اگر از شیفتگان قهوه هستید و یا عادت دارید قهوهتان را در کافیشاپ بنوشید، احتمالاً نام لاته ماکیاتو (Latte Macchiato) را شنیده یا در منو دیدهاید. نام این نوشیدنی بسیار جذاب و خوشطعم از ترکیب دو کلمه ایتالیایی Macchiato و Latte تشکیلشده که ماکیاتو به معنای نشانهگذاری شده یا لکهدار و لاته به معنای شیر است. ترکیب این دو کلمه یعنی لاته ماکیاتو به معنای شیر نقش داده شده با قهوه است. این در حالی است که در ایران برخی اصطلاح نادرست لته ماکیاتو را برای آن به کار میبرند. تهیه کردن کافه ماکیاتو بسیار خوشمزه کار چندان دشواری نیست و در ادامه طرز تهیه آن را برای شما شرح خواهیم داد.
قهوه ماکیاتو چیست؟
ماکیاتو در منوی نوشیدنیهای شامل قهوه و شیر دستهبندی میشود و برای علاقهمندان به قهوه در کنار نام قهوههای لاته، کاپوچینو، کورتادو و… یک نامآشنا به نظر میرسد. این نوشیدنی ریشه ایتالیایی دارد و نخستین بار از طریق منو کافههای ایتالیا به جهان معرفی شد.
همچنین همانطور که پیشازاین اشاره کردیم، در زبان ایتالیایی ماکیاتو به معنای خال یا نشاندار است که به کف شیری که بر روی سطح آن قرار گرفته و آن را نشانهدار کرده، اشاره دارد. بهطورکلی قهوه ماکیاتو به دو مدل اسپرسو ماکیاتو Espresso Maacchiato و لاته ماکیاتو Macchiato Latte تقسیم میشود که تفاوت اصلی آنها در مقدار شیر اضافی موجود در کافه ماکیاتو است.
تاریخچه ماکیاتو
اگر بخواهیم نام این نوشیدنی را بررسی کنیم باید بگوییم که این نوشیدنی نام خود را از لکهدار کردن قهوه اسپرسو توسط شیر به دست آورده است. ماکیاتو Maacchiato در زبان ایتالیایی به معنای نشان یا لکهدار کردن است.
لفظ ماکیاتو نخستین مرتبه توسط یک باریستای ایتالیایی برای تفاوت ایجاد کردن میان قهوهی اسپرسو معمولی و اسپرسویی که مقداری شیر اضافه دارد بهکاربرده شد و بعدها نیز با همین نام به جهان معرفی گردید. این باریستا ایده این نامگذاری را از یک نوشیدنی رایج در پرتغال به نام کافه پینادو گرفته بود که به معنای قهوه با یک قطره شیر است.
در کشور پرتغال به قهوه ماکیاتو، کافه پینادو cafe pingado نیز میگویند که به معنای قهوه با یک قطره شیر است.
پیش از نامگذاری، باریستاها ناچار بودند به نحوی به پیشخدمتها و کارکنان کافهها بفهمانند که کدام اسپرسو خالص است و کدامیک حاوی کمی شیر است؛ بنابراین برای راحتی کار خود روی اسپرسویی که شیر داشت٬ یک لکه شیر میگذاشتند. این میتواند منشأ نامگذاری کافه یا اسپرسو ماکیاتو باشد.
قهوه لاته ماکیاتو چیست؟
لاته ماکیاتو شباهت بسیاری به اسپرسو ماکیاتو دارد و تنها تفاوت آنها در مقدار شیر آنها است که در لاته ماکیاتو این مقدار بیشتر است. برای تهیه لاته ماکیاتو ابتدا باید قهوه اسپرسو را تهیهکرده و سپس بهاندازه سهچهارم حجم اسپرسو، شیر فوم گرفته شده را به آن اضافه کرد و درنهایت روی نوشیدنی یک لکه فوم شیر قرار داد.
برخی به سه لایه بودن لاته ماکیاتو اهمیت زیادی میدهند که برای این اتفاق لازم است ابتدا شیر، بعد کف و درنهایت اسپرسو اضافه شود. بهاینترتیب یک کافه ماکیاتو سه لایه تهیه میشود که در ظروف شیشهای جلوهی بسیار جذابی را به وجود میآورد.
طرز تهیه ماکیاتو
نوشیدنی لاته ماکیاتو یک روش تهیه قهوه ایتالیایی و ترکیبی از شیر و قهوه است. این قهوه از ترکیب یک یا دو شات اسپرسو با یک لیوان شیر بخار زده و فوم شیر تشکیل میشود. برای تهیه این نوشیدنی تنها به یک فنجان قهوه اسپرسو عالی و یک لیوان کف شیر غلیظ نیاز دارید.
در حقیقت کلمه ایتالیایی Macchiato به معنای نشانهگذاری شده یا لکهدار شده است و لاته هم در زبان ایتالیایی به معنای شیر است. ترکیب کلمه لاته ماکیاتو Latte Macchiato به معنای شیر لکهدار یا نقش داده شده با قهوه اسپرسو است. در ادامه به مواد موردنیاز و طرز تهیه این نوشیدنی خوشمزه اشاره خواهیم کرد.
مواد لازم
- شیر: 220 میلیلیتر
- قهوه اسپرسو: 40 سیسی
- پودر دارچین، سیروپ دلخواه، شکلات رنده شده یا سس کارامل جهت تزیین
طرز تهیه
برای آماده کردن یک کافه ماکیاتو خوشطعم ابتدا باید شیر تهیهشده را داغکرده و آن را بهوسیله نازل بخار دستگاه قهوه ساز اسپرسوساز کفدار کنید. اگر در منزل دستگاه اسپرسوساز ندارید، میتوانید با استفاده از یک کفساز دستی معمولی شیر را کفدار کنید. بعدازاین مرحله لیوان شیشهای را که برای نوشیدنی خود آماده کردهاید گرم کنید.
بهعنوانمثال میتوانید با شستن لیوان با آب گرم، دمای آن را بالا ببرید. سپس شیر داغ کفدار را درون لیوان گرم بریزید. در این مرحله قهوه اسپرسو خود را آماده کنید و حدود 40 سیسی از آن را از وسط لیوان حاوی شیر بهآرامی روی شیر بریزید. در این هنگام مشاهده میکنید که اسپرسو از لایه کف مانند عبور کرده و با حرکتی به سمت پایین به سطح مایع شیر میرسد و لیوان شیشهای شما سه لایه یا سه رنگ میشود.
برای تزیین نوشیدنی قهوه لاته میتوانید از پودر دارچین، شکلات و یا سس کارامل استفاده کنید. همچنین خوب است بدانید که نوشیدنی دیگری به نام کافه ماکیاتو Caffe Macchiato وجود دارد که تنها تفاوت آن با لاته ماکیاتو در عوض شدن جای شیر و قهوه است. در این نوشیدنی درواقع شیر را به مقدار خیلی کم بر روی فنجان اسپرسو میریزند و اصطلاحاً قهوه را لکهدار میکنند.
لاته ماکیاتو، اسپرسو ماکیاتو و کارامل ماکیاتو چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
در این بخش قصد داریم به تفاوت میان لاته ماکیاتو، اسپرسو یا کافه ماکیاتو و کارامل ماکیاتو بپردازیم و آن را بهطور خلاصه برای شما شرح دهیم.
بهطورکلی نام نوشیدنی ماکیاتو Macchiato به معنای خالدار، نقشدار یا لکهدار است و در هر سه مدل آن از قهوه اسپرسو و شیر استفاده میشود؛ اما در میزان مواد اولیه و نحوه ترکیب آن تفاوتهایی وجود دارد که باعث ایجاد نوشیدنیهای متفاوت و خوشمزه میشود. درواقع تمام نوشیدنیهایی که بر پایه اسپرسو هستند، در میزان شیری که در آنها استفاده شده با یکدیگر تفاوت دارند.
در ادامه به صورت جداگانه به هرکدام از این نوشیدنیها خواهیم پرداخت.
لاته ماکیاتو (Latte macchiato)
لاته ماکیاتو یک نوشیدنی ایتالیایی بر پایه قهوه اسپرسو است که از ترکیب شیر فوم گرفته شده و قهوه اسپرسو تهیه میشود. لاته در زبان ایتالیایی به معنای شیر، ماکیاتو به معنای لکهدار و لاته ماکیاتو به معنای شیر لکهدار شده است.
برای تهیه این نوشیدنی باید ابتدا حدود 250 میلیلیتر شیر را فوم بگیرید. لیوان موردنظر را گرم کرده و دمای آن را بالا ببرید. سپس با استفاده از قاشق بهآرامی فوم و شیر را درون لیوان گرم بریزید. بهطوریکه شیر به صورت کامل در لیوان ریخته شود و سپس فوم یا همان کف شیر را روی آن بگذارید. در این مرحله به شیر درون لیوان، یک شات اسپرسو (حدود 30 میلیلیتر) اضافه کنید. در این هنگام اسپرسو لکهای بر روی شیر فوم گرفته ایجاد خواهد شد که به آن لاته ماکیاتو یا شیر لکهدار میگویند. اسپرسو از شیر فوم گرفته عبور کرده و به سمت انتهای لیوان حرکت میکند تا به سطح مایع نوشیدنی یا همان شیر برسد و نوشیدنی سه لایه و رنگی شامل سه رنگ سفید، قهوهای و سفید را به وجود میآورد. معمولاً برای نمایان شدن زیبایی ترکیب رنگی این نوشیدنی، از لیوانهای بلند شیشهای استفاده میشود.
اسپرسو ماکیاتو یا کافه ماکیاتو (Espresso Macchiato)
کافه ماکیاتو نیز یک نوشیدنی گرم ایتالیایی است که از اضافه کردن مقدار کمی شیر به صورت کف بر روی یک فنجان قهوه اسپرسو داغ به دست میآید. در زبان ایتالیایی کافه به معنی قهوه و ماکیاتو هم همانطور که اشاره شد به لکهدار شده معنی میشود. مقدار شیر در این نوشیدنی بسیار کم است که پس از آماده کردن آن به شکل کف، در حد یک یا دو قاشق غذاخوری بر روی فنجان اسپرسو اضافه میشود.
همانطور که از اسم این نوشیدنی مشخص است، طبیعتاً طعم اصلی و غالب این نوشیدنی اسپرسو خواهد بود. پس ابتدا اسپرسو را با استفاده از دستگاه اسپرسو ساز آماده کرده و پس از گرفتن فوم شیر مقدار کمی از آن را روی اسپرسو خود بریزید.
کارامل ماکیاتو (Caramel Macchiato)
نحوه آمادهسازی و سرو کارامل ماکیاتو شباهت بسیاری به لاته ماکیاتو دارد. برای تهیه این نوشیدنی نیز به حدود 250 میلیلیتر شیر، یک شات اسپرسو، پودر دارچین، سیروپ دلخواه یا سس کارامل جهت تزیین نیاز است. برای تهیه این نوشیدنی جذاب میتوانید مراحل زیر را به ترتیب دنبال کنید.
در قدم اول در کف ماگ یا لیوان شیشهای که برای نوشیدنی خود در نظر گرفتهاید، حدود 20 تا 30 میلیلیتر سیروپ کارامل یا هر سیروپ دیگری که تمایل دارید بریزید. سپس حدود 250 میلیلیتر شیر را فوم داده و بهآرامی با استفاده از قاشق درون لیوان بریزید. پسازآن چند ثانیه صبر کنید تاکمی فوم شیر از آن جدا شود. در قدم بعدی اسپرسو را از بالا بهآرامی داخل لیوان بریزید تا در زیر فوم و بالاتر از شیر یکلایه قهوهای به وجود بیاورد. بهطور اصولی میتوان گفت حدود سهچهارم ماگ یا لیوان را شیر در نظر میگیرند و به همین دلیل است که طعم غالب آن اسپرسو نیست. همچنین معمولاً روی نوشیدنی را با سیروپ یا سس کارامل مارکدار و تزیین میکنند. پس از اتمام این مراحل یک نوشیدنی با تقسیم رنگی بسیار زیبا به نام کارامل ماکیاتو خواهید داشت.
نحوه سرو کافه ماکیاتو
برای تهیه این قهوه میتوانید به مقدار دلخواه اسپرسو به نوشیدنی خود اضافه کنید. بهعنوانمثال برخی یک شات و برخی دیگر دو شات به لاته ماکیاتو خود اضافه میکنند. پس از آماده شدن ماکیاتو، میتوانید برای نمایان شدن ترکیب سه رنگ زیبای این نوشیدنی، آن را در فنجانهای شیشهای یا سرامیکی سرو کنید.
دقت داشته باشید که مدتزمان سرو این نوشیدنی باید بسیار کوتاه باشد. چرا که دمای لکه فوم روی نوشیدنی بهسرعت پایین آمده و سرد میشود.
شما میتوانید نوشیدنی ماکیاتو خود را با شکلات، کوکی، انواع کلوچه یا نان خرمایی سرو کنید و از طعم بینظیر آن لذت ببرید.
سفارش قهوه لاته ماکیاتو
روش سفارش دادن این نوشیدنی و دیگر مدلهای ماکیاتو بهشدت بهجایی که آن را سفارش دادهاید بستگی دارد. بهعنوانمثال اگر در یک کافیشاپ معمولی ماکیاتو سفارش دهید، احتمالاً سفارش شما را با یک اسپرسو اسپانیایی تهیه خواهند کرد؛ اما اگر به یک کافیشاپ حرفهای رفته باشید میتوانید طعم متفاوت لاته ماکیاتو و اسپرسو ماکیاتو را تجربه کنید. حتی ممکن است در یک کافیشاپ متوسط و معمولی نام ماکیاتو را در منو مشاهده نکنید؛ اما در منوی کافیشاپهای حرفهای و معتبر بهاحتمال خیلی زیاد میتوانید انواع قهوه از جمله ماکیاتو را ببینید و سفارش دهید.
چه موقع لاته ماکیاتو سفارش بدهیم؟
اگر به طعم شیر در قهوه اسپرسو علاقه دارید بهتر است لاته ماکیاتو را سفارش دهید و مزه آن را امتحان کنید. چراکه نسبت به قهوههای دیگر مزه شیر غالبتری دارد.
درواقع در این مدل از قهوه، فقط اشارهای به عطروطعم اسپرسو میشود و شیر جوشیده در آن نقش اصلی را ایفا میکند. در کنار مزه قهوه و شیر میتوانید این نوشیدنی را توسط سیروپ موردعلاقه خود طعمدار کنید.
جمعبندی
اگر به قهوه علاقه زیادی دارید و نوشیدنیهای دارای قهوه را تجربه کردهاید، احتمالاً نام لاته ماکیاتو را نیز شنیدهاید. لاته ماکیاتو یک مدل از نوشیدنی ماکیاتو است که از قهوه اسپرسو و شیر فوم شده تهیه میشود. این نوشیدنی مزه شیر غالبتری دارد و برای کسانی که از طعم شیر لذت میبرند یک گزینه عالی محسوب میشود. شما میتوانید این نوشیدنی خوشطعم را با انواع شکلات، کوکی، انواع کلوچه یا نان خرمایی نوش جان کنید.
منبع: philips
سوالات متداول
-
اسپرسو ماکیاتو، لاته ماکیاتو و کارامل ماکیاتو چه تفاوتی دارند؟
مواد لازم برای تهیه این سه نوشیدنی کاملاً با یکدیگر یکسان هستند و هر سه مدل از موادی مثل شیر، قهوه اسپرسو، سیروپ دلخواه یا سس کارامل تهیه میشوند. تنها تفاوتی که میان آنها وجود دارد مقدار شیر موجود در هر نوشیدنی است.
-
لاته ماکیاتو برای چه کسانی مناسب است؟
اگر علاقه دارید که به قهوه اسپرسو شیر زیادی اضافه کنید و مزه غالب شیر را ترجیح میدهید، از لاته ماکیاتو نیز استقبال خواهید کرد. چرا که نسبت به دو مدل دیگر طعم و مزه شیر آن غالبتر است. درواقع در این مدل از قهوه، فقط اشارهای به عطروطعم اسپرسو میشود و طعم اصلی آن شیر است.