مقایسه و تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا

مقایسه، تفاوت و فرق بین قهوه عربیکا و روبوستا

اگر شما هم جز افرادی باشید که علاقه‌مند به مصرف قهوه هستند، حتماً نام قهوه‌های عربیکا و روبوستا را تاکنون شنیده‌اید. عربیکا و روبوستا را می‌توان به‌عنوان دو نوع از قهوه‌های رایج در بازار دانست که امروزه در سراسر جهان طرفداران بسیار زیادی برای خودشان دست‌وپا کرده‌اند؛ اما بااین‌وجود، بسیاری از افراد نمی‌دانند که بین دانه‌های قهوه عربیکا و روبوستا چه تفاوتی وجود دارد. ما در ادامه قصد داریم تا به‌صورت کامل دست به مقایسه قهوه عربیکا و قهوه روبوستا بزنیم و ببینیم که تفاوت عربیکا و روبوستا در چیست؟

آشنایی با دانه قهوه عربیکا و روبوستا

چه شما جز افرادی باشید که با تازگی به جرگه علاقه‌مندان به قهوه پیوسته‌اید و یا چه جز افرادی باشید که به‌صورت روزانه چند فنجان قهوه میل می‌کنید، بدون شک نام قهوه‌های عربیکا و روبوستا به گوشتان خورده است. این دو دانه جز اصلی‌ترین و شناخته‌شده‌ترین دانه‌های قهوه حال حاضر دنیا بوده که بیشترین مصرف را در بین طرفداران قهوه دارند. دانه‌های عربیکا و روبوستا دو مورد از بیش از گونه قهوه مختلف بوده که شرایط کاشت ویژه آن‌ها موجب شده است تا جز بهترین قهوه‌های حال حاضر دنیا دسته‌بندی شوند.

اما باید بدانید که این دو قهوه ازلحاظ بسیار زیادی با یکدیگر دارای تفاوت بوده و بهتر است قبل از مصرف آن‌ها، با این تفاوت‌ها آشنا شوید. دانه‌های قهوه عربیکا و روبوستا از جنبه‌های بسیار مختلفی با یکدیگر تفاوت دارند و این‌که کدام‌یک از این دانه‌ها برای مصرف شخصی شما می‌تواند مفید باشد، کاملاً به خود شما بستگی خواهد داشت.

ما در ادامه قصد داریم تا در ابتدا به‌صورت کامل در خصوص دانه‌های قهوه عربیکا و روبوستا اطلاعات کاملی را در اختیار شما قرار دهید و سپس ببینیم که تفاوت عربیکا و روبوستا در چه چیزهایی خواهد بود.

قهوه عربیکا

قهوه عربیکا جز قهوه‌هایی است که از دانه‌های گیاه Coffea arabica تهیه می‌گردد. این قهوه از ارتفاعات غربی اتیوپی به جهان معرفی شد و امروزه به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین نوع قهوه در سراسر دنیا شناخته می‌شود. یکی از اصلی‌ترین تفاوت دانه قهوه عربیکا و روبوستا در این است که سالیانه بیشتر از 60 درصد از تولید قهوه جهان، در اختیار قهوه عربیکا قرار دارد. ازاین‌رو قهوه روبوستا ازلحاظ محبوبیت در رده دوم قرار می‌گیرد.

قهوه عربیکا و علت نامگذاری

شاید برای شما هم این سؤال ایجادشده باشد که دلیل نام‌گذاری قهوه عربیکا چیست؟ اگر بخواهیم به‌صورت خلاصه به این سؤال پاسخ دهیم، باید اشاره داشت که این دانه به‌عنوان قهوه عربیکا شناخته می‌شود؛ زیرا در قرن هفتم، از اتیوپی به عربستان برده شد. در اتیوپی، دانه‌های قهوه را خردکرده و سپس با چربی مخلوط می‌کردند و از آن به‌عنوان یک ماده نیروبخش استفاده می‌کردند.

بعد از ورود این دانه به کشور عربستان، نام قهوه را به آن اطلاق کردند. این نوشیدنی اولین بار توسط دانشمندان عربی به زبان عربی گفته شده و اعراب از آن به‌عنوان نوشیدنی که به آن‌ها کمک می‌کرد تا ساعت‌های طولانی به کار سخت مشغول شوند، یاد می‌کردند. ازآنجایی‌که این دانه‌های قهوه ابتدا در کشور عربستان به‌عنوان یک نوشیدنی خوشمزه دم شد، نام آن را قهوه عربیکا گذاشتند.

طعم قهوه عربیکا

طعم قهوه عربیکا چیست؟

ازجمله تفاوت عربیکا و روبوستا در طعم آن‌ها است. دانه قهوه عربیکا اصل و باکیفیت باید دارای طعمی کمی شیرین با رایحه شکلات و آجیل باشد. در دانه‌های قهوه عربیکا میزان کمی اسیدیته وجود دارد و ازاین‌رو مقداری به سمت تلخی گرایش دارد. اگر دوست دارید تا طعم شیرین قهوه عربیکا بیشتر نمایان شود، بهتر است آن را به‌صورت سرد، دم کنید.

البته باید به این نکته اشاره کرد که نحوه برشته کردن دانه‌های قهوه عربیکا نیز می‌تواند بر روی طعم آن‌ها تأثیرگذار باشد. در کنار این مورد، منطقه و نوع خاکی که دانه‌های قهوه در آن کشت‌شده و رشد می‌کنند نیز بر روی طعم نهایی آن تأثیرگذار است. به این موارد همچنین می‌توان نحوه نگهداری دانه‌های قهوه را که باعث تازه ماندن آن‌ها می‌شود هم می‌توان به این لیست اضافه کرد.

قهوه عربیکا

قهوه عربیکا چگونه کشت می‌شود؟

Coffea arabica یا گیاه قهوه عربیکا باید در منطقه‌ای کشت شود که آب‌وهوای سخت و طاقت‌فرسایی نداشته باشد. بهتر است منطقه کشت این دانه قهوه مرطوب باشد و از کاشت آن در مناطق یخ‌بندان جلوگیری به عمل‌آورده شود. دمای مناسبی که برای کشت دانه‌های قهوه عربیکا در نظر گرفته است، بین 15 تا 24 درجه سانتی‌گراد بوده و بهتر است آن‌ها را در زیر سایه کشت کرد.

ازاین‌رو به‌سادگی می‌توان عنوان داشت بهترین منطقه برای کشت دانه‌های قهوه عربیکا، مناطق نیمه گرمسیری هستند. البته باید این نکته را نیز اضافه کرد که این دانه باید در ارتفاعات و حداقل 600 متر بالاتر از سطح دریا رشد کند. دانه‌های قهوه عربیکا در دامنه تپه‌ها سریع‌تر رشد کرده و در حدود 7 سالگی به بلوغ کامل می‌رسند.

اولین گونه کشت‌شده درخت عربیکا

قهوه عربیکا در کجا کشت می‌شود؟

ازجمله تفاوت عربیکا و روبوستا، می‌توان به مناطق مختلفی که این دو دانه را در آن‌ها کشت می‌کنند، اشاره کرد. درواقع زمانی که بحث بر سر مقایسه قهوه عربیکا و روبوستا باشد، بدون شک باید به این نکته نیز توجه ویژه‌ای کرد. گیاه قهوه عربیکا در طبیعت به‌صورت معمول بین 9 تا 12 متر رشد خواهد کرد. اگر هدف از رشد این گیاه، تجاری باشد، بیشتر سعی می‌شد تا ارتفاع آن از 2 متر بیشتر نشود تا برداشت محصول راحت‌تر صورت بگیرد.

همچنین جالب است بدانید که این گیاه دارای گل‌های کوچک و سفیدی است که بویی شبیه به بوی گل یاس از خودشان ساطع می‌کنند. برای اینکه بهترین نتیجه را از برداشت این گیاه به دست بیاورند، آن را با دست، می‌چینند. همچنین باید عنوان داشت که اگر قبل از رسیدن کامل دانه‌های قهوه برداشت شود، نتیجه کار اصلاً رضایت‌بخش نخواهد بود. همان‌طور که در قسمت قبل نیز اشاره کردیم، این گیاه بیشتر در مناطق نیمه گرمسیری مانند اطراف خط استوا، رشد می‌کند.

ازاین‌رو کشورهایی مانند آفریقا و آمریکای جنوبی بهترین کشورها برای کاشت چنین دانه‌های قهوه‌ای هستند. از کشورهایی که در حال حاضر بهترین دانه‌های قهوه عربیکا را برداشت می‌کنند، می‌توان به کشورهای زیر اشاره کرد:

  • کاستاریکا
  • مکزیک
  • گواتمالا
  • کلمبیا
  • اکوادور
  • اتیوپی
  • برزیل
  • رواندا
  • هندوستان

در این میان، کشور برزیل بزرگ‌ترین تولیدکننده قهوه عربیکا در دنیا شناخته می‌شود.

انواع قهوه عربیکا

انواع قهوه عربیکا

باید بدانید که قهوه عربیکا از انواع مختلفی تشکیل شده است که در بین آن‌ها، تایپیکا به‌عنوان رایج‌ترین و شناخته‌شده‌ترین نوع قهوه‌های عربیکا شناخته می‌شود. دانه‌های قهوه تایپیکا به دلیل اینکه جز اولین گونه کشف شده دانه عربیکا بوده‌اند، به‌عنوان قهوه اصلی در دنیا شناخته می‌شوند. از دیگر انواع قهوه عربیکا می‌توان به قهوه بوربون عربیکا اشاره کرد که دارای رایحه‌ای پیچیده و جذاب است.

البته خانواده قهوه عربیکا در همین‌جا به اتمام نمی‌رسد و می‌توان از دیگر اعضا این خانواده نیز نام برد. قهوه‌های Caturra، San Ramon و Pacas گونه‌های دیگر قهوه عربیکا بوده که بسته به نوع آب‌وهوا، منطقه و ارتفاع، کشت می‌شوند.

فواید سلامتی قهوه عربیکا

بااینکه فواید قهوه‌ برای سلامتی انسان‌ها دارای اهمیت بالایی هستند، اما بین فواید سلامتی نیز تفاوت عربیکا و روبوستا، فاحش خواهد بود. دانه‌های قهوه عربیکا دارای کالری کمتری هستند و به همراه خود مواد مغذی زیادی مانند منیزیم، منگنز، پتاسیم، برخی از ویتامین‌ها و مواد معدنی و … را خواهند داشت. این مواد معدنی و مغذی می‌توانند به بدن انسان برای حفظ سلامتی و تحرک بیشتر، کمک فراوانی کنند.

از سوی دیگر، قهوه عربیکا نسبت به قهوه روبوستا دارای کافئین کمتری است، نوع دم‌کرده این قهوه برای افرادی که نیاز به نظارت بیشتر بر روی میزان مصرف کافئین خود دارند، اما نمی‌خواهند به قهوه بدون کافئین روی بیاورند، انتخاب بسیار مناسب‌تری خواهد بود. ازجمله مهم‌ترین این افراد می‌توان به زنان باردار و یا شیرده، افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی و یا افرادی که نگران بالا رفتن تپش قلب و اضطراب خود هستند، اشاره کرد.

قهوه عربیکا آرامش‌بخش بوده و می‌تواند به‌سلامت پوست شما کمک کند. ازآنجایی‌که مقدار قابل‌توجهی از دانه‌های این قهوه را آب تشکیل داده است، باعث هیدراته ماندن بدن شما بعد از مصرف قهوه خواهد شد.

دانه‌های قهوه روبوستا

آشنایی کامل با دانه‌های قهوه روبوستا

اگر قصد مقایسه قهوه عربیکا و قهوه روبوستا را داشته باشید، بعد از آشنایی با قهوه عربیکا، باید با قهوه روبوستا نیز آشنایی کاملی به دست بیاورید. قهوه روبوستا از گیاهی با نام Coffea canephora تولید می‌شود که دو گونه اصلی دارد. از مهم‌ترین تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا می‌توان به این نکته اشاره کرد که قهوه روبوستا مصرف کمتری در جهان داشته و هم‌اکنون حدود 40 درصد از کل تولیدات قهوه در سراسر دنیا را به خودش اختصاص می‌دهد.

بااین‌وجود، همچنان می‌توان از آن به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین دانه‌های قهوه موجود در بازار اشاره کرد که طرفداران بسیار زیادی دارد. البته قهوه روبوستا در مقایسه با قهوه عربیکا دارای حسن‌ها و مزایای بسیار زیادی است که در ادامه بیشتر در خصوص آن‌ها صحبت خواهیم کرد.

تاریخچه قوه روبوستا چیست؟

دانه‌های قهوه روبوستا با نام Coffea Canephora از جنگل‌های شمال اتیوپی سرچشمه می‌گیرند و امروزه به‌صورت بومی در سراسر کشورهای آفریقایی مانند لیبریا، آنگولا و تانزانیا وجود دارند. از زمان کشف اولیه دانه‌های قهوه روبوستا، این گیاه توانسته است تا خودش را به سایر مناطق گرم‌تر کره زمین مانند ویتنام، کاستاریکا و … باز کند و هم‌اکنون به‌عنوان دومین قهوه پرمصرف بعد از عربیکا، قرار بگیرد.

تصویر 4 https://b2n.ir/b10892

این قهوه اولین بار در سال 1890 بود که از لومانی در زئیر باهدف تجاری‌سازی وارد بروکسل شد. سپس ازآنجا در سال 1900 دانه‌های قهوه روبوستا به جاوا برده شد، اصلاحاتی بر روی آن انجام شد و سپس برای کشت بین‌المللی در مزارع سراسر دنیا، مورداستفاده واقع قرار گرفت.

شرایط کشت دانه‌های قهوه روبوستا چیست؟

از مهم‌ترین تفاوت دانه عربیکا و روبوستا می‌توان به این نکته اشاره کرد که کشت دانه‌های روبوستا بسیار ساده‌تر بوده و نیاز به مراقبت کمتری در مقایسه با دانه‌های عربیکا دارند. همچنین دانه‌های روبوستا عملکرد محصولی بهتری نسبت به دانه‌های عربیکا دارند و همین نکته یکی از مزایای کشت آن به شمار می‌رود. درخت قهوه روبوستا به‌صورت یک درختچه همیشه‌سبز و قدرتمند رشد می‌کند و ارتفاع آن می‌تواند به 12 متر نیز برسد.

این درختچه بیشتر عادت دارد تا به‌صورت پتری رشد کند و بهترین مکان برای کشت آن، جنگل‌های بارانی باز و یا متراکم، حاشیه جنگل‌ها و مناطق بیابانی است. خاکی که دانه قهوه روبوستا در آن کشت خواهد شد باید یک خاک حاصلخیز، خنثی و تا بسیار کم، اسیدی با زهکشی مناسب باشد. البته این دانه قابلیت این را دارد که در ارتفاعات کم و در شرایط آب‌وهوایی متنوع رشد کند.

کشاورزان علاقه بسیار زیادی به کاشت دانه‌های قهوه روبوستا دارند؛ زیر این دانه‌ها به‌سرعت رشد کرده و در مقایسه با قهوه عربیکا، نسبت به آفات و بیماری‌های مختلف، مقاوم‌تر خواهند بود.

دانه قهوه روبوستا در کجا کشت می‌شود

دانه قهوه روبوستا در کجا کشت می‌شود؟

همان‌طور که عنوان شد یکی از اصلی‌ترین تفاوت عربیکا و روبوستا در مکان کشت این دو قهوه است. درحالی‌که دانه‌های قهوه عربیکا در ارتفاعات زیاد رشد می‌کنند، دانه‌های قهوه روبوستا می‌توانند در ارتفاعات کم‌تر، زیر 600 متر از سطح دریا، کشت شوند. اگر قصد کشت این دانه‌ها تجاری باشد، کشاورزان اجازه رشد بیشتر از 2.5 تا 3 متر را به درختچه‌های این دانه نخواهند داد.

در مقایسه قهوه عربیکا و قهوه روبوستا باید به این نکته نیز اشاره کرد که گیاه قهوه روبوستا بسیار مقاومت بالاتری در برابر حرارت، بارندگی و سایر شرایط آب‌وهوایی دارد. همچنین برای رسیدن به سن بلوغ تنها به 11 ماه زمان نیاز دارد. امروزه بیشترین کشت دانه‌های قهوه روبوستا در کشور ویتنام انجام می‌گردد و این کشور چیزی در حدود 40 درصد از بازار کشت قهوه روبوستا را به خودش اختصاص داده است. بعد از کشور ویتنام، کشور برزیل با 25 درصد و اندونزی با 13 درصد، جایگاه بعدی را به خودشان اختصاص داده‌اند.

طعم قهوه روبوستا چگونه است؟

یکی دیگر از نکاتی که در مقایسه قهوه عربیکا و قهوه روبوستا، باید به آن اشاره شود، طعم متفاوت قهوه روبوستا است. همان‌طور که در قسمت قبلی نیز به این نکته اشاره کردیم، شرایط کاشت دانه قهوه می‌تواند به‌صورت مستقیم بر روی طعم آن تأثیر بگذارد. ازآنجایی‌که تفاوت عربیکا و روبوستا در محل کشت و شرایط کشت آن‌ها محرز است، باید در طعم آن‌ها نیز تفاوت وجود داشته باشد.

طعم قهوه روبوستا تلخ‌تر از طعم قهوه عربیکا بوده و بیشتر به مذاق افرادی خوش می‌آید که دوست دارند، قهوه تلخ‌تری را مصرف کنند. البته در کنار طعم تلخ‌دانه‌های قهوه روبوستا، می‌تواند رایحه‌های آجیل و شکلات را نیز از آن دریافت کرد.

فواید سلامتی قهوه روبوستا

فواید سلامتی قهوه روبوستا

تحقیقات نشان داده است که یک فنجان قهوه از نوع روبوستا، می‌تواند به‌سلامتی بدن شما، کمک فراوانی کند. دانه قهوه روبوستا سرشار از اسید کلروژنیک بوده و باید بدانید که در حدود 25 تا 80 درصد بیشتر از دانه قهوه عربیکا، دارای اسید کلروژنیک است. این اسید یک آنتی‌اکسیدان بسیار مفید برای بدن بوده و می‌تواند باعث کاهش فشارخون شود. البته باید به آن دسته از افرادی که قصد دارند تا دست به کاهش وزن خود بزنند نیز مصرف قهوه روبوستا را پیشنهاد داد.

از سوی دیگر، میزان کافئین بیشتر در دانه‌های قهوه روبوستا منجر شده است تا مصرف آن باعث شود انرژی بیشتری در طول روز دریافت کرده و سرحال‌تر باشید. از دیگر مزایای مصرف قهوه روبوستا می‌توان به جلوگیری از بیماری‌های پارکینسون و آلزایمر، سنگ کیسه صفرا، دیابت نوع 2 و بیماری‌های قلبی و عروقی نیز اشاره کرد.

مصرف قهوه روبوستا منجر به کاهش خستگی و سردرهای تنشی شده و به بهبود سلول‌های آسیب‌دیده بدن، کمک می‌کند. همچنین می‌تواند باعث تقویت حافظه و تمرکز در افراد مختلف شود.

تفاوت های قهوه عربیکا و قهوه روبوستا

مقایسه قهوه عربیکا و قهوه روبوستا

ما در قسمت قبل به‌صورت کامل دو نوع قهوه روبوستا و عربیکا را به شما معرفی کردیم و اطلاعاتی بسیار مفیدی از هرکدام از این دانه‌های قهوه به دست آوردید. در این میان همچنین نکاتی در خصوص تفاوت عربیکا و روبوستا برای آن دسته از افرادی که علاقه‌مند به دانستن تفاوت‌های این دو دانه قهوه بودند، بیان شد؛ اما در ادامه قصد داریم تا به‌صورت دقیق و موردی تفاوت‌هایی که بین این دو دانه قهوه وجود دارد را به شما معرفی کنیم و دست به مقایسه قهوه عربیکا و قهوه روبوستا بزنیم.

تفاوت در خواستگاه قهوه عربیکا و روبوستا

شاید بتوان این‌گونه بیان کرد که تفاوت دانه قهوه عربیکا و روبوستا، از خواستگاه این دو دانه قهوه شروع خواهد شد. بااینکه مدت‌ها این تصور وجود داشت که دانه‌های قهوه عربیکا و روبوستا در یک رده قرار می‌گیرند، اما آزمایش‌های مختلف نشان داده است که در واقع دانه‌های قهوه عربیکا از دانه‌های قهوه روبوستا تولید شده‌اند. دانشمندان با تعیین توالی ژن‌ها دریافتند که دانه‌های قهوه روبوستا در جنوب کشور سودان، بعد از تغییر ژن باعث به‌وجودآمدن دانه‌های قهوه عربیکا شده‌اند.

بااین‌وجود، قهوه عربیکا به‌عنوان پرمصرف‌ترین دانه قهوه در جهان شناخته می‌شود و همین نکته یکی از اصلی‌ترین تفاوت دانه عربیکا و روبوستا است. امروزه قهوه عربیکا 60 درصد از مصرف قهوه جهان را به خودش اختصاص داده است، درحالی‌که قهوه روبوستا تنها 40 درصد از مصرف قهوه را در اختیار دارد.

بااینکه بسیاری از کشورهای جهان هر دو گونه دانه قهوه عربیکا و روبوستا را کشت می‌کند، اما بیشترین تولید قهوه روبوستا جهان در آفریقای مرکزی و غربی، بخش‌هایی از آسیای جنوب شرقی به‌ویژه هند، اندونزی و ویتنام است. درحالی‌که عربیکا در شرق آفریقا، آمریکای مرکزی و جنوبی رشد می‌کند.

تاریخچه قهوه روبوستا

تفاوت گیاه قهوه عربیکا و روبوستا

مقایسه قهوه عربیکا و قهوه روبوستا همچنین به نوع گیاه و درختچه‌ای که این دو دانه از آن نشئت می‌گیرند نیز کشیده خواهد شد. گیاه قهوه در اصل گیاهی همیشه سبز است که به‌صورت درخت و یا درختچه رشد می‌کند و در ارتفاعی حدوداً 1.5 تا 2 متر، هرس خواهد شد. این کار به دست‌چین کردن دانه‌های قهوه کمک بسیار زیادی می‌کند.

اما تفاوت عربیکا و روبوستا از نظر گیاه چه خواهد بود؟ درخت روبوستا، معمولاً بزرگ‌تر از همتای خود، یعنی عربیکا است. ارتفاع درختچه روبوستا بین 10 تا 12 متر است، درحالی‌که درختچه گیاه عربیکا در حدود 3 تا 4 متر رشد می‌کند. از سوی دیگر بازدهی درختچه روبوستا تقریباً دو برابر درختچه عربیکا است و درصورتی‌که به‌خوبی تحت مراقبت قرار بگیرد، حدود 1 تا 5 کیلوگرم بیشتر قهوه از آن برداشت خواهد شد.

همین امر موجب شده است تا رشد عربیکا سخت‌تر شده و عواقب پیش‌بینی‌ناپذیری بیشتری را با خود به همراه داشته باشد. در آخر نیز باید به این تفاوت عربیکا و روبوستا اشاره کرد که برگ‌های عربیکا به‌صورت کلی بزرگ‌تر و کشیده‌تر از روبوستا بوده و دانه‌های آن دارای یک چین خمیده قابل‌تشخیص در وسط خود هستند.

تفاوت در منطقه کشت و آب‌وهوا

ازجمله تفاوت عربیکا و روبوستا، تفاوت در آب‌وهوای منطقه‌ای است که این دو دانه در آن رشد می‌کنند. به‌صورت معمول گیاهان قهوه آب‌وهوای معتدل را برای رشد نیاز دارند و نسبت به تغییرات سریع دما، حساس هستند. آن‌ها به‌شدت در برابر سرما و یخ‌زدگی آسیب‌پذیر بوده و در صورت قرار گرفتن در چنین شرایطی به‌سادگی از بین می‌روند.

جالب است بدانید که در سال 1975 که در کشور برزیل با عنوان سالی با یخ‌بندان سیاه شناخته می‌شود، در حدود 200 میلیون درخت قهوه تحت تأثیر دمای منفی 5 درجه قرار گرفتند که باعث افزایش قیمت سرسام‌آور قهوه در سراسر جهان شد.

مقایسه و تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا

بااین‌وجود اگر بخواهیم دست به مقایسه قهوه عربیکا و قهوه روبوستا از نظر آب‌وهوای کشت بزنیم، باید به این نکته اشاره کرد که هر دو این دانه‌ها در کنار خط استوا و در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد می‌کنند. بااین‌وجود، روبوستا می‌تواند در مناطق پست‌تر و تا ارتفاع 900 متر بالاتر از سطح دریافت کشت شود و به دمایی در حدود 20 تا 30 درجه سانتی‌گراد، نیاز دارد.

در مقابل عربیکا در مناطق کوهستانی‌تر و در ارتفاعات بین 900 تا 2000 متر بالاتر از سطح دریا قابلیت رشد دارد. جایی که در آنجا آب‌وهوا معتدل‌تر بوده و امکان رشد را برای این گیاه فراهم می‌کند. هرچند باید به این نکته نیز اشاره شود که به‌صورت سالیانه این دو گیاه به چیزی در حدود 1500 تا 2000 میلی‌متر بارندگی نیاز پیدا خواهند کرد.

تفاوت در شکل دانه‌های قهوه

ازجمله تفاوت عربیکا و روبوستا، در شکل دانه‌های این دو قهوه است؛ اما برای افرادی که با این دانه‌ها آشنایی ندارند، پیدا کردن تفاوت در دانه‌های این دو قهوه بسیار سخت و مشکل خواهد بود. به‌خصوص زمانی که این دو دانه برشته شده و رنگ قهوه‌ای تیره‌تری به خود می‌گیرند، تشخیص آن‌ها را از یکدیگر سخت‌تر خواهد کرد؛ اما اگر دقیق‌تر به دانه‌های عربیکا و روبوستا نگاه کنید، متوجه تفاوت‌هایی در این دانه‌ها خواهید شد.

شکل دانه‌های قهوه روبوستا دایره‌ای‌تر و گرد است. درحالی‌که دانه‌های قهوه عربیکا دارای شکل بیضی تری نسبت به همتای خود هستند. از سوی دیگر از نظر اندازه دانه نیز دانه‌های قهوه عربیکا دارای سایز بزرگ‌تری نسبت به دانه‌های قهوه روبوستا هستند. البته باید به اشاره داشت که رنگ‌دانه‌های قهوه روبوستا تیره‌تر از دانه‌های قهوه عربیکا است و دانه‌های قهوه عربیکا دارای رنگ روشن‌تری هستند.

تفاوت در شیمی و مواد مغذی موجود در عربیکا و روبوستا

ازجمله دیگر تفاوت دانه عربیکا و روبوستا، اجزا و مواد شیمیایی تشکیل‌دهنده این دو دانه قهوه است که با یکدیگر تفاوت‌هایی را به همراه خواهد داشت. البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که همین اجزای شیمیایی مانند روغن‌ها، قندها، اسیدها و کافئین می‌تواند بر روی طعم قهوه نیز تأثیرگذار باشد. برای مثال، دانه قهوه عربیکا به‌طورکلی حاوی تعداد بیشتری روغن، بین 15 تا 17 درصد در مقایسه با روبوستا است.

البته مقایسه قهوه عربیکا و قهوه روبوستا را می‌توان از منظر میزان قند موجود در این دو دانه نیز موردبررسی قرار داد. دانه‌های قهوه عربیکا از نظر وجود مواد قندی، در جایگاه بالاتری نسبت به دانه‌های قهوه روبوستا قرار می‌گیرند و به‌صورت معمول بین 6 تا 9 درصد، مواد قندی بیشتری داند. البته نباید از این نکته نیز غافل شد که قندهای موجود در دانه‌های قهوه به هنگام برشته شدن تجزیه شده و ترکیباتی را ایجاد می‌کند که باعث اسیدی‌تر شدن این دانه‌های می‌شود.

قهوه

اما به‌صورت کلی، دانه‌های قهوه عربیکا در مقایسه با دانه‌های قهوه روبوستا دارای خاصیت اسیدی کمتری هستند. بااین‌حال روغن کمتری روبوستا، در حدود 10 تا 12 درصد به هنگام تهیه قهوه، باعث ایجاد کف طولانی‌تر و پایدارتری خواهد شد. مطمئناً شما هم کف طلایی و برنزه بر روی یک شات اسپرسو را به‌خوبی به یاد دارید. این کف از حباب‌های هوای ریز تولید شده است که بسیاری از روغن‌های دانه قهوه در آن‌ها معلق هستند؛ اما باید بدانید که چربی بیش از حد، می‌تواند باعث ازبین‌رفتن کف قهوه شود.

در بخش آخر مقایسه قهوه عربیکا و قهوه روبوستا باید به تفاوت این دو قهوه از نظر کافئین بپردازیم. دانه‌های قهوه روبوستا دارای کافئین بسیار بیشتری نسبت به همای خود، یعنی قهوه عربیکا هستند. به‌صورت معمول دانه‌های قهوه روبوستا دارای 2.7 درصد کافئین بوده درحالی‌که دانه‌های قهوه روبوستا تنها 1.5 درصد کافئین دارند. این تفاوت حدوداً دو برابری کافئین در این دو قهوه موجب شده است تا افرادی که به انرژی بیشتری در طول روز نیاز داشته باشند، به سمت مصرف قهوه‌های روبوستا، جذب شوند.

تفاوت در طعم قهوه عربیکا و روبوستا

اما یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین تفاوت عربیکا و روبوستا، در طعم این دو قهوه است. بدون شک تفاوت اصلی این دو قهوه در همین امر رقم خواهد خورد. به‌صورت معمول دانه‌های قهوه روبوستا از دانه‌های قهوه عربیکا تلخ‌تر هستند؛ اما چرا این‌گونه است؟ همان‌طور که در قسمت قبل نیز عنوان شد، دانه‌های قهوه روبوستا دارای میزان قند کمتر، در حدود 3 تا 7 درصد در مقایسه با دانه‌های قهوه عربیکا هستند.

به این نکته تفاوت در میزان کافئین و اسیدهای کلروژنیک (CGAs) را هم باید اضافه کرد. این عوامل باعث شده است تا دانه‌های قهوه روبوستا در مقایسه با قهوه‌های عربیکا تلخ‌تر باشند. ازاین‌رو اگر شما طرفدار قهوه شیرین‌تر و با طعم و رایحه‌ای ملایم‌تر هستید، بهتر است از قهوه عربیکا استفاده کنید. باتوجه‌به طعم تلخ‌تر دانه‌های قهوه روبوستا از آن بیشتر برای تهیه قهوه اسپرسو و سایر قهوه‌های تیره‌تر و قهوه‌های فوری استفاده می‌کنند.

اما تفاوت در طعم قهوه عربیکا با قهوه روبوستا به معنای کیفیت بیشتر این قهوه‌ها نخواهد بود. شما در ابتدا باید به ذائقه و سلیقه خودتان رجوع کرده و پس‌ازآن به میزان کافئینی که برای دریافت انرژی نیاز دارید، توجه کنید. اگر می‌خواهید یک روز سخت‌کاری را پرانرژی آغاز کنید، بدون شک قهوه روبوستا می‌تواند گزینه‌ای بسیار مناسب برای شما باشد.

تفاوت در قیمت عربیکا و روبوستا

اکنون زمان آن رسیده است تا دست به مقایسه قهوه عربیکا و قهوه روبوستا از نظر قیمت جهانی این دو قهوه بزنیم. محتوای بالای کافئین و اسید کلروژنیک در دانه‌های قهوه روبوستا موجب شده است تا این دانه در برابر انواع بیماری‌ها، آفات و قارچ‌هایی که در آب‌وهوای گرم و مرطوب تکثیر می‌شوند، مقاوم‌تر شود. همین مقاومت و استحکام بالای دانه‌های روبوستا موجب شده است تا کشت آن ساده‌تر از عربیکا باشد و هزینه کمتری را در برداشته باشد.

به این نکته همچنین میزان بالاتر برداشت محصول در گیاه روبوستا را نیز اضافه کنید تا به‌خوبی متوجه شوید چرا دانه‌های قهوه روبوستا در مقایسه با دانه‌های قهوه عربیکا، قیمت پایین‌تری دارند. تفاوت عربیکا و روبوستا از نظر قیمت تا به‌جایی ادامه پیدا می‌کند که قیمت قهوه روبوستا در بسیاری از مواقع، نصف قیمت قهوه عربیکا خواهد بود و بسیاری از شرکت‌ها برای کاهش هزینه و قیمت محصول نهایی خود، در قهوه‌های عربیکا خود، از روبوستا نیز استفاده می‌کنند.

مقایسه و تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا

قهوه عربیکا یا روبوستا، کدام‌یک بهتر خواهد بود؟

بعدازاینکه مقایسه قهوه عربیکا و روبوستا به پایان رسید، زمان آن رسیده است تا یک حکم قطعی در خصوص اینکه کدام‌یک از این قهوه می‌توانند گزینه‌ای بهتر برای مصرف باشند، اعلام شود. باید اشاره داشت که همه‌چیز به ذائقه و سلیقه شما برمی‌گیرند. بااینکه آمارها و لیست خریدوفروش جهانی نشان می‌دهد که بیشتر مردم جهان قهوه عربیکا را انتخاب می‌کنند، اما مطمئناً این خود شما هستید که باید بین عربیکا و روبوستا، قهوه موردنظر خودتان را انتخاب کنید.

دانه‌های قهوه عربیکا، شیرین‌تر و ملایم‌تر هستند و رایحه‌ای از میوه‌ها و شکلات به همراه دارند. بدون شک شما می‌توانید قهوه‌های عربیکا را در هر قهوه‌فروشی تخصصی پیدا کنید، اما این بدان معنی نیست که دانه‌های قهوه عربیکا دارای کیفیت بیشتری نسبت به دانه‌های قهوه روبوستا هستند. قهوه روبوستا دارای طعم تلخ‌تری است و ازاین‌رو بیشتر مردم جهان، تمایلی به مصرف آن ندارند؛ اما نمی‌توان گفت که قهوه‌های روبوستا جایی در دنیای قهوه‌ها ندارد.

شما می‌توانید از دانه‌های قهوه روبوستا برای تهیه یک فنجان اسپرسو انرژی‌بخش و فوق‌العاده استفاده کنید؛ زیرا به کمک روبوستا می‌توانید کف بیشتر و غلیظ‌تری را برای خودتان آماده کرده و مقدار کافئین بیشتری جذب بدنتان کنید. از دانه‌های قهوه روبوستا همچنین به‌عنوان قهوه فوری نیز استفاده می‌کنند.

نتیجه‌گیری

عربیکا و روبوستا را می‌توان دو گونه از محبوب‌ترین و شناخته‌شده‌ترین دانه‌های قهوه حال حاضر دنیا دانست که بیشترین میزان مصرف را در جهان به خودشان اختصاص داده‌اند. این دو دانه قهوه با یکدیگر تفاوت‌های بسیار زیادی دارند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به تفاوت در مقدار کافئین، مواد مغذی، طعم، شکل دانه‌ها، قیمت آن‌ها، منطقه کشت‌شده، میزان مصرف و … اشاره کرد. ما در اینجا به‌صورت کامل در خصوص تفاوت عربیکا و روبوستا صحبت کرده و اطلاعات کاملی را در خصوص تفاوت‌های آن‌ها در اختیار شما قرار دادیم.

3.9/5 - (14 امتیاز)

سوالات متداول

  •  قهوه عربیکا سالم تر است یا روبوستا؟

    زمانی که قهوه عربیکا برشته می‌شود، ازلحاظ ترکیباتی که دارد، نسبت به روبوستا سالم تر است.

  • قهوه عربیکا پرکاربردتر است یا روبوستا؟­­­

    عربیکا نسبت به روبوستا، از کیفیت بالاتری برخوردار بوده و طعم بهتری نیز دارد. به همین دلیل برندهای معروفی چون مک‌دونالد، دانکین و ... از عربیکا استفاده می کنند.

  • برای لاغری قهوه عربیکا بخوریم یا روبوستا؟

    هر قهوه‌ای که کافئین بیشتری داشته باشد، تأثیر بیشتری بر لاغری دارد. کافئین قهوه روبوستا نسبت به عربیکا بیشتر بوده و بیشتر از 2 درصد است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *