اگر عاشق قهوه هستید، احتمالا از یک لاته خوشمزه در کافی شاپ لذت برده اید. اما آیا می دانستید که می توانید این نوشیدنی قهوه دوست داشتنی را در خانه درست کنید؟ با کمی تمرین و راهنمایی می توانید طرز تهیه لاته در خانه را یاد بگیرید که با کیفیت کافی شاپ مورد علاقه شما رقابت کند. یکی از مهمترین بخشهای فرآیند درست كردن کافه لاته، ایجاد کف شیر کامل است. این فوم بافت خامهای، مخملی و طعم شیرینی را اضافه میکند که لاته شما را به سطح بعدی ارتقا میدهد. در این راهنما، به آموزش قهوه لاته و فوم شیر آن را به شما نشان خواهیم داد تا بتوانید قهوه خوشمزه و با کیفیت باریستا را در خانه خود تکرار کنید. پس بیایید شروع کنیم!
کافه لاته چیست؟
کافه لاته یک قهوه کلاسیک است که از دو عنصر اصلی اسپرسو و شیر بخارپز تهیه میشود. کلمه «لاته» از واژه ایتالیایی «Caffè e latte» (Caffee Latte و Caffellatte هم میگویند) گرفته شده و به معنای «قهوه با شیر» است.
لاته (که به صورت لاته هم تلفظ میشود) یک نوشیدنی عالی با اسپرسو، شیر و لایه ای از فوم (کف) است. تفاوت بین لاته و کاپوچینو این است که کاپوچینو به طور مساوی از این سه جزء (هر کدام یک سوم) تشکیل شدهاست، اما لاته شامل یک سوم اسپرسو، دو سوم شیر و لایه نازکی از فوم در بالای آن است.
به همین دلیل، نتایج نهایی طعم متفاوتی دارند؛ گرچه مواد تشکیلدهنده آنها یکسان است. نکته مهمی که در مورد لاته باید به آن توجه کرد، نوع فومی است که میخواهید تهیه کنید. کف شیر باید به بافتی تقریباً یکنواخت برسد که به آن میکروفوم گفته میشود. رسیدن به این بافت بدون بخارپز کردن ممکن است کمی دشوار باشد،
طرز تهیه لاته در منزل
در ادامه قصد داریم به شما سه شیوه متداول تهیه قهوه Latte را آموزش دهیم:
روش تهیه قهوه لاته | نیازمندی ها | زمان تهیه | پیچیدگی | هزینه |
---|---|---|---|---|
بدون دستگاه | قهوه فوری و شیر | 10-15 دقیقه | متوسط | کم |
با فرنچ پرس | قهوه، شیر، فرنچ پرس | 10-15 دقیقه | متوسط | کم |
با دستگاه اسپرسو | قهوه، شیر، دستگاه اسپرسو | 2-3 دقیقه | پیچیده تر | گرانتر |
پس در ادامه با ما همراه باشید تا به طور کامل به شما یاد دهیم چطور یک فنجان قهوه لاته خوشمزه و عالی را داشته باشید.
۱) طرز تهیه قهوه لاته بدون دستگاه
تهیه قهوه لاته در خانه بدون هیچ دستگاهی ممکن است یک چالش به نظر برسد، اما قطعاً قابل انجام است. در اینجا به بررسی راهنمای گام به گام درسته کردن یک قهوه لاته خوشمزه بدون دستگاه می پردازیم:
مواد اولیه:
- پودر قهوه فوری اسپرسو
- 1/2 فنجان شیر (شیر حیوانی یا هر نوع شیر دلخواه شما)
- شکر (به سلیقه شما)
مراحل:
- ابتدا پودر قهوه اسپرسو خود را با آب جوش ترکیب کنید.
- شیر را روی حرارت ملایم در قابلمه یا مایکروویو گرم کنید تا داغ شود اما به جوش نیاید.
- حالا با استفاده از یک بطری خالی یا همزن دستی، شیر را با هم زدن شدید و با حرکات عقب و جلو، کف کنید تا شیر کف کند و حجم آن دو برابر شود.
- بعد از اینکه شیر کف کرد و قهوه دم کشید، شیر کف دار را به آرامی داخل فنجان قهوه بریزید.
- و بعد از آن کف شیر را با قاشق روی لاته بریزید.
- شکر را به دلخواه خود اضافه کنید.
- همه چیز را خوب مخلوط کنید و از قهوه لاته خانگی خود لذت ببرید!
با طی کردن این مراحل ساده، می توانید از یک قهوه لاته کاملاً درست شده بدون هیچ دستگاهی لذت ببرید. پس ادامه دهید و دوستان و خانواده خود را با مهارت های باریستایی خود تحت تاثیر قرار دهید.
۲) طرز تهیه لاته با فرنچ پرس
تهیه لاته با فرنچ پرس ممکن است غیرعادی به نظر برسد، اما اگر دستگاه اسپرسوساز در خانه ندارید، جایگزین بسیار خوبی است. در ادامه به توضیح کامل نحوه تهیه لاته با دستگاه فرنچ پرس میپردازیم:
مواد اولیه:
- 2 قاشق غذاخوری قهوه درشت آسیاب شده
- 1 فنجان شیر (شیر کامل یا هر نوع شیر دلخواه شما)
- شکر (به سلیقه شما)
مراحل:
- با حرارت دادن شیر روی حرارت ملایم در قابلمه شروع کنید و مرتب هم بزنید تا به جوش بیاید. سپس شیر را از روی حرارت بردارید.
- در حالی که شیر داغ می شود، قهوه درشت آسیاب شده را به فرنچ پرس اضافه کنید و آب داغ (نه جوشیده) را روی دانه ها
- بریزید و فرنچ پرس را تا نیمه پر کنید. اجازه دهید قهوه حدود چهار دقیقه دم بکشد.
- پس از دم کشیدن قهوه، پیستون را در قهوه سازفرنچ پرس فشار دهید.
- شیر جوشیده شده را در فرنچ پرس جداگانه ریخته و پیستون را ۱۰ الی ۲۰ بار فشار دهید تا شیر کف دار شده تهیه شود.
- قهوه خود را در لیوان خود بریزید و سپس شیر کف شده را به قهوه اضافه کنید.
- مقداری از کف شیر را روی سطح لاته بریزید.
- شکر (به دلخواه) را اضافه کنید و همه چیز را خوب هم بزنید.
- از لاته خانگی خود لذت ببرید!
میتوانید با آسیاب درشتتر یا ظریفتر قهوه، انواع مختلف شیر، و حتی زمانهای مختلف دمآوری، کافه لاته خود را با فرنچ پرس درست کنید. بنابراین، این روش را امتحان کنید و از یک لاته به سبک کافهای کاملاً ساخته شده از راحتی خانه خود لذت ببرید.
۳) طرز درست كردن کافه لاته با دستگاه اسپرسو
برای درست کردنه یک فنجان لاته عالی با اسپرسو ساز، کافی است مراحل زیر را طی کنید:
- مخزن آب دستگاه اسپرسوساز را با آب سرد و تازه پر کنید و آن را روشن کنید تا از قبل گرم شود.
- دانه های اسپرسو را به اندازه ای آسیاب کنید تا یک شات دوبل اسپرسو درست کنید.
- پورتافیلتر را داخل دستگاه اسپرسوساز قرار دهید و فرآیند دم کردن را شروع کنید.
- در حالی که اسپرسو در حال دم آمدن است، شیر سرد را در پارچ بریزید و دماسنج شیر را زیر آب بگذارید.
- با قرار دادن دسته بخار دستگاه اسپرسوساز درست در زیر سطح شیر و روشن کردن آن، شیر را بخارپز کنید.
- پارچ را زاویه دار نگه دارید و آن را بچرخانید تا یک میکروفوم با بافت مخملی ایجاد شود.
- شات اسپرسو را در یک لیوان لاته بریزید.
- شیر بخار پز شده را داخل ماگ لاته بریزید و کف را با قاشق نگه دارید تا میزان کف آن کنترل شود.
- از قاشق برای اضافه کردن کف روی شیر استفاده کنید.
- اختیاری: کاکائو یا دارچین را برای طعم بیشتر گرد کنید.
از قهوه لاته خانگی خوشمزه خود لذت ببرید!
درست کردن فوم در خانه
روشهای زیادی برای درست کردن فوم در خانه وجود دارد که شما متناسب با وسایلی که در اختیار دارید میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید. تهیه کف شیر با سادهترین وسایل آشپزخانه هم امکانپذیر است. در ادامه بعضی از مرسومترین روشهای تهیه فوم را با هم مرور میکنیم:
نکات مهم قبل از درست کردن فوم در خانه
قبل از شروع کفگیری از شیر باید چند نکته را بدانید. این نکات برای به دست آوردن بهترین فوم در لاته شما بسیار مهم است.
۱) از شیر تازه استفاده کنید
مطمئن شوید که شیر تا حد ممکن تازه است. میتوان گفت شیر تازه مهمترین عامل در بهدست آوردن بهترین فوم است. شیری که به تاریخ انقضا نزدیک میشود کف نمیکند. اگر شیر شما چند هفتهای در یخچال مانده باشد نیز ممکن است کف نکند. بهترین راه برای اطمینان از کف خوب، شیری است که تا حد امکان تازه باشد.
۲) از شیر پرچرب استفاده کنید
بهترین شیر برای استفاده در لاته شیر کامل است. شیر کامل به شیری گفته میشود که چربی آن جدا نشدهباشد. پرچرب بودن شیر باعث میشود که فوم شما بهتر کف کند. میتوانید از شیر دو درصد هم استفاده کنید و نسبتاً خوب عمل میکند، اما مقداری غنای آن را از دست میدهید. حتی میتوانید از شیر گیاهی استفاده کنید. بهترین شیر غیر لبنی برای لاته، شیر جو دوسر است. این شیر کف نسبتاً مناسبی ایجاد میکند و طعم عالی دارد.
۳) ابتدا شیر را گرم کنید
صرف نظر از اینکه از چه روشی برای تولید فوم استفاده کنید، حرارت دادن شیر همیشه بهترین نتیجه را به همراه دارد. شیر را در یک قابلمه بریزید و آن را تا دمای ۶۵ درجه سانتیگراد حرارت دهید. مراقب باشید که شیر به جوش نیاید.
روش اول: تهیه فوم شیر با دستگاه کف ساز شیر
استفاده از این روش بسیار آسان است و حبابهای مناسبی در فوم شیر ایجاد میکند. این روش برای شیرهای غیر لبنی مانند شیر جو دوسر نیز مناسب است. برای استفاده از این روش:
- ابتدا شیر را گرم کنید.
- شیر را در یک ظرف بلند قرار دهید. ظرف را زاویهدار نگه دارید و کفساز شیر را روشن کنید.
- کفساز را به بالا و پایین حرکت دهید تا حبابهای کفآلود تشکیل شود، حدود 20 ثانیه یا بیشتر این کار را ادامه دهید. با ظرف روی میز یا سطح زیر آن ضربه بزنید تا حبابهای بزرگ بترکد.
روش دوم: تهیه فوم شیر با قهوه ساز فرنچپرس
بهترین روش بعدی برای کف کردن شیر استفاده از فرنچپرس است. اگر در خانه برای تهیه قهوه یک فرنچپرس دارید میتوانید از آن برای تهیه فوم نیز استفاده کنید. این روش بسیار مناسب است، اما به اندازه کفساز شیر سریع و آسان نیست. برای استفاده از فرنچپرس مراحل زیر را انجام دهید:
- ابتدا شیر را گرم کنید. توجه داشته باشید که در این روش با یک فنجان شیر بهترین نتیجه را خواهید گرفت. اگر مقدار بیشتری لازم دارید چند بار این کار را انجام دهید.
- شیر داغ را به فرنچپرس اضافه کنید. حدود 30 ثانیه دستگاه را روشن کنید.
- کمی به سطح زیرین ضربه بزنید تا حبابهای بزرگ بترکد.
روش سوم: استفاده از اسپرسوساز
دستگاه اسپرسوساز علاوه بر اینکه برای تهیه اسپرسو استفاده میشود، میتواند برای فومگیری شیر نیز استفاده گردد. یکی از اجزای اسپرسوساز نازل بخار یا Steamer است که بخار آب را با فشار بیرون میدهد و به کمک آن میتوان در شیر کف ایجاد کرد. برای تهیه فوم با اسپرسوساز مراحل زیر را دنبال کنید:
- شیر سرد را داخل ظرفی بریزید.
- نازل بخار را داخل پیچر قهوه بگذارید و شیر آن را باز کنید.
- اجازه دهید بعد از داغ شدن شیر، کف آن جدا شود.
روش چهارم: درست کردن فوم در خانه با همزن دستی
بدیهی است که همه افراد در خانه دستگاه اسپرسوساز یا قهوه ساز فرنجپرس ندارند. با توجه به اینکه این لوازم بسیار گران هستند جای تعجب هم نیست. اگر هیچکدام از ابزارهای بالا را ندارید نگران نباشید. برای تهیه کف شیر میتوانید از همزن دستی نیز استفاده کنید. در این روش زمان بیشتری طول میکشد و فوم هم به اندازه روشهای قبل حبابدار نیست؛ اما ازاینجهت که نیازی به خرید وسیلهای ندارید یک روش مناسب است. در ادامه نحوه تهیه فوم شیر با همزن دستی آورده شده است:
- شیر را گرم کنید.
- از یک همزن استفاده کنید و آن را به شدت هم بزنید تا حبابهای کفآلود تشکیل شود.
- به سطح زیر ضربه بزنید تا حبابهای بزرگ بترکد.
شیوه سرو کردن لاته
بعدازاینکه مراحل بالا را انجام دادید، یک سوم فنجان خود را با اسپرسو پرکنید. سپس شیر را در مرکز اسپرسو بریزید تا فنجان نزدیک پر شدن گردد. در نهایت با لایهای نازک از با کف ملایم روی آن را بپوشانید. لاته شما آماده است. نوش جان!
استفاده از شکر و طعم دهنده در لاته
از هر نوع شکر و شیرینی میتوان برای درست کردن لاته و فوم در خانه استفاده کرد، از جمله شکر سفید معمولی، عسل و شربت افرا. برای بیشترین شیرینی بدون طعم، شکر سفید بهترین گزینه است. سطح شیرینی در اینجا کاملاً شخصی است. برای سلامتی، بهترین کار این است که تا حد امکان شیرینی کمتری استفاده کنید و درعینحال طعم شیر و قهوه را به خوبی نشان دهید.
اگر از شربتهای طعمدار برای لاته خانگی خود استفاده میکنید، حتماً طعمدهنده را مستقیماً به شات (های) اسپرسو اضافهکرده و سپس آن را به خوبی هم بزنید تا مطمئن شوید که به درستی حل شده است. برخی از طعمها بهطور خاص برای استفاده با شیر، در کاپوچینو و لاته طراحی شدهاند تا بیشترین طعمها را نشان دهند. چربیهای موجود در شیر طعمهای خاصی را تقویت میکنند که میتوان به راحتی همراه با یک اسپرسو استفاده کرد. اگر به دنبال کاهش کالری در قهوه خود هستید شربتهای طعمدهنده بدون شکر نیز موجود است که از سوکرالوز (معمولا با نام تجاری Splenda) به عنوان شیرینکننده به جای شکر استفاده میشود.
کاپوچینو را نیز میتوان طعمدار کرد، اما کمتر رایج است، زیرا به عنوان یک نوشیدنی قهوه خالص شناخته میشود. شما همچنین میتوانید طعم دهندههای زیر را اضافه کنید و از شیرهای مختلف برای ایجاد تغییرات در لاته استفاده کنید! در ادامه چند گزینه پرطرفدار را معرفی میکنیم:
- شربت اسطوخودوس
- وانیل
- ادویه کدو تنبل
- یخ
حرف آخر
در این مقاله، با آموزش قهوه لاته و نحوه درست کردن کافه لاته آشنا شدیم. تهیه لاته، یک هنر است که نیاز به تمرین و دقت دارد. با دنبال کردن مراحل ساده و مصرف مواد بهینه، شما هم میتوانید از یک فنجان Latte لذت ببرید. به یاد داشته باشید که انتخاب مناسب قهوه و شیر و کنترل دمای آب، از عوامل مهم در کیفیت لاته شما هستند.
منابع :
سوالات متداول
-
چگونه روی لاته مینویسند یا شکل میکشند؟
طرح یا کلمات را در فوم حک میکنند. یک خلال دندان بردارید و آن را از میان فوم بالای لاته بکشید تا الگوها یا طرحی که میخواهید را ایجاد کنید. حتی اگر فوم شما از حبابهای ریز تشکیل نشده باشد، این کار به خوبی جواب میدهد.
-
اول فوم را تهیه کنیم را اسپرسو؟
درست کردن فوم در خانه معمولا بعد از درست کردن اسپرسو است. چون اسپرسو تقریباً یک سوم فنجان را پر میکند و بعد باید شیر را اضافه کنید. میتوانید از شیر قبل یا بعد از گرم کردن کفگیری کنید.
-
لاته را گرم بنوشیم یا سرد؟
شیر لاته تقریباً داغ تهیه میشود، معمولا دمای آن بین ۵۵ تا ۶۵ درجه است و فقط لایه نازکی از کف روی آن قرار دارد. اگر ذائقه شما نوشیدنی سرد را میپسندد، میتوانید از لاته یخی استفاده کنید. این لاتهها با اسپرسو، شیر سرد و یخ تهیه میشوند
-
یک لاته شیر چند میلی لیتر است؟
لاته تقریباً شما 70 میلیلیتر اسپرسو، 150 میلیلیتر شیر و 2 میلیلیتر فوم شیر است.
عالی بود