شیوع کرونا آنقدر ترسناک بود و مرگومیر به همراه داشت، که مردم به هر دری زدند، تا راهی پیدا کنند با این ویروس مقابله کنند. واکسنی که مدتها طول کشید تا معرفی شود، مردم را به سمت استفاده از داروهای طبیعی مثل انواع دمنوشها و ویتامینهای مختلف هدایت کرد.
اما تحقیقات نشان میدهد که قهوه بر بیماری کروناویروس تأثیر میگذارد، و با تقویت سیستم ایمنی بدن با این ویروس مبارزه میکند. در این مطلب قصد داریم پیرامون تاثیر قهوه بر کرونا صحبت کنیم؛ اینکه کرونا چه تأثیری بر صنعت قهوه داشت، و قهوه چقدر میتواند با این ویروس چینی مبارزه کند.
قهوه چه تاثیری بر سیستم ایمنی بدن دارد؟
بعد از آنکه ویروس کرونا (Coronaviruses) ظهور کرد و وارد خانههای ما شد؛ ترسی به جانمان افتاد که باعث شد برای پیشگری از این بیماری، هر خوراکی که فکرش را کنید، امتحان کنیم. این شد که ابتدا آویشن، و سپس به لیمو روی آوردیم؛ و تقریباً تمام خوراکیهایی که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکردند، یکی پس از دیگری امتحان کردیم. یکی از مهمترین آنها که اتفاقاً تأثیرگذار هم بود، کافئین است؛ اما چرا کافئین؟
آنتیاکسیدان موجود در این ماده قدرت درهم شکستن رادیکالهای آزاد را دارد، و بهاینترتیب سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. اینطوری میتواند از ابتلا به ویروسی مثل کرونا جلوگیری کند. البته این ماده به روشهای متفاوتی در طول همهگیری سیستم ایمنی بدن انسان را تقویت میکند؛ مثلا اینکه:
- خواص آنتیاکسیدانی کافئین راه ورود رادیکالهای آزاد به بدن را میبندند و اجازه نمیدهد بدن احساس ضعف کند.
- قدرت بدن را بهگونهای بالا میبرد که بدن انرژی مورد نیاز برای ورزش را داشته باشد. میدانید که ورزش یکی از بهترین راههای تقویت سیستم ایمنی بدن است.
آیا با شیوع ویروس کرونا (Covid-19)، فروش قهوه خانگی زیاد شد؟
مسئله قهوه و تأثیر آن بر Covid-19 چطور مطرح شد؟ سروکله کرونا که پیدا شد، بسیاری از کارمندان دور کار شدند و از خانه کار میکردند. دیگر از قهوههای دفتر کار خبری نبود و چارهای جز اینکه بین کارشان یک فنجان قهوه خانگی آماده و نوش جان کنند، نداشتند.
اینطوری سعی میکردند هم بازدهیشان را بیشتر کنند، هم با یک فنجان قهوه یاد و خاطره ساعت عصرانه دفتر را زنده کنند. اصلاً به همین خاطر بود که با ظهور کرونا، تمایل مردم به مصرف قهوه اینقدر زیاد شد. با اینکه قرنطینه در کافهها را بست و مجامع را تعطیل کرد، مردم کوتاه نیامدند و به قهوههای خانگی روی آوردند.
همینکه مردم به قهوههای خانگی تمایل نشان دادند، تقاضای خرید قهوه ساز به اوج رسید. از قهوه ترک که بگذریم، یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین قهوههای خانگی، قهوه فرانسه است که بیشتر با فرنچ پرس آماده میشود. این شد که فرنچ پرس، به دلیل آسان بودن و قابلیت دم آوری قهوه فرانسه، محبوبیت بیشتری پیدا کرد.
البته به همینجا ختم نشد! تمایل مردم به خرید قهوههای قوری یا پودر قهوه هم بیشتر شد، و اصلاً هم عجیب نبود. شواهد حاکی از آن است که تقاضای خرید قهوه فقط در دوره کرونا ۲۷ درصد رشد داشت؛ که البته حدوداً یکچهارم آنها از ادوات قدیمی برای دم آوری قهوه استفاده میکردند.
بر اساس آمار و ارقام معتبر، 40 درصد قهوهخورها روی آوردند به ادوات و دستگاههای جدید تا شاید طعم لذیذ فنجان قهوهای که در کافه نوش جان میکردند را بازسازی کنند. این شد که با تمرین و تکرار استاد قهوهساز شدند و اعتمادبهنفسشان هم بیشتر شد.
البته با وجود افزایش آگاهی عموم پیرامون قهوه و تأثیر آن بر کرونا، هنوز مردم کاملاً با اسامی انواع قهوه آشنا نیستند. هستند کسانی که فرضاً آیس لاته (لاته سرد) را با آیس کافی (قهوه دم کشیده سرد) اشتباه بگیرند و البته نمیشود به آنها خرده گرفت. بعضی از این اسامی آنقدر عجیباند که گاهی خود ما هم گیج میشویم!
به کرونا مبتلا شدیم، کافئین مصرف کنیم یا نه؟
این بیماری آنقدر ناشناخته است که کسانی که به آن مبتلا میشوند، دیگر نمیدانند چه بخورند و چه نخورند که اوضاع از آنچه هست، بدتر نشود. برای همین یکی از سؤالات آنها این است که اصلاً میشود وقتی به کرونا مبتلا هستیم، کافئین مصرف کنیم یا نه؟ بله؛ میتوانید. هم کافئین موجود در قهوه و هم کافئین موجود در چای میتوانند بدنتان را تقویت کنند. اگر هم دلتان خواست، مقداری گلگاوزبان یا آویشن به چای خود استفاده کنید و از خواص ضدالتهابی این گیاهان هم بهره ببرید. بماند که چقدر به تقویت سیستم ایمنی بدنتان کمک میکنند.
بنابراین اگر نگران خوردن قهوه و تأثیر آن بر کرونا در دوره ابتلا به این بیماری هستید، نگرانی شما بیمورد است. چون طبع گرم قهوه و خواص آنتیاکسیدانی آن اتفاقاً بیشتر در این دوره به بدن بیمار کمک میکند.
چرا مردم در دوره کرونا بیشتر به قهوه روی آوردند؟
سال ۲۰۲ که از راه رسید، مهمان ناخواندهای به همراه داشت که از شهر ووهان چین شیوع پیدا کردن و کل جهان را تحت تاثیر قرار داد. اعلام کردند که باید در خانه بمانیم و در درب خانه را ببندیم، تا راه این ویروس کشنده را بسته باشیم. مردم کار و زندگی خود را کنار گذاشتند و خانهنشین شدند.
این اتفاق تاثیرات زیادی روی سبک زندگی آنها گذاشت و حتی عادات غذایی آنها را تحتالشعاع قرار داد. مردم به هر دری میزدند تا دارویی پیدا کنند، که از بدن در برابر این ویروس محافظت کند. یکی از مهمترین مسائلی که در این میان مطرح شد، قهوه و تأثیر آن بر کرونا بود. که خیلی زود تقاضای مردم برای این نوشیدنی بالا رفت.
البته قبل از کرونا هم مردم قهوه را دوست داشتند و برای نوشیدن آن به کافهها میرفتند. تنها تفاوت این دوره این بود که مردم، باید به قهوههای دستسازی که با قهوه ساز ها در خانه درست میکردند، رضایت میدادند. رفتهرفته این سؤال در ذهن مردم شکل گرفت که آیا قهوه روی جلوگیری از کرونا هم تاثیری دارد؟
کافئین قهوه با ویروس کرونا چهکار میکند؟
بنا بر نتایج مطالعاتی که روی تأثیرات کافئین بر ساختار دیانای ویروسها، توسط WebMD انجام شد، نشان داد که کافئین میتواند تا حد زیادی ویروسها را مهار کند. البته سند قطعی در دست نداریم که بگوید کافئین صد در صد از ابتلا به کرونا جلوگیری میکند؛ اما حداقل میدانیم یکی از مواد غذایی که برای جلوگیری از کرونا مفید است، و بهتر است آن را در رژیم غذایی خود بگنجانیم.
کافئین این قدرت را ندارد که بهطور کامل ریشه ویروس کرونا را خشک کند، اما آنقدر قوی هست که سرعت تکثیر آن در بدن را کم کند و همین برای ما کافی است. اگر بخواهیم کافئین موجود در قهوه و تأثیر آن بر کرونا را بررسی کنیم، میتوانیم بگوییم که:
- کافئین با تقویت سیستم ایمنی، بدن را در برابر ابتلا به ویروس مهلک کرونا ایمن میکند.
- در طول این دوسال همزیستی با این ویروس دریافتیم نوشیدنیهای گرم میتوانند در مقابله با آن مؤثر عمل کنند.
برای بستن راه کرونا ویروس، چقدر کافئین مصرف کنیم؟
برای آنکه بتوانیم در مورد روش درمان یک بیماری نظر قطعی بدهیم، باید ابتدا عامل بیماری را بشناسیم و متأسفانه شناخت ما از ویروس کرونا، بعد از گذشت اینهمه مدت هنوز آنقدر نیست که بتوانیم با قطعیت بگوییم مصرف کافئین چقدر روی ابتلا به کرونا تأثیر میگذارد، و یا برای پیشگیری از این بیماری چقدر باید کافئین مصرف کنیم.
فقط میدانیم که منيزيم و پتاسيم موجود در کافئین، که از مواد معدنی مهم مورد نیاز بدن شمرده میشوند، قدرت بدن را در برابر بیماریهای ویروسی بیشتر میکنند.
از سوی دیگر نقش آنتیاکسیدانی کافئین مطرح است، که اجازه نمیدهد رادیکالهای آزاد وارد بدن شوند. میتوانیم بگوییم هرچه ورود این عوامل آسیبزا به بدن کمتر باشد، ضعف جسمانی کمتر است و به دنبال آن ظرفیت بدن برای مقابله با بیماریهای ویروسی اینچنینی بیشتر خواهد بود.
افزایش مصرف قهوه و تأثیر آن بر کرونا در دوران قرنطینه
قبل از بررسی قهوه و تأثیر آن بر کرونا، بپردازیم به تاثیر کرونا بر صنعت قهوه؛ کرونا در عرض یک سال حدود ۹۵ درصد کسبوکارها را موقتاً یا برای همیشه تعطیل کرد. و یکی از مهمترین صنایعی که تحت تأثیر قرار گرفت، صنعت قهوه بود.
درب کافهها و رستورانها بسته شد، و مشتریان قهوهخانهها به کار در خانه روی آوردند. این مسئله باعث شد شوک بزرگی به صنعت قهوه وارد شود، که تا همین امروز جبران نشده است.
همان افرادی که تا قبل از کرونا هر روز، صبح خود را با نوشیدن قهوه موردعلاقهشان شروع میکردند، یا همانهایی که عصر بعد از ساعت کاری دوستانشان را به یک فنجان قهوه دعوت میکردند، همه خانهنشین شده بودند و برای ضروریترین کارهایشان هم نمیتوانستند از در خانه بیرون بیایند. کافه رفتن و نوشیدن قهوه در کافهها پیشکش!
کافهها چه نقشی در افزایش مصرف قهوه در این دوره داشتند؟
بیشترین آسیب در دوره همهگیری کرونا متوجه مدیران کافهها و رستورانها بود. مردم شروع کردند به اینکه نسبت به خوردوخوراک خود حساسیت بیشتری به خرج دهند، و تمایلشان برای صرف وعدههای غذا یا نوشیدنی در کافهها کمتر شد. بهاینترتیب بسیاری از کافهها ناچار شدند در اولین ماههای شیوع این ویروس فعالیت خود را متوقف کنند. عدهای در دکان خود را بستند و خانهنشین شدند، برخی دیگر به این فکر افتادند که چطور از این موقعیت برای پیشرفت کسبوکارشان استفاده کنند!
این شد که کافهها فعالیت خود را بهصورت بیرونبر آغاز کردند. حتی بسیاری از آنها به خدمات آنلاین روی آوردند که شروع یک عصر تازه بود. حتی امروز که کمکم در رستورانها باز شده و کسبوکار کافهها دوباره رونق گرفته، قبول سفارشهای آنلاین و خدمات بیرونبر همچنان یکی از گزینههای ثابت باقیمانده است.
حتی بعضی از کافهها برای جبران بخشی از خسارات خود، اقدام به فروش ادوات تهیه قهوه کردند، که اتفاقاً با استقبال خوبی از جانب مشتریان مواجه شد. همه این اقدامات در کنار هم کمک کرد بخشی از خسارت وارده از جانب شیوع این ویروس چینی، برای کافهها جبران شود.
کرونا به شناخت بیشتر مردم دربار قهوه کمک کرد
تیتر عجیبی است، نه؟ واقعاً همینطور است. حتی اگر مربوط به قهوه و تأثیر آن بر کرونا نباشد، از اثرات کرونا بر دانش قهوهشناسی مردم شمرده میشود.
کمکم مشاغل مختلف در سازگاری با این ویروس مهلک کرکرهها را بالا میدهند و کسبوکار خود را با تغییرات جزئی شروع میکنند. همه در تلاشاند شرایط را به دوره قبل از کرونا برگردانند. غافل از اینکه این دو سال قرنطینه مداوم تأثیرگذارتر از آن بوده که عادتهای این دوره بهراحتی از سر مردم بیفتد.
مردم به تغییرات این دوره عادت کردهاند و یکی از مهمترین این تغییرات ترجیح قهوه خانگی به قهوههای بیرون است. در این دوره مردم فوتوفن دم کردن قهوههای مورد علاقه خود را یاد گرفتند، و با دستورالعمل تهیه انواع مختلف قهوه آشنا شدند، اسمهای بیشتری یاد گرفتند و دیدتان در این زمینه بیشتر شد. این شد که بعد از باز شدن کافهها، راحتتر میتوانند نوشیدنی قهوه مورد علاقه خود را از میان اسامی گیجکنندهای که روی منو میبینند، انتخاب کنند.
در میان آنها هم کسانی بودند که اصلاً به قهوه علاقه نداشتند یا اطلاعات زیادی در مورد آن نداشتند، و پس از یک دوره خانهنشینی بهمرور جزو طرفداران پروپاقرص این نوشیدنی شدند. قهوه و تأثیر آن بر کرونا یکی از مهمترین دلایل افزایش اطلاعات مردم دنیا در زمینه قهوه بود.
چند پیشنهاد برای مصرف قهوه در پاندمی کرونا
اگرچه مراکز عمومی مختلفی از جمله کافهها، کاسبی خود را دوباره راه انداختهاند، اما کرونا هنوز تمام نشده است! هنوز در میان ما وجود دارد و قربانی میگیرد. پس بهعنوان یک شهروند وظیفهشناس، بار محافظت از خودتان و جامعه اطرافتان به دوش شما است. این شما هستید که باید حضورتان در اماکن عمومی و شلوغ مثل کافهها را مدیریت کنید.
- قبل از آنکه وارد یک جلسه حضوری شوید، حتماً مطمئن شوید که خودتان و اعضای جمع در سلامت کامل به سر میبرند.
- کافههای تنگ و شلوغ از خطرناکترین جاهایی هستند که در دوره کرونا میتوان رفت، تا حد امکان از حضور در چنین اماکنی خودداری کنید و نوشیدنی قهوه را در خانه نوش جان کنید.
- بهعنوان یک قهوهخور حرفهای، که هر روز خود را با این نوشیدنی شروع میکند، حتماً سعی کنید طرز تهیه انواع قهوه را یاد بگیرید و لوازم مورد نیاز برای دم آوری قهوه را در خانه داشته باشید، تا هر روز سر از کافهها درنیاورید.
- یاد بگیرید چطور با موکاپات یک فنجان اسپرسو لذیذ تهیه کنید.
وقتی تمام نکات دم آوری قهوه با این دستگاه هارا را یاد میگیرید؛ میبینید که طرز استفاده از آن اصلاً سخت نیست، و با چند بار آزمون و خطا میتوانید یک قهوه حرفهای را در خانه درست کنید.
معرفی چند مدل قهوه برای مصرف در دوره کرونا
در راستای قهوه و تأثیر آن بر کرونا، قصد داریم به معرفی چند مورد از قهوههای پرطرفداری که میتوانید در طول دوره ویروس کرونا به رژیم غذایی خود اضافه کنید، بپردازیم:
۱) قهوه بلک کافی
برای تهیه این قهوه دانههای قهوه آسیاب شده بهسادگی دم میشوند، و این قهوه با شیر و سایر طعمدهندهها و معمولاً بدون شکر سرو میشود.
۲) قهوه اسپرسو
قهوه اسپرسو، یکی از محبوبترین انواع قهوه محسوب میشود؛ که عدهای تلخی و قوی بودن آن را به قهوههای معمولی ترجیح میدهند. اما تفاوت قهوه معمولی و اسپرسو در چیست؟ هر دو قهوه از دانههای مشابهی تهیه میشوند، اما دانههای قهوه اسپرسو ریزتر آسیاب میشوند و همچنین نسبت قهوه به آب در اسپرسو، نسبت به قهوههای معمولی بالاتر است؛ که در نتیجه یک نوشیدنی غلیظ و قوی به ما میدهد. اسپرسو سینگل شات، بهعنوان پایه بسیاری از نوشیدنیهای قهوه مثل لاته و کاپوچینو در کافیشاپ است، و نیاز شما به کافئین قهوه را بهخوبی برطرف میکند.
۳) قهوه لاته
قهوه لاته، از ترکیب یکسوم نوشیدنی کلاسیک اسپرسو و دو سوم شیر بخار دیده آماده میشود؛ که در صورت تمایل مصرفکننده افزودنیهایی مثل سیروپ وانیلی، به آن اضافه میشود.
۴) کاپوچینو
ممکن است در نگاه اول لاته را با کاپوچینو اشتباه بگیرید؛ حق هم دارید. این نوشیدنی با پایه اسپرسو تهیه میشود، که فوم شیر روی آن نسب به لاته ضخیمتر است.
۵) قهوه ماکیاتو
اسپرسو ماکیاتو یا کافه ماکیاتو، یک فنجان اسپرسو است، که مقدار جزئی فوم شیر بخار دیده روی آن ریخته میشود.
۶) قهوه آمریکانو
آمریکانو، یک نوشیدنی تلخ و قوی از یک شات اسپرسو با آب داغ تهیه میشود و فوقالعاده تلخ است.
۷) قهوه آفوگاتو (Affogato)
نوشیدنی آفوگاتو ترکیبی است از یک یا دو شات اسپرسو و یک اسکوپ بستنی، که یک گزینه عالی برای روزهای گرم تابستانی است.
۸) قهوه رد آی (Red Eye)
قهوه رد آی همان نوشیدنی قهوه معمولی است که در خانه دم میکنید، با این تفاوت که یک شات اسپرسو هم به آن اضافه میشود. این یعنی کافئین بیشتری دارد و احتمالاً نیاز شما به قهوه و تأثیر آن بر کرونا را بیشتر برآورده میکند.
۹) قهوه بلک آی (Black Eye)
بلک آی یا قهوه چشم سیاه، در واقع همان قهوه اسپرسو است؛ فقط بهجای یک شات اسپرسو، دو شات اسپرسو به آن اضافه میشود، تا غلیظتر و پرکافئینتر شود.
۱۰) قهوه کافه اوله (Café au Lait)
قهوه کافه اوله یک نوشیدنی لذیذ فرانسوی است؛ که در آن به نسبت برابر، قهوه و شیر بخار دیده ریخته میشود.
۱۱) قهوه کورتادو
کورتادو یک نوشیدنی اسپانیایی است که مثل کافه اوله نصف آن اسپرسو و نصف آن شیر بخار دیده است. با این تفاوت که فوم روی آن خیلی کم است یا حتی ممکن است اصلاً فوم نداشته باشد.
۱۲) قهوه فلَت وایت
برای تهیه قهوه Flat white شیر بخار دیده و اسپرسو باهم مخلوط میشود، طوری که نسبت اسپرسو به شیر بیشتر باشد. بعد از آنکه شیر بخار دید، باریستا با فولد کردن شیر بافت مخملیتری به آن میبخشد.
۱۳) موکا لاته
موکا لاته چیزی تقریباً شبیه لاته است و فقط چند تفاوت جزئی در مراحل آمادهسازی این دو وجود دارد. معمولاً روی فنجان موکا لاته مقداری پودر کاکائو یا کاکائوی آب شده ریخته میشود.
کلام آخر
ویروس ناشناخته کرونا هنوز هم با جهشهای مداومش ما را متعجب میکند، و ما اصلاً نمیدانیم چند جهش دیگر تا پایان شیوع این ویروس مهلک باقی مانده است. ویروسی که مدام رفتارهای خود را تغییر میدهد و نمیتوان چیز زیادی در مورد آن آموخت؛ بنابراین بهترین راه مقابله با آن این است، که تا آنجا که میتوانیم سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنیم، و پروتکلهای بهداشتی را به نحو احسن رعایت کنیم.
امیدواریم بعد از مطالعه این مقاله در مورد قهوه و تأثیر آن بر کرونا و رعایت پروتکلهای بهداشتی مثل ماسک و دستکش و الکل حتی اگر درگیر این بیماری شدید، بتوانید به بهترین شکل ممکن با آن مبارزه کنید.
فراموش نکنید بهترین کاری که برای تقویت سیستم ایمنی بدن از دست ما برمیآید، مصرف مواد غذایی پرخاصیت و روی آوردن به پروتئینها و مواد آنتیاکسیدان مثل کافئین موجود در قهوه است. در کنار آن باید تا جایی که میتوانیم، از مصرف خوراکیهایی که ارزش غذایی خاصی ندارند، خودداری کنیم.
منابع:
سوالات متداول
-
آیا فرد مبتلابه کرونا میتواند کافئین مصرف کند؟
بله؛ کافئین موجود در قهوه سیستم ایمنی بدن را تا حد زیادی تقویت میکند و آنتیاکسیدانهای موجود در آن از آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد پیشگیری میکند.
-
برای مقابله با کرونا چه قهوههایی بخوریم؟
قهوه بلک کافی، قهوه اسپرسو، قهوه لاته، کاپوچینو، قهوه ماکیاتو، قهوه آمریکانو، قهوه آفوگاتو، قهوه رد آی و قهوه بلک آی از جمله قهوههای پیشنهادی در دوره کرونا هستند.
-
کرونا صنعت قهوه را شکست میدهد یا قهوه ویروس کرونا را؟
کرونا نتوانست صنعت قهوه را شکست دهد. کافهها به فکر خدمات بیرونبر و آنلاین افتادند و اینطوری مشکل خود را حل کردند، اما بعید نیست قهوه بتواند با تقویت سیستم ایمنی بدن، ویروس کرونا را از بین ببرد!