوپیو چقدر است؟
اگر تجربه چندان زیادی در تهیه قهوه ندارید، احتمالاً اندازه حرارت دادن به اسپرسو دوپیو یکی از بزرگترین نگرانیهای شما است. ازآنجاییکه این قهوه معمولاً دو برابر یک فنجان قهوه متوسط است، برخی تصور میکنند باید شعله آن را تا آخر زیاد کنند تا خوب داغ شود. درحالیکه چنین تصوری درست نیست؛ چون برای این قهوه، اسپرسو باید طعم بسیار غنیتر و قویتری در مقایسه با قهوه دم کرده معمولی داشته باشند.
این نوشیدنی حتی در دمای اتاق یا کمی سردتر و مخصوصاً در تابستان طعم فوقالعاده خوبی دارد.
وقتی دمای اسپرسو حدود 195 تا 205 درجه فارنهایت باشد، طعم واقعی خود را دارد و تلخ نیست. به همین خاطر معمولاً بیشتر افراد ترجیح میدهند قهوه دبل اسپرسو را داغ بنوشند.
برای دوپیو سرد حدود 3/4 فنجان (178 میلیلیتر) را با اسپرسو داغ پر کنید و بعد مقداری یخ به آن اضافه کنید.
نکات عالی برای تهیه دبل اسپرسو حرفهای
برای تهیه یک اسپرسو دوپیو حرفهای باید به چند نکته اساسی توجه کنید تا قهوه دبل اسپرسو شما، عطر و طعم بی نظیری داشته باشد؛ در ادامه به بررسی برخی از نکات مهم برای تهیه اسپرسو دوپیو خوش طعم می پردازیم.
1. از دستگاهی با فشار مناسب استفاده کنید
اسپرسو باید سریع دم شود تا تلخ نشود. دستگاه قهوه ساز اسپرسو باید ظرف 25 تا 30 ثانیه آب داغ را با فشار وارد از قهوه رد کند. یک نکته مهم و آن اینکه دانههای قهوه نباید بهقدری ریز آسیاب شده باشند که دستگاه اسپرسو ساز نتواند فشار متناسب با آن را اعمال کند. برای یک شات قهوه اسپرسو سینگل باید 45 میلیلیتر آب را از یک قاشق غذاخوری پودر قهوه با فشار عبور دهد؛ بنابراین برای اسپرسو دوپیو انتظار داریم این عدد به 90 میلیلیتر آب از 2 قاشق غذاخوری قهوه برسد. این یعنی باید فشار دستگاه را برای قهوه دوپیو کمی بیشتر کنید تا زمانبندی درست بماند.
2. از محصولات باکیفیت استفاده کنید
مطمئن شوید که از اسپرسوساز خوب، آسیابکن خوب و قهوه با کیفیت استفاده میکنید. البته نه به این معنی که حتماً باید مبلغ زیادی برای تجهیزات قهوهساز پرداخت کنید، اما با داشتن آنها طبیعتاً راحتتر میتوانید یک اسپرسو لذیذ تهیه کنید. یک دستگاه پمپدار انتخاب کنید که حداقل فشار آن 9 بار باشد. قهوهساز شما باید یک دیگ بخار و یک پورتافیلتر داشته باشد تا هم بتوانید قهوه سینگل و هم دوپیو را با آن دم کنید.
معمولاً توصیه میشود برای تهیه اسپرسو از قهوه عربیکا استفاده شود. روبوستا قوی است و معمولاً کیفیت قابل قبولی ندارد. همچنین طعم آن در مقایسه با عربیکا تندتر است.
3. دستگاه را گرم کنید
برای تهیه یک فنجان اسپرسو دوپیو خوشمزه، باید پورتافیلتر را از قبل گرم کنید. قبل از شروع، مقداری آب داغ از آن عبور دهید تا گرم شود. در ضمن فنجانی که استفاده میکنید هم باید قبل از شروع گرم شود.
اکثر باریستاها برای گرم کردن فنجانها آنها را در سینی گرمکننده اسپرسوساز میگذارند. شما میتوانید مقداری آب داغ در فنجانها بریزید و پسازآنکه قهوه آماده شد، آب را تخلیه کنید. راه گرم کردن پورتافیلتر این است که دستگاه را با آب و بدون قهوه راه بیندازید.
4. قهوه را بهاندازه بردارید
دانههای قهوه تازه برشته شده را درست قبل از تهیه قهوه آسیاب کنید تا طعم آنها تازه بماند. 2 قاشق غذاخوری از دانههای آسیاب شده را با دقت در پورتافیلتر بریزید. سپس قهوه را به خوبی تمپ کنید تا صاف و یکدست شود. این کار هم به طعم قهوه و هم به جریان بهتر آب کمک میکند. حواستان باشد قسمتی از آن شل نباشد که در نهایت دانهها در قهوه شناور نباشند.
آشنایی با برخی از جایگزینهای دبل اسپرسو
رایجترین جایگزین اسپرسو دوپیو، قهوه آمریکانو است؛ چرا که سریعتر از اسپرسو دبل شات آماده میشود. ازآنجاکه تهیه قهوه اسپرسو در لحظه برای مهمانان کار سختی است، اکثراً قهوه آمریکانو را ترجیح میدهند. نصف فنجان قهوه و نصف فنجان آب است؛ این یعنی حجم آب قهوه آمریکانو نسبت به سینگل شات اسپرسو بیشتر و درنتیجه نوشیدنی لذیذتر و با کافئین کمتری است.
کار دیگری که میتوان با دوپیو انجام داد، این است که آن را مثل لاته یا کاپوچینو شیرین کرد. برای این کار قبل از بخارپز کردن شیر، مقداری شربت یا شکر به قهوه اضافه کنید و بعد آن را درون فنجان بریزید. این کار مخصوصاً موقع اضافه کردن شیر سرد به قهوه انجام میشود تا طعم شربت بهتر با قهوه ترکیب شود.
برخی از ممکن است ترجیح دهند اسپرسو خود را بدون شیر نوش جان کنند. این افراد میتوانند دو شات را در یک فنجان بریزند و آن را بنوشند. طبیعتاً کافئین این قهوه بیشتر است، چون چیزی برای رقیق کردن قهوه به آن اضافه نمیشود.
برخی دیگر ترجیح میدهند آن را با یک شات از چیزی که طعم جالبی دارد، مثل شکلات یا فندق نوش جان کنند. پس اگر خیلی طرفدار تلخی قهوه نیستید، این روش میتواند انتخاب خوبی برای شما باشد.
مزایای نوشیدن اسپرسو دوپیو
اولین مزیت این قهوه این است که شبیه خوردن دو فنجان درآنواحد است. انگار این دو مکمل یکدیگر هستند. میتوانید بهدلخواه یکی را دارک بنوشید و دیگری را با شیر مخلوط کنید؛ یا هر دو را با هم ترکیب کنید. همچنین طعم دوپیو نسبت به قهوه فوری معمولی بهتر است، زیرا در آن بهجای استفاده از پودر قهوه، از دانههای ریز آسیاب شده استفاده میشود.
مزایا این نوشیدنی پرطرفدار به همینجا ختم نمیشود. به لطف قویبودن این قهوه، افراد تعداد فنجانهای کمتری در طول روز مینوشند و بهاینترتیب با دریافت کافئین کمتر، سردرد کمتری را هم تجربه میکنند. در ضمن این قهوه برخلاف قهوه آسیاب شده خانگی خیلی زود آماده میشود و برای تهیه آن نیازی به صبر نیست؛ فقط کافی است آب جوش را به دانههای آسیاب شده قهوه اضافه کنید و هم بزنید.
دانههای اسپرسو دوپیو باید چطور باشند؟
شرط لازم برای لذت بردن از یک فنجان قهوه درجهیک، استفاده از پودر قهوه مناسب و باکیفیت است. برای اسپرسو دوپیو، دانه قهوه را خوب برشته میکنند تا عطروطعم معمولی اسپرسو را تداعی کند. هر چه دانههای رستشده تازهتر باشد، طعم قهوه بهتر است. به همین خاطر، قهوهخورهای حرفهای دانههای قهوه تازه برشته شده را از فروشگاههای قهوهفروشی معتبر خریداری میکنند و آنها را درست قبل از دم کردن قهوه، آسیاب میکنند. بهاینترتیب عطر و بوی قهوهای که در خانه دم میکند، درست شبیه کافههای ایتالیایی و قهوههای باریستاهای معروف دنیا خواهد بود.
با نوشیدن اسپرسو دوپیو چقدر کافئین دریافت میکنیم؟
بهطور متوسط یک شات اسپرسو حدود 40 میلیگرم کافئین دارد؛ بنابراین انتظار میرود اسپرسو دبل حدود 80 میلیگرم کافئین داشته باشد. البته یک فنجان قهوه دم کرده چیزی حدود 120 میلیگرم کافئین دارد که از هر دوی اینها است.
توجه داشته باشید که با نوشیدن مرتب اسپرسو دوپیو، مقدار زیادی کافئین وارد بدن میشود که اگر مراقب نباشید، میتواند باعث استرس و اضطراب شما در طول روز شود و خواب شبتان را با مشکل مواجه کند.
جمع بندی
قهوه اسپرسو دوپیو یکی از پرطرفدارترین نوشیدنیهای اسپرسو محسوب میشود که میتوانید از هر کافیشاپی که دستگاه اسپرسوساز حرفهای دارد، آن را تهیه کنید. حتی اگر خودتان در خانه یک دستگاه اسپرسوساز خوب تک شات داشته باشید، میتوانید هر روز صبح خود را به یک فنجان دوپینوی کلاسیک مهمان کنید. در این مقاله بهطور کامل به معرفی این قهوه ایتالیایی پرداختیم و با مهمترین نکات آماده کردن آن آشنا شدیم. نکاتی که با رعایت عطروطعم قهوه دوپینوی خانگیتان چندین برابر بهتر خواهد شد. امیدواریم که از این مطلب لذت برده باشید.
منبع: lovers.coffee
سوالات متداول
-
اسپرسو دوپیو همان اسپرسو دبل است؟
بله اسپرسو دوپیو در واقع همان اسپرسو دبل است که باریستاهای ایتالیایی به آن نام دوپیو را دادهاند. این قهوه معادل دو اسپرسو سینگل شات است.
-
آیا اسپرسو دوپیو با شیر تهیه میشود؟
معمولاً خیر، این نوشیدنی خوشمزه ترکیبی از دانههای قهوه تازه آسیاب شده و آب داغ است.
-
قهوه اسپرسو دوپیو چقدر قوی است؟
یک فنجان قهوه دم کرده معمولی ضعیفتر از یک شات اسپرسو و یک شات اسپرسو ضعیفتر از قهوه اسپرسو دوپیو است. میزان کافئین قهوه دوپیو دو برابر سینگل اسپرسو است و طعم قویتری دارد.